Ekolo­ginen ikkunan­pesu ilman pesuai­neita

Ikkunanpesu onnistuu ekologisesti ilman pesuaineita. Tarvitset vain kunnolliset välineet, puhdasta vettä ja tilkan etikkaa. Katso videolta Maria Nordinin taidonnäyte.

Ikkunanpesu ekologisesti

Hyvillä välineillä ikkunoiden pesu onnistuu vedellä ja etikalla. Vain sisäikkuna, jossa voi olla rasvaisia sormenjälkiä voi vaatia ripauksen soodaa tai palasaippuaa. Muuten ikkunoissa oleva lika on useimmiten vesiliukoista ja lähtee siis pelkällä vedellä ja tilkalla etikkaa. Vahvoja kemiallisia pesuaineita ei tarvita lainkaan!

Pesuvesi

Käytä lämpöistä pesuvettä, jotta pesu on mukavaa. Pari litraa pesuvettä ja kolme ruokalusikallista etikkaa on hyvä sekoitussuhde. Etikka on kirkastaa ikkunalasit. Vaihda pesuvesi tarvittaessa. Sisäpuolen ikkunan pesuveteen voi laittaa pari teelusikallista ruokasoodaa tai raastettua palasaippuaa. Palasaippuaa voi myös sipaista suoraan mikrokuituliinana. Saippua ja ruokasooda irroittavat mahdolliset tahrat ja rasvaiset sormenjäljet.

Näin peset ekologisesti

 1. Aloita ikkunoiden pesu uloimmasta ikkunasta.
 2. Kostuta ikkunanpesimen mikrokuituliina pesuvedessä. Puristele ylimääräinen vesi kevyesti pois.
 3. Kiinnitä mikrokuituliina pesimeen ja pese ikkuna pyyhkimällä ikkunaa pesimellä.
 4. Kuivaa ikkuna kuivauslastalla. Tämä on ikkunanpesun haastavin vaihe! Tunnustele, mikä on oikea taktiikka – ei saisi painaa liikaa, eikä liian vähän. Kuivaimen tulee liukua kevyesti. Aloita ylhäältä ja tee pitkiä rauhallisia vetoja ikkunan alareunaan asti. Aloita seuraavan osuuden kuivaus niin että kuivain on pari senttiä jo kuivatun kohdan päällä. Kun kuivain osuu ikkunan alareunaan, imeytä kerääntynyt vesi mikrokuituliinaan. Pyyhi mikrokuituliinaan ylimääräinen vesi myös kuivaimesta jokaisen kuivausvedon välissä.
 5. Kun uloin ikkuna on valmis, siirry seuraavaan puhdistettavaan pintaan. Jotkut ikkunat voi avata niin, että myös ikkunan sisäpuolet voi pestä.
 6. Vaihda pesuvesi tarvittaessa.
 7. Jos sisäikkuna on likainen, tee 1l pesuvesi, jossa on 1 tl raastettua palasaippuaa tai 2 tl ruokasoodaa. Voit myös pyyhkäistä liinaa suoraan palasaippuaan. Pese sisäikkuna kerran tällä pesuvedellä ja kerran pesuvedellä, jossa on vain etikkaa.
 8. Pyyhi mikrokuituliinalla myös ikkunan rakenteet: karmit ja puitteet sekä ikkunoiden välit.

Kommentit:

 1. Hei. Milloin teette sellaisia jarkovarsia, joita voi liittää toisiinsa? Sinin pisin teleskooppivarsi on portaikon ikkunaan aivan liian lyhyt.

  1. Hei Johanna,

   Pisin teleskooppivartemme on 2,5m pitkä. Olemme testanneet myös 3m ja 4m pitkiä teleskooppivarsia. Pidemmissä varsissa on kuitenkin se ongelma, että pesimen ja kuivaimen käyttö niin korkealla on todella hallitsematonta. Tämä taas aiheuttaa sen, että pesutulos ei ole toivottu ja ikkunat jäävät jopa likaisiksi. Välitän pyynnön kuitenkin eteepäin tuotekehitykselle.

 2. Hei, olen kaivannut vaaleakumista ikkunalastaa. Mustasta tulee valkoisiin karmeihin harmittavasti mustaa.

  1. Hei Raili,

   suosittelemme pesemään ikkunakuivaimen ennen käyttöä, jotta mahdollinen irtoava väri huuhtoutuisi pois. Suosittelemme myös välttämään aivan karmeja vasten kuivaamista, sillä se voi jättää jälkiä karmeihin, mutta se voi myös vahingoittaa ikkunankuivaimen kumia. Mustat jäljet pitäisi lähteä karmeista pyyhkimällä esim. mikrokuituliinalla. Välitän toiveenne vaaleakumisesta ikkunalastasta tuotekehityksellemme.

 3. Etikka hyvä moneen, samoin sooda. Ikkunt voi pestä monella tavalla, eikö vaan? Ohjeet ovat paikallaan niille, jotka eivät ole oma hyvää tapaansa löytäneet

 4. Minulla on paljon pieniä ikkunoita pestävänä. Tarvitsisin niihin kapean kuivaimen, leveys n.15 cm. En ole löytänyt. Onko sellaisia?

   1. Hei! Minulla myös pieniä ruutuja, kuivain on juuri tuo Sinituotteen 15cm mutta minun ongelmana onkin pesin. En ole löytänyt kapeaa pesintä, ikkunat ovat korkealla ja joudun käyttämään jatkovartta sekin on Sinituotteen. Olen kysynyt tätä Sinituotteeltakin jo muutama vuosi sitten ei ollut silloin ja luvattiin kehitellä mutta ei ole näkynyt. Millä konstilla teette varsinaisen pesun? (Mulla nyt käytössä kepulit pesusienet)

    1. Hei Sirkka-Liisa,

     Valitettavasti valikoimastamme ei löydy pientä ikkunanpesintä. Kerron tuoteidean eteenpäin tuotekehityksellemme. Korkeiden ja kapeiden ikkunoiden pesu voisi onnistua esimerkiksi kietomalla mikrokuituliina ruutukuivaimen ympärille. Toinen pesuväline mitä voisi hyödyntää on kylpyhuonepesin käytettynä laattamopin kanssa. Kylpyhuonepesimessä on kätevä nivel, joten tuotetta voi käyttää myös pystyasennossa jolloin leveys on vain 9,5 cm. Kylpyhuonepesin on kevyt, joten sitä jaksaa kannatella pidemmänkin aikaa yläilmoissa.

 5. Minä en tarvitse edes etikkaa, vain hyvän microliinan ja puhdasta vettä, minkä vaihdan usein.Ikkunat kiiltää puhtautta, ja pysyvät kauemman puhtaina, toiminut jo noin 8 vuotta

 6. Ohjeen työjärjestys on takaperoinen. Ikkunan pesu aloitetaan karmien ja puitteiden pesemisellä, lasit pestään viimeiseksi. Näin ei ole pelkoa puhtaiden ikkunoiden tahriintumisesta. Toinen tärkeä asia on, että kuivauslastaa käytetään vaakasuunnassa. Vesi valuu alaspäin, joten rantuja ei jää. Lastaamisen jälkeen pystykarmin viereen jäävä vesi pyyhkäistään pois liinalla. Itse käytän siihen kulunutta astiapyyhettä, se imee hyvin vettä eikä nukkaa.

 7. Ihmettelen..miten onnistuu kuivaaminen lastalla niin ettei lasin ja karmin väliin jää hieman vettä?
  Vedän vielä kuivalla rätillä tai talouspaperilla lasin ja karmin kolon kuivaksi??Käytössäni on juuri nuo Sinin ladtakuivain?Mitä teen väärin?Kuivaan lastalla niinkuin neuvot?

  1. Usein ikkunan ja karmin väliin jää kuivatessa ohut viiru vettä aivan kuten mainitsit. Se on hyvä lopuksi viimeistellä ikkunaliinalla. Videolla reunojen viimeistely mikrokuituliinalla näytetään pikkuruutuja kuivatessa sekä lastenhuoneen ikkunoita kuivatessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *