Pyykinpesukoneen puhdistaminen

Pyyhi silloin tällöin myös pölyt pesukoneen ja kuivausrummun päältä pölypampulalla.

Vain puhdas pyykkikone pesee vaatteet puhtaiksi. Kun huolehdit koneen puhtaudesta jokaisen pesukerran jälkeen, kone pysyy raikkaana eikä isompaa puhdistusta tarvita kovin usein. Näillä vinkeillä vältät tunkkaisen hajun pyykinpesukoneessa.

Pyykinpesukone on hyvä puhdistaa säännöllisesti, jotta kalkki ja pesuaineiden jäämät eivät kerry koneeseen. Käytä välillä korkeita pesulämpötiloja. Se ehkäisee mahdollisten sakkautumien kertymistä koneeseen. Hyvä tapa on kerätä siivouksessa likaantuneet mikrokuituliinat ja mopit ja pestä kerralla isompi määrä 60 asteessa.

Pesu- ja huuhteluainelokerot sekä kumikaulus on hyvä pestä viikkosiivouksen yhteydessä tai aina pesukerran jälkeen. Pienten lokeroiden puhdistamiseen sopii parhaiten nysväri, jonka avulla saat puhdistettua pienimmätkin koloset vaikka pesuainejäämät olisivat tarttuneet kovasti kiinni. Jätä pyykinpesun loputtua koneen luukku ja pesuainelokero auki, jotta koneen sisäosat kuivuvat.

Haiseeko pyykinpesukoneen kumikaulus?

Kumikaulus alkaa herkästi haista pahalta. Vältät hajun puhdistamalla ja kuivaamalla kauluksen jokaisen pesukerran jälkeen pikasiivousliinalla. Samalla liinalla on helppoa puhdistaa lasiluukku, jonka alareunaan kertyy helposti töhnää ja pesuainejäämiä. Pyyhi  myös pesukoneen ulkopinnat hieman kostealla liinalla. Kone kerää pölyä, varsinkin jos kylpyhuoneessa kuivatetaan vaatteita. Pikasiivousliinat helpottavat ja nopeuttavat arjen siivousta, ja niitä kannattaakin säilyttää siellä missä niitä tarvitaan: kodinhoitohuoneessa, WC-tiloissa ja keittiössä.

Muhkeassa pölypampulassa on paljon pölyä keräävää pintaa.

Pölyn pyyhkiminen vähentää puhdistamisen tarvetta

Siellä missä pyykkiä käsitellään, syntyy myös paljon tekstiilipölyä. Pesukoneen ulkopinnat kannattaa puhdistaa pölystä vähintään kerran viikossa. Pöly yhdessä kosteuden kanssa jää herkästi kiinni pinnoille ja muuttuu rasvaiseksi töhnäksi. Siivoaminen helpottuu, kun pölyt pyyhkii säännöllisesti. Mikrokuituinen pölypampula kerää paljon pölyä ja sitoo erinomaisesti pölyä itseensä. Pölypampulan voi ravistella välillä puhtaaksi ulkona ja jatkaa siivoamista.

Etikka ja siivoussooda raikastavat pyykinpesukoneen

Pyykinpesukoneen saa pidettyä raikkaana käyttämättä pyykkietikkaa tai annostelemalla pesupalloon tai pesuainelokeroon ruokalusikallisen etikkaa aina pesun yhteydessä. Pesukone kannattaa välillä pestä ilman vaatteita. Ripottele 1/2 dl siivoussoodaa suoraan pesukoneeseen tai pesuainelokeroon. Pese pesukone kuumalla ohjelmalla. Siivoussooda poistaa koneen pesuainejäämät ja raikastaa rummun.

Pyykinpesukoneen puhdistaminen sitruunahapolla

Kerran vuodessa pyykinpesukoneelle kannattaa tehdä perusteellisempi puhdistus. Kalkkisaostumat saa poistettua helposti sitruunahapon avulla. Pesuainelokeroon annostellaan noin desilitra sitruunahappoa ja kone pestään tyhjänä kuumimmalla mahdollisella ohjelmalla ilman esipesua. Heti pesun päätyttyä kone pestään uudelleen jauhemaisella pesuaineella, jotta irronnut sakka poistuu koneesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *