Pöytäliinan silittäminen

Silityslämpötila valitaan materiaalin mukaan. Puuvilla ja pellava kestävät kovaa kuumuutta.

Juhla-aikaan silitettävää riittää paljon, mutta muutaman asian huomioiden selviää urakasta huomattavasti helpommin.

Silitä liina hieman kosteana

Täysin kuiva kangas ei siliä, mutta kosteana työ sujuu helpommin. Saat tekstiilit sopivan kosteiksi esimerkiksi kostealla ilmalla ulkona, suihkun jälkeen kylpyhuoneessa tai suihkepullolla kosteuttaen. Anna liinan vetää kosteutta itseensä vähintään 15 minuuttia ennen varsinaisen silittämisen aloittamista. Pitkään kaapissa olleet juhlapöytäliinat voi myös ensin raikastaa pesukoneessa puhtaaksi ja silittää sitten kosteana sileäksi.

Valitse silityslämpötila oikein

Silityslämpötila valitaan materiaalin mukaan. Puuvilla ja pellava kestävät kovaa kuumuutta (200 astetta, 3 pistettä). Jos kankaassa on esimerkiksi polyesteriä, lämpötilaksi valitaan puuvillaa alhaisempi lämpötila (150 astetta, 2 pistettä). Rypyt ja taitokset suoristuvat parhaiten oikeaa lämpötilaa käyttämällä

Höyrysilityslaudalla silitystulos on parempi

Höyrysilitysraudoille tarkoitun höyrysilityslaudan pohja on metalliverkkoa, joka läpäisee höyryn. Silitettävä tekstiili kuivuu silitettäessä nopeasti, mikä helpottaa silittämistä huomattavasti. Kostea tekstiili nimittäin rypistyy helposti uudelleen käännellessä ja muita kohtia silittäessä. Höyrysilityslaudat ovat usein perinteisiä lastulevylautoja leveämpiä, jolloin isojen liinojen silittäminen helpottuu, kun siirtelyä laudan päällä ei tarvitse tehdä niin tiuhaan. Suurikokoinen Facile-höyrysilityslauta on suunniteltu erityisesti pöytäliinojen silittämiseen, sillä sen pääty on tasainen normaalin pyöristetyn muotoilun sijaan.

Säilytä silitetty liina oikein

Juhlavalmisteluja on monesti tehtävä jo hiukan etukäteen eikä silitettyjä liinoja voi aina laittaa heti pöytään. Laskosta silitetty liina pitkittäin sopivaksi ja ripusta se lakana- ja pyyhekuivaimen päälle. Alle voi laittaa vielä kylpypyyhkeen, niin liina pysyy suorempana. Vaihtoehtoisesti silitetyt liinat voi laittaa roikkumaan leveään housupuulla varustettuun henkariin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *