Juhlavaatteiden huollon ABC

Teippiharjalla viimeistelet juhlavaatteet nopeasti.

Juhliin valmistautuminen kannattaa aloittaa vähintään muutamaa päivää aikaisemmin valitsemalla juhlavaatteet. Tässä vaiheessa ehdit vielä pestä tai tuulettaa juhlavaatteet, jos ne ovat jääneet edellisen käytön jälkeen pesemättä. Huolla myös asusteet ja varmista, että asuun sopivat alusvaatteet ja sukkahousut ovat ehjiä ja puhtaita.

Kunnioita juhlien järjestäjää ja muita vieraita pukeutumalla juhliin siististi ja huolehdi etteivät vaatteet ole ryppyiset. Juhlapuku istuu päälle paremmin ja näyttää hyvältä, kun rypyt ja painaumat on silitetty pois. Pikkutakkikaan ei tee miehen pukeutumisesta siistimpää, jos alla olevassa paidassa on pesusta jääneet vesirypyt. SINI-höyrysilityslaudat on muotoiltu näppäräksi kauluspaitojen eri muotojen silittämiseen. Muista silittää myös paidan hihat ja selkäpuoli, sillä juhlien edetessä saatat riisua takin pois.

Näin vaatteiden silitys käy helposti

Ripustuskoukun avulla silityslauta on helppo säilyttää.

Unohda vanha ja hankala silityslauta, joka todennäköisemmin pilaa vaatteesi kuin saa ne näyttämään hyvältä päälläsi. Tempo-höyrysilityslaudassa on kätevä ripustuskoukku, jonka avulla sen saa näppärästi roikkumaan vaatekaapin tankoon. Näin silityslauta on aina helposti esille otettavissa siellä missä vaatteetkin. Näppäränkokoisella Tempo-höyrysilityslaudalla mahtuu silittämään vaikka vaatehuoneessa.

Näyttävätkö uudetkin vaatteesi nopeasti nuhjuisilta?

Toisinaan vaatteiden sovittaminen jää viime tinkaan ja kiireessä pitäisi saada vaate vielä edustavan näköiseksi. Huomioi nämä asiat, kun silität juhlavaatteita ettet pilaa valitsemaasi juhla-asua lähtövalmisteluiden tiimellyksessä. Silityksen tavoitteena on tehdä vaate sileäksi ja siistin näköiseksi sekä paremmin likaa hylkiväksi. Silitetty vaate pysyy ryhdissään pidempään ja säännöllinen silitys auttaa muun muassa kauluspaidan muodon säilymistä. Silittämällä saadaan myös palautettua tekstiilit takaisin muotoonsa pesun jäljiltä. Monet kuidut saadaan pehmenemään silittämällä, jolloin vaate istuu paremmin. Osa vaatteista myös kutistuu ensimmäisessä pesussa, mutta silittämällä voidaan palauttaa vaate lähes alkuperäisiin mittoihinsa.

Puhdistitko vaatteet, mutta nyt jo ne ovat täynnä karvoja?

Vaatteet saattavat näyttää jo lyhyen ajan jälkeen siltä, kuin niitä ei olisi pesty ja puhdistettu ollenkaan. Karvojen täyttämä juhlavaate ei imartele ketään ja saattaa haistakin pahalta. Etenkin eläinperheissä karvoja tuntuu kertyvän aina jostain, vaikka kuinka olisi pessyt ja puhdistanut vaatteet huolellisesti. Teippiharja kuuluukin jokaisen lemmikin omistaja vakiovarusteisiin.

Karvoja irtoaa myös villakangastakista ja kaulahuiveista, joten juuri puhdistettu vaate saattaa hyvin pian olla karvainen. Erityisesti trendikäs sametti on armoton karvoille ja hiuksille, ja siinä näkyy jopa pöly helposti. Teippiharjalla saa helposti puhdistettua myös hilseen puvuntakin olkapäiltä.

Kuraiset kengät eivät pue juhla-asua

Esimerkiksi pikkujoulukausi ajoittuu vuoden kuraisimpaan vuodenaikaan, joten kengät saattavat olla kamalassa kunnossa, kun pääset juhlapaikalle. Varminta on vaihtaa juhlakengät jalkaan vasta juhlapaikassa. Kostealla pikasiivousliinalla saat helposti puhdistettua kuraiset kengät. Varo myös etteivät juhlakenkien korot revi mekkoa tai sukkahousuja rikki laukussa ja pakkaa kengät kätevään kenkien pesupussiin kuljetuksen ajaksi. Juhlien ikävä yllätys voi olla silmäpakoiset sukkahousut, jotka kengät on repinyt rikki laukussa.

Pikainen lähtö juhliin suoraan töistä

Suuntaatko juhliin suoraan töistä? Mieti, puetko jo aamulla päälle jotain juhlavaa vai vaihdatko vaatteet työpaikalla ennen lähtöä. Jos haluat vaihtaa vaatteet päivän aikana, laita vaihtovaatteet pukupussiin jo edellisenä iltana. Aamulla on monta muutakin hommaa kuin vaatteiden valitseminen. Vaatteet säilyvät puhtaina, sileinä ja ennen kaikkea vältyt aamulla stressiltä vaatteiden suhteen.

Muista tämä juhlaillan jälkeisenä aamuna

Valmistautuminen seuraaviin juhliin on mukavampi aloittaa, kun muistat pestä, kuivattaa, silittää ja säilyttää juhlavaatteet asianmukaisesti. Vaatteiden käyttöikä pitenee ja vaatteet säilyvät kauniimpina, kun niitä hoitaa oikein. Vaatetta ei tarvitse pestä ellei se ole oikeasti likainen ja on jopa vaatteita, joita ei kannata pestä lainkaan. Monesti tuuletus raikkaassa pakkasilmassa ja paikallinen tahranpoisto riittää etenkin aroille materiaaleille ja juhlavaatteille. Sukkahousut, alusvaatteet ja juhlavaatteet kannattaa pestä pesupussissa. Silitetty vaate pysyy ryhdissään pidempään ja auttaa säilyttämään vaatteiden muodot. Paras tapa on säilyttää juhlavaatteet on väljästi henkareilla. Liian ahdas säilytys, sullominen mytyssä kaapin perukoille tai väärän mallinen tai muutoin huono henkari voi pilata vaatteen ennen aikojaan tai venyttää sen muodostaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *