Matonpesuohje – näin onnistuu maton pesu matonpesupaikalla

Matonpesu on monelle jokakesäinen rutiini, joka raikastaa koko kodin. Muistathan käyttää mattojen pesussa vain ympäristömerkittyjä pesuaineita. Suosittelemme vesistöjen suojelemiseksi viemäröityä kuivan maan matonpesupaikkaa, mikäli sellainen on käytettävissä. Kokosimme ohjeet kesäiseen matonpesuun.

  1. Imuroi tai tamppaa matto ennen pesua. Mattoteippiharjalla lähtee ne karvat, etenkin eläinten karvat, jotka eivät lähteneet imurilla. Mattoteippiharjalla mattojen putsaus onnistuu myös ilman sähköä esim. matonpesupaikalla tai mökillä. Varmista myös, että matto on vesipestävä. Valitse pesupaikka, josta pesuvesi ei valu vesistöön.
  2. Levitä matto pesutasolle. Kastele ensin hyvin vedellä ja lisää mieto puhdistusaineliuos. Anna vaikuttaa hetken.
  3. Kuuraa matto molemmilta puolilta kuteensuuntaisesti, äläkä unohda reunoja. Pitkävartinen pesuharja säästää selkääsi, jos matot ovat lattiatasossa.
  4. Huuhtele matto huolellisesti useampaan kertaan, jottei puhdistusainetta jää mattoon. Matto on puhdas, kun huuhteluvesi on täysin kirkasta, eikä jätä liukkaan tuntuiseksi.
  5. Vedä matot mattomankelin läpi.
  6. Ripusta matto kuivumaan pituussuunnassa tukevalle tangolle. Valitse varjoisa paikka, koska aurinko saattaa haalistaa värejä.
  7. Ravistele ja käännä matto kuivumisen aikana. Liian hidas kuivuminen saattaa kellastuttaa valkoisen maton tai jättää maton tunkkaisen tuoksuiseksi. Levitä matot lattioille vasta, kun ne ovat täysin kuivuneet, jotta ne eivät ala haista.
Matot kannattaa pestä mieluummin kuivalla maalla kuin laiturilla. Monissa kunnissa on tarkoitukseen varattuja matonpesupaikkoja, joissa jätevesihuolto on hoidettu kunnolla. Työskentelymukavuutta lisää, että vesi tulee hanasta ja työpisteet ovat ergonomisia.

Mattojen käsinpesuun sopii puinen matonpesuharja tai Matonpesuharja plus, joka on muotoiltu juuri käteen sopivaksi, eikä ote lipsu märkänäkään. Luonnonharjakset ovat riittävän pehmeät ja hellävaraiset kaikille vesipesun kestäville matoille.

Myös 28 cm leveä matonpesuharja on varustettu luonnonharjaksilla. Muovirunkoinen harja on hygieeninen ja lahoamaton. Sen runko on valmistettu kierrätettävästä muovimateriaalista. Harjaan voi liittää SINI-varren, joten se sopii etenkin sellaiselle matonpesupaikalle, jossa maton voi pestä seisten.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *