Ammattilaisen vinkit astianpesukoneen puhdistamiseen

Nysväri on tehokas väline astianpesukoneen puhdistamiseen.

Astianpesukone kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Sopiva puhdistusväli ahkerassa käytössä olevalle astianpesukoneelle on noin kerran kuukaudessa. Roiskeet ja lika kannattaa pyyhkiä tuoreeltaan, jolloin lika irtoaa helpommin ja astianpesukoneen puhtaanapito helpottuu. Näillä ohjeilla puhdistat astianpesukoneen tehokkaasti, ja myös pidät sen puhtaana.

Jos astianpesukone haisee pahalta tai astiat eivät peseydy kunnolla, syynä voi olla astianpesukoneeseen kertynyt lika ja kalkki. Lika ja kalkki eivät ainoastaan heikennä pesutehoa ja aiheuta pahaa hajua, vaan lyhentävät myös koneen käyttöikää.

Ethän esihuuhtele astioita ennen konepesua, sillä kone tekee esipesun automaattisesti? Näin säästät vettä ja energiaa. Pidä astianpesukoneen luukku suljettuna, niin ruoka ei jämähdä kiinni astioihin.

– Ruokaroiskeet kannattaa pyyhkiä heti tuoreeltaan, joilloin ne irtoavat helpommin. Astianpesukoneen reunat ja ympäristö on helppoa pyyhkäistä puhtaaksi mikrokuituliinalla, joka kotioloissa puhdistaa ihan pelkällä vedellä. Astianpesukoneen edusta kannattaa pyyhkäistä myös aina tarpeen tullen näppärän pikamopin avulla, ammattisiistijä Saana Tyni kertoo.

Pikamopin avulla pyyhkäiset roiskeet helposti astianpesukoneen ympäriltä ja lattialta.

Näin puhdistat astianpesukoneen

– Astianpesukoneen puhdistamiseen kannattaa ottaa avuksi pitkävartinen Nysväri, joka on tarpeeksi pieni ja kapea harja, jotta sillä pääsee puhdistamaan pienet koloset. Nysvärillä saat puhdistettua myös astianpesukoneen tiivisteet ja reunat, Saana Tyni Koti Puhtaaksi Oy:stä kertoo.

Kaikki irrotettavat osat voi pestä tiskiharjalla ja astianpesuaineella. Etikka ja ruokasooda sopivat astianpesukoneen tehokkaaseen ja ekologiseen puhdistukseen. Puhdista myös suodatin ja suihkuvarret nysvärin avulla.

Laita kaksi desiä etikkaa astiassa koneen alatasolle. Annostele desi ruokasoodaa pieneen astiaan ja laita se tiskikoneen ylätasolle. Etikka ja sooda ovat kodin puhdistuksessa lyömätön kaksikko. Jos astianpesukoneesi on ollut kovin likainen ja tunkkainen, yhdistä etikkakäsittelyyn ruokasooda. Sooda irrottaa koneesta viimeisetkin liat ja raikastaa tiskikoneen.

Pese astianpesukone normaalilla pesulla. Kun kone on pessyt, älä avaa luukkua vielä 20 minuuttiin, näin hyödynnät vielä höyryn puhdistavan vaikutuksen. Avaa luukku ja pyyhi astiapesukone kauttaaltaan pehmeällä mikrokuituliinalla. Puhdista erityisesti luukun tiivisteet. Pese astianpesukone lopuksi vielä tyhjänä astianpesuaineen kanssa.

Sitruunahappo, etikka ja ruokasooda sopivat astianpesukoneen tehokkaaseen ja ekologiseen puhdistukseen.

Sitruunahappo irrottaa kalkin astianpesukoneesta

Sitruunahappo puhdistaa astianpesukoneen ja poistaa koneeseen kertyneen kalkin. Annostele sitruunahappoa 2-3 ruokalusikallista pesuainelokeroon. Pese 60-65 asteen pesuohjelmalla. Jos mahdollista, älä anna pesuohjelman edetä kuivausvaiheeseen. Kuivaus voi kiinnittää jäljellä olevan sakan uudelleen koneeseen. Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu normaalin astianpesuaineen kanssa.

Paha haju astianpesukoneessa

Etikka raikastaa ja poistaa astianpesukoneesta ummehtuneen hajun sekä irrottaa pesukoneesta pinttyneen lian. Täytä pesuainelokero etikalla. Pese 60–65 asteen pesuohjelmalla ja pysäytä ennen kuivatusta. Pyöräytä vielä pesuohjelma konetiskiaineen kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *