5 helppoa vinkkiä leipojalle

Leipomisen aikana tulee paljon tiskiä – näin saat keittiön nopeasti siistiksi.

Pidätkö leipomisesta, mutta keittiön siivoaminen leipomisen jälkeen ei kuulu suosikkihommiisi? Kokosimme viisi helppoa vinkkiä leipojalle.

1. Leivonnan aloittaminen ja leivinalustan pyyhkiminen

Onko leipomisesta vierähtänyt aikaa tai säilytätkö leivinalustaa pölyä keräävässä paikassa kaapin päällä tai pystyssä kaapin välissä? Pölyinen leivinalusta tai keittiön taso täytyy puhdistaa ennen kuin leipomisen voi aloittaa. Leivinalustan ja pöydän saa pyyhittyä helposti kostutetun pikasiivousliinan avulla. Puhdas liina on aina helposti saatavilla eikä leipomiseen käytettävää pintaa tarvitse pyyhkiä likaisella tiskirätillä.

2. Suklaan, voin ja rasvan pyyhkiminen

Leipoessa pöydälle tai liedelle roiskuu usein taikinaa, rasvaa, kananmunaa ja suklaata. Rasvatahrat voivat pilata paremman mikrokuituliinan. Keittiöliina, jolla on pyyhitty taikinaa tai suklaata, on myös hankalaa puhdistaa. Pikasiivousliinalla on helppoa ja vaivatonta pyyhkiä roiskeet leivonnan aikana. Kostea pikasiivousliina on heti käyttövalmis, eikä sinun tarvitse kastella käsiä välillä. Hajusteeton liina on hellävarainen käsitellä eikä se jätä tuoksua käsiin tai pyyhittäviin pintoihin.

3. Värjäävät marjat, mausteet ja elintarvikevärit

Leivonnassa on ihanaa käyttää kanelia ja muita mausteita, elintarvikevärejä, mustikoita ja muita marjoja, eikä niiden käyttöä kannata turhaan aristella sen pelossa, että ne on hankala pyyhkiä. Roiskeet kannattaa pyyhkiä mahdollisimman nopeasti huokoisilta pinnoilta. Värjäävät aineet on helppo pyyhkiä pikasiivousliinaan eikä liinan värjäytymisestä ole niin väliä.

4. Leivonnan jälkien helppo pyyhkiminen

Niin mukavaa kuin leipominen onkin, jäljet on myös siivottava eikä se ole kaikkien suosikkivaihe. Leivonnan jäljet kannattaa kuitenkin pyyhkiä tuoreeltaan, jolloin taikina ja tahrat lähtevät helpommin. Leivinalusta, tasot ja liesi on helppoa ja nopeaa pyyhkiä leivonnan jälkeen pikasiivousliinalla. Vältyt myös taikinan, suklaan ja muun sotkun pesemiseltä keittiöliinasta. Kannattaa ottaa tavaksi pyyhkiä pinnat jo siinä vaiheessa, kun leivonnainen on uunissa tai ennen lämpimäisten nauttimista.

5. Tarttuiko taikina kovasti kiinni alustaan tai tasoon?

Taikina, erityisesti pulla-, sämpylä- ja pizzataikina tarttuvat tiukasti kiinni leivinalustaan kuivuessaan. Kuivuneen taikinan saa helposti irti keraamisen lieden puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusterällä. Varmistathan, ettet naarmuta keittiön tasoja.

Kommentit:

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *