Nämä silitysmokat pilaavat vaatteesi varmasti

Höyrysilityslauta helpottaa silittämistä. Hyvä höyrysilityslauta on tukeva, höyryä läpäisevä ja varustettu silitysraudanpidikkeellä sekä johdonohjaimella.

Kevään ja kesän juhlakausi on alkamassa ja viime kesästä saakka kaapissa lojuneet ruttuiset vaatteet kaivetaan esille. Toisinaan vaatteiden sovittaminen jää viime tinkaan ja kiireessä pitäisi saada vaate vielä edustavan näköiseksi. Huomioi nämä asiat, kun silität juhlavaatteita ettet pilaa valitsemaasi juhla-asua lähtövalmisteluiden tiimellyksessä.

Ryppyinen paita on nolo!

Kunnioita juhlijaa pukeutumalla juhliin siististi ja huolehdi etteivät vaatteet ole ryppyiset. Kaunis kesäinen juhlamekko istuu päälle paremmin ja näyttää hyvältä, kun helmasta on silitetty rypyt ja painaumat pois. Pikkutakkikaan ei tee miehen pukeutumisesta siistimpää, jos alla olevassa paidassa on pesusta jääneet vesirypyt. Facile-express silityslauta on erityisesti muotoiltu näppäräksi kauluspaitojen eri muotojen silittämiseen. Muista silittää myös paidan hihat ja selkäpuoli, sillä rennommissa kesäjuhlissa helteellä saatat riisua takin pois.

Varo vaatteen sulamista

Aloita silittäminen aina alhaisinta lämpötilaa vaativista vaatteista, jotta rauta ei ole vahingossa liian kuuma aralle materiaalille. Mikäli et löydä vaatteesta hoitomerkintää, kannattaa kokeilla rautaa ensin saumakohtaan alhaisemmassa lämpötilassa. Silitysraudan pitää luistaa helposti vaatteen pinnalla. Jos raudan liikkuminen tuntuu jähmeältä, saattaa siihen jäädä tekstiili kiinni, mikä jättää vaatteeseen jäljet ja sotkee raudan pohjan. Keinokuituinen vaate saattaa sulaa heti liian kuuman raudan osuessa kankaaseen, jolloin vaate on auttamattomasti pilalla. Käytä silitysliinaa suojaamaan arkoja vaatteita. 

silityslauta ja palanut paita
Pidä silitysrauta aina omalla telineellä, jotta mm. puhelimen soidessa rauta ei polta vaatetta.

Silitysrauta sotkee vaalean vaatteen

Silitysrautaan tarttuu nukkaa sekä pölyä ja kuuma rauta voi tarttua kankaaseen kiinni. Jos raudan pohjassa olevaa likaa ei huomaa seuraavalla silityskerralla, saattaa silitysrauta sotkea valkoisen paidan ikävästi. Lika voi pahimmassa tapauksessa palaa kiinni vaatteeseen, jolloin tarkasti juhlaan valikoitu vaate on käyttökelvoton. Vältä lisäksi silitysraudan pitämistä laudan päällä, jolloin silitysrauta pysyy puhtaampana eikä vaatteista lähtevä pöly pala kiinni raudan pohjaan. Novel-höyrysilityslaudassa on tukeva silikoniliuskoilla suojattu silitysrautateline, joka mahdollistaa raudan asettamisen telineelle vaaka- tai pystyasentoon. 

Vaate vain rypistyy uudelleen

Silityslaudan tulisi olla hyvin höyryä läpäisevä, jotta kaikki höyrysilitysraudasta tuleva kosteus ei kastele vaatetta. Höyrysilitysraudoille tarkoitun höyrysilityslaudan pohja on metalliverkkoa, joka läpäisee höyryn. Silitettävä tekstiili kuivuu silitettäessä nopeasti, mikä helpottaa silittämistä huomattavasti. Kauluspaidat ja juhlavaatteiden laskokset vaativat kääntelyä laudan päällä moneen kertaan, jolloin kostea tekstiili rypistyy aina vain uudelleen muita kohtia silittäessä. Facile-höyrysilityslauta on perinteistä lastulevylautaa leveämpi, jolloin kauluspaitojen ja mekkojen silittäminen helpottuu, kun siirtelyä laudan päällä ei tarvitse tehdä niin moneen kertaan. 

Huomioi silitysjärjestys

Silitysjärjestyksen ideana on ennen kaikkea nopeuttaa silitystyötä ja varmistaa hyvä lopputulos. Mikäli silität ensin isommat alueet ja yrität sen jälkeen saada pienet yksityiskohdat sileiksi, tulee vaatteen taittelusta väkisin silitysraudalla tehtyjä ryppyjä, jotka voivatkin olla todella työläitä saada sileäksi. Lisäryppyjä silitettyyn vaatteeseen voi aiheuttaa myös raudan johto, johon on ratkaisuna mm. SafeSmart-silityslaudassa oleva johdonohjain. 

Aloita silitys pienistä, vaikeista ja ulkonevista vaatteen osista eli kauluksista, rannekkeista tai taskuista. Kaksinkertaiset osat silitetään aina ensin nurjalta puolelta ja sen jälkeen päältä. Tämän jälkeen silitetään hihat ja sitten muu vaate.

silityslauta

Älä venytä vaatetta

Silitetty vaate on kaunis ja lisäksi mukavan tuntuinen päällä, koska monet kuidut saadaan pehmenemään silittämällä. Vaate saadaan tällöin pesun jäljiltä oikeaan muotoonsa eivätkä saumat kiristä. Varo kuitenkin venyttämästä silittämällä paitaa lepattavan leveäksi tai hameen helmaa mutkikkaaksi, sillä sitä ei voi ainakaan ilman pesua korjata ja kuidut voivat kuumasta jopa venyä lopullisesti väärään muotoon. SINI-silityslaudassa on myös ripustin, jossa silitetyt vaatteet voivat kätevästi odottaa jatkotoimia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *