Ekolo­ginen ikkunan­pesu ilman pesuai­neita

Ikkunanpesu onnistuu ekologisesti myös ilman pesuaineita.

Ikkunanpesu onnistuu ekologisesti ilman pesuaineita. Tarvitset vain kunnolliset välineet, puhdasta vettä ja tilkan etikkaa. Katso videolta Maria Nordinin taidonnäyte.

Ikkunanpesu ekologisesti

Hyvillä välineillä ikkunoiden pesu onnistuu pelkällä vedellä ja etikalla. Vain sisäikkuna, jossa voi olla rasvaisia sormenjälkiä, voi vaatia ripauksen soodaa tai palasaippuaa. Muuten ikkunoissa oleva lika on useimmiten vesiliukoista ja lähtee siis pelkällä vedellä ja tilkalla etikkaa. Vahvoja kemiallisia pesuaineita ei tarvita lainkaan.

Pesuvesi

Käytä lämpöistä pesuvettä, jotta pesu on mukavaa. Pari litraa pesuvettä ja kolme ruokalusikallista etikkaa on hyvä sekoitussuhde. Etikka kirkastaa ikkunalasit. Vaihda pesuvesi tarvittaessa, sillä likaisella vedellä ei saa puhdasta jälkeä. Sisäpuolen ikkunan pesuveteen voi laittaa pari teelusikallista ruokasoodaa tai raastettua palasaippuaa. Palasaippuaa voi myös sipaista suoraan mikrokuituliinaan. Saippua ja ruokasooda irroittavat mahdolliset tahrat ja rasvaiset sormenjäljet.

Näin peset ikkunat:

  1. Valmistaudu ikkunoiden pesuun pyyhkimällä pölyt listojen päältä, ikkunalaudoilta ja sälekaihtimista lampaanvillaisella pölyhuiskalla.  Pyyhi myös ikkunan rakenteet nihkeällä liinalla.
  2. Aloita ikkunoiden pesu uloimmasta ikkunasta.
  3. Kostuta ikkunanpesimen mikrokuituliina pesuvedessä. Puristele ylimääräinen vesi kevyesti pois.
  4. Kiinnitä mikrokuituliina pesimeen ja pese ikkuna pyyhkimällä ikkunaa pesimellä.
  5. Kuivaa ikkuna kuivauslastalla. Tämä on ikkunanpesun haastavin vaihe! Tunnustele, mikä on oikea taktiikka – lastaa ei saisi painaa liikaa, eikä liian vähän. Kuivaimen tulee liukua kevyesti. Aloita ylhäältä ja tee pitkiä rauhallisia vetoja ikkunan alareunaan asti. Aloita seuraavan osuuden kuivaus niin, että kuivain on pari senttiä jo kuivatun kohdan päällä. Kun kuivain osuu ikkunan alareunaan, imeytä kerääntynyt vesi mikrokuituliinaan. Pyyhi mikrokuituliinaan ylimääräinen vesi myös kuivaimesta jokaisen kuivausvedon välissä.
  6. Jos sisäikkuna on likainen, tee sekoitus, jossa yhteen litraan vettä tulee 1 tl raastettua palasaippuaa tai 2 tl ruokasoodaa. Voit myös pyyhkäistä liinaa suoraan palasaippuaan. Pese sisäikkuna kerran tällä pesuvedellä ja kerran pesuvedellä, jossa on vain etikkaa.
  7. Viimeistele ikkunat lasiliinalla – tällä saat parhaimman lopputuloksen!

Katso videolta Maria Nordinin taidonnäyte:

Kommentit:

  1. Etikka hyvä moneen, samoin sooda. Ikkunat voi pestä monella tavalla, eikö vaan? Ohjeet ovat paikallaan niille, jotka eivät ole oma hyvää tapaansa löytäneet

  2. Minulla on paljon pieniä ikkunoita pestävänä. Tarvitsisin niihin kapean kuivaimen, leveys n.15 cm. En ole löytänyt. Onko sellaisia?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *