Helpot ohjeet ikkunanpesuun

Paras vinkki ikkunanpesussa on oikeat välineet.

Paras hetki ikkunoiden pesuun on keväällä, kun auringonsäteet paljastavat kertyneet liat sekä syksyllä kesän siitepölykauden jälkeen. Näillä ohjeilla ikkunanpesu onnistuu kotioloissa kuin ammattilaiselta!

1. Aloita ikkunanpesu puhdistamalla ikkunapellit ja puitteet

Ikkunapielet ja ikkunan ulommainen pinta ovat ikkunanpesun likaisin kohta. Jos et halua ikkunanpesuvälineiden likaantuvan heti, kannattaa ikkunanpesu aloittaa puhdistamalla ikkunapielet ja pellit. Hyödynnä vanhat liinat tai käytä pikasiivousliinoja, jotta et pilaa parempia mikrokuituliinoja.

2. Älä käytä liikaa pesuainetta

Jos pesuainetta on liikaa, se jättää lasin pintaan nopeasti uutta likaa keräävän kalvon. Täytä Sinisanko lämpimällä vedellä ja lisää muutama tippa astianpesuainetta 3–4 litraan vettä. Ikkunanpesuaineena voi käyttää myös etikkaa. Sitä annostellaan noin desilitra viiteen litraan vettä. Sinisangossa on pesuaineen annostelua helpottava mitta-asteikko ja teline ikkunanpesuvälineitä varten. Vaihda likainen pesuvesi kyllin usein, jotta saat puhdasta jälkeä kertapesulla. Ikkunat voi pestä myös pelkällä vedellä, sillä mikrokuitu puhdistaa myös ilman pesuainetta.

3. Näin peset ikkunan

Kastele ikkunanpesin Sinisangossa, puristele ylimääräinen vesi pois ja pese ikkuna. Mikrokuituinen pesin helpottaa hommaa, sillä mikrokuidun kiilamainen kuitu pureutuu hyvin puhdistettavaan pintaan. Aloita uloimmasta ikkunasta, jotta näet pesutuloksen paremmin sisältä päin katsottuna. Likainen ulkopinta kannattaa pestä tarvittaessa pariin kertaan ennen kuin kuivaat sen ikkunankuivaimella. Korkeiden ikkunoiden pesussa jatkovarrellinen ikkunanpesin on paras apuri. Kuivain samassa varressa helpottaa työskentelyä.

4. Kuivaa yhdensuuntaisin vedoin

Kuivaa ikkuna ikkunankuivaimella tasaisin ja yhdensuuntaisin vedoin yläreunasta aloittaen. Ikkunan koko vaikuttaa kuivaimen kulkusuuntaan, mutta kuivaus pysty- tai vaakavedoin on enemmän tottumiskysymys. Kuivaa ikkunankuivain siivousliinaan jokaisen vedon jälkeen. Kuivainta tulee painaa napakasti, muttei liian kovaa. 15 cm leveä ruutukuivain on kätevä kapeiden tuuletusikkunoiden tai pienten ikkunaruutujen kuivaamiseen.

5. Viimeistele ikkunat nukkaamattomalla ikkunaliinalla

Kuivaa lopuksi ikkunoiden nurkat ja reunat imukykyisellä mikrokuituliinalla. Tarkastele lopputulosta ennen kuin suljet ikkunan – tässä vaiheessa on vielä helppoa pyyhkiä kuivalla ikkunaliinalla tarvittavat kohdat.

Kommentit:

 1. Ehdottomasti kahdella vedellä. Ensin ns. raakapesu jolloin saadaan pöly, tahrat yms. pinnoilta pois. Aloitetaan aina puhtaimmaista likaisempaan pintaan, eli sisältä ulospäin. Samalla raakavedellä pestään myös pokat, säleet, listat, saranat sekä kaikki ikkunoiden karmit ja puuosat.
  Näin liina ja vesi pysyvät mahdollisimman pitkään puhtaana.
  Sitten vasta lopullinen pesu puhtaalla liinalla ja vedellä. Lastaus ja viimeistely mikrokuituituisella lasiliinalla, kiertämällä lasipintojen nurkat.
  Ei jää raitoja eikä muitakaan epäpuhtauksia!
  Nim. kotisiivooja Kempeleestä

  1. Totta kai pestään puhtaasta likaiseen. Pesuaineveden, laimennetun, laitan pumppupulloon ja suihkutan ikkunaan, hankaan mikroliinalla, sen jälkeen huuhtelen vedellä jossa on myös loraus etikkaa, vasta sen jälkeen kuivaus lastalla ja kulmien huolellinen putsaus puhtaalla liinalla.

  2. Minäkin pesen ehdottomasti puhtaimmasta likaiseen ja aivan viimeiseksi ulkopuolisen ikkunalaudan.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *