Ekolo­ginen ikkunan­pesu ilman pesuai­neita

Ikkunanpesu onnistuu ekologisesti myös ilman pesuaineita.

Ikkunanpesu onnistuu ekologisesti ilman pesuaineita. Tarvitset vain kunnolliset välineet, puhdasta vettä ja tilkan etikkaa.

Ikkunanpesu ekologisesti

Hyvillä välineillä ikkunoiden pesu onnistuu pelkällä vedellä ja etikalla. Vain sisäikkuna, jossa voi olla rasvaisia sormenjälkiä, voi vaatia ripauksen soodaa tai palasaippuaa. Muuten ikkunoissa oleva lika on useimmiten vesiliukoista ja lähtee siis pelkällä vedellä ja tilkalla etikkaa. Vahvoja kemiallisia pesuaineita ei tarvita lainkaan.

Pesuvesi

Käytä lämpöistä pesuvettä, jotta pesu on mukavaa. Pari litraa pesuvettä ja kolme ruokalusikallista etikkaa on hyvä sekoitussuhde. Etikka kirkastaa ikkunalasit. Vaihda pesuvesi tarvittaessa, sillä likaisella vedellä ei saa puhdasta jälkeä. Sisäpuolen ikkunan pesuveteen voi laittaa pari teelusikallista Siivoussoodaa tai raastettua palasaippuaa. Palasaippuaa voi myös sipaista suoraan mikrokuituliinaan. Saippua ja Siivoussooda irrottavat mahdolliset tahrat ja rasvaiset sormenjäljet.

Näin peset ikkunat:

 1. Valmistaudu ikkunoiden pesuun pyyhkimällä pölyt listojen päältä, ikkunalaudoilta ja sälekaihtimista lampaanvillaisella pölyhuiskalla.  Pyyhi myös ikkunan rakenteet nihkeällä liinalla.
 2. Aloita ikkunoiden pesu uloimmasta ikkunasta.
 3. Kostuta ikkunanpesimen mikrokuituliina pesuvedessä. Puristele ylimääräinen vesi kevyesti pois.
 4. Pese ikkuna pyyhkimällä ikkunaa pesimellä.
 5. Kuivaa ikkuna kuivauslastalla. Tämä on ikkunanpesun haastavin vaihe! Tunnustele, mikä on oikea tekniikka – lastaa ei saisi painaa liikaa, eikä liian vähän. Kuivaimen tulee liukua kevyesti. Aloita ylhäältä ja tee pitkiä rauhallisia vetoja ikkunan alareunaan asti. Aloita seuraavan osuuden kuivaus niin, että kuivain on pari senttiä jo kuivatun kohdan päällä. Kun kuivain osuu ikkunan alareunaan, imeytä kerääntynyt vesi mikrokuituliinaan. Pyyhi mikrokuituliinaan ylimääräinen vesi myös kuivaimesta jokaisen kuivausvedon välissä.
 6. Jos sisäikkuna on likainen, tee sekoitus, jossa yhteen litraan vettä tulee 1 tl raastettua palasaippuaa tai 2 tl Siivoussoodaa. Voit myös pyyhkäistä liinaa suoraan palasaippuaan. Pese sisäikkuna kerran tällä pesuvedellä ja kerran pesuvedellä, jossa on vain etikkaa.
 7. Viimeistele ikkunat lasiliinalla – tällä saat parhaimman lopputuloksen!

Kommentit:

 1. Kaipaisin hyvin kapeaa lastaa, muutama sentti leveydeltään, jolla voisi tuuletusikkunat kuivata ylhäältä alaspäin vetämällä. Homma on tosi hankalaa leveällä lastalla vaakatasossa. Myös auton sivuikkunat olisi kätevä kuivata sellaisella. Valmistaako Sinituote sellaisia lastoja? Arvelen, että sellainen voisi kiinnostaa muitakin.

 2. Hei Johanna,

  Pisin teleskooppivartemme on 2,5m pitkä. Olemme testanneet myös 3m ja 4m pitkiä teleskooppivarsia. Pidemmissä varsissa on kuitenkin se ongelma, että pesimen ja kuivaimen käyttö niin korkealla on todella hallitsematonta. Tämä taas aiheuttaa sen, että pesutulos ei ole toivottu ja ikkunat jäävät jopa likaisiksi. Välitän pyynnön kuitenkin eteepäin tuotekehitykselle.

 3. Hei Raili,

  suosittelemme pesemään ikkunakuivaimen ennen käyttöä, jotta mahdollinen irtoava väri huuhtoutuisi pois. Suosittelemme myös välttämään aivan karmeja vasten kuivaamista, sillä se voi jättää jälkiä karmeihin, mutta se voi myös vahingoittaa ikkunankuivaimen kumia. Mustat jäljet pitäisi lähteä karmeista pyyhkimällä esim. mikrokuituliinalla. Välitän toiveenne vaaleakumisesta ikkunalastasta tuotekehityksellemme.

 4. Etikka hyvä moneen, samoin sooda. Ikkunat voi pestä monella tavalla, eikö vaan? Ohjeet ovat paikallaan niille, jotka eivät ole oma hyvää tapaansa löytäneet

 5. Minulla on paljon pieniä ikkunoita pestävänä. Tarvitsisin niihin kapean kuivaimen, leveys n.15 cm. En ole löytänyt. Onko sellaisia?

   1. Hei Sirkka-Liisa,

    Valitettavasti valikoimastamme ei löydy pientä ikkunanpesintä. Kerron tuoteidean eteenpäin tuotekehityksellemme. Korkeiden ja kapeiden ikkunoiden pesu voisi onnistua esimerkiksi kietomalla mikrokuituliina ruutukuivaimen ympärille. Toinen pesuväline mitä voisi hyödyntää on kylpyhuonepesin käytettynä laattamopin kanssa. Kylpyhuonepesimessä on kätevä nivel, joten tuotetta voi käyttää myös pystyasennossa jolloin leveys on vain 9,5 cm. Kylpyhuonepesin on kevyt, joten sitä jaksaa kannatella pidemmänkin aikaa yläilmoissa.

 6. Usein ikkunan ja karmin väliin jää kuivatessa ohut viiru vettä aivan kuten mainitsit. Se on hyvä lopuksi viimeistellä ikkunaliinalla. Videolla reunojen viimeistely mikrokuituliinalla näytetään pikkuruutuja kuivatessa sekä lastenhuoneen ikkunoita kuivatessa.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *