Mattojen lumipesu

Pitkävartinen matonpesuharja helpottaa mattojen pesua.

Talven pakkasilla matoille voi tehdä niin sanotun lumipesun, jolla maton värit kirkastuvat, bakteerit kuolevat, liat puhdistuvat ja pölyt kaikkoavat. Kaunis pakkaspäivä kannattaa hyödyntää luontoystävälliseen siivoukseen.

Monelle mattojen pesu on todellinen ongelma: miten, missä ja milloin ne voisi pestä. Siksi talven pakkasista ja lumesta kannattaa ottaa hyöty irti, kun se on mahdollista. Lumi puhdistaa matot ekologisesti ja äänettömästi ilman imurin meteliä ja sähköenergiaa.

Lika tarttuu lumeen

Vie matot pariksi tunniksi ulos pakkaseen kuistille ja mattotelineelle roikkumaan. Tamppaa irtolika matoista mattopiiskalla. Kun matot ovat jäähtyneet, kanna ne puhtaaseen pakkaslumeen. Maton voi laittaa päällispinta joko ylös- tai alaspäin. Lumi tarttuu lämpimän maton pintaan, mutta jäähtyneeseen mattoon se ei jää kiinni.

Pehmeä matonpesuharja kiinnitetään SINI-varteen.

Näin teet lumipesun matoille

  1. Vie matto ulos jäähtymään muutaman tunnin ajaksi.
  2. Vie matto hangelle ja harjaa maton päälle ohut kerros lunta.
  3. Harjaa mattoa pitkävartisella matonpesuharjalla.
  4. Nosta matto mattotelineen tai kaiteen päälle ja tamppaa mattopiiskalla puhtaaksi.
  5. Vie matto kuivaan paikkaan kuivumaan, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle, ennen kuin levität maton lattialle. Näin mahdollinen lumen tuoma kosteus ei vahingoita lattioita.
Joustava muovinen mattopiiska kestää käyttöä kovallakin pakkasella, kunhan se on säilytetty oikein.

Säilytä mattopiiska sisällä

Mattopiiskaa ei kannata jättää tamppauksen jälkeen ulos pakkaseen, vaan se tulee säilyttää lämpimässä sisätilassa ympäri vuoden. Joustava muovinen mattopiiska kestää käyttöä kovallakin pakkasella, kunhan se on säilytetty oikein. Puhtaalla sisällä säilytetyllä mattopiiskalla on lisäksi mukavampi siivota eivätkä tekstiilitkään likaannu.

Mattojen lumipesu onnistuu myös kaiteen tai mattotelineen päällä.

Mattojen lumipesun voi tehdä myös kaiteella tai mattotelineellä, jos mattoja ei ole mahdollista viedä puhtaaseen lumeen. Matto- ja kalusteharjan avulla lunta voi harjata maton pintaan myös terassilla tai parvekkeella.

Kodin tekstiilien tuuletus

Pakkasjakson aikana voi tuulettaa myös muut kodin tekstiilit. Vuodevaatteet, patjat, ryijyt, pehmolelut ja muut kodintekstiilit sekä villavaatteet saa raikkaiksi viemällä ne ulos pakkaseen. Pölypunkit kuolevat 18 asteen pakkasessa vuorokaudessa ja 20 asteen pakkasessa jo 6 tunnissa. Pölypunkit ovat Suomessa harvinaisia, mutta kunnon tuuletus pakkasella poistaa pölyä ja tuo raikkaan tuoksun kotiin.

Matot kannattaa pestä vähintään kahdesti vuodessa: kesällä matonpesupaikalla lämpimänä ja tuulisena päivänä sekä lumipesuna pakkasella. Mattojen pesu onnistuu myös omassa pihassa tai kylpyhuoneessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *