Ikkunan­pesu lasten kanssa – aivan mahdoton ajatus?

Ikkunanpesustakin selviää leikiten näillä muutamalla ohjeella. Kokeile vaikka!

Mikä tahansa kotityö sujuu lasten kanssa, mutta vaatii hieman valmistautumista etukäteen. Ikkunanpesustakin selviää leikiten näillä muutamalla ohjeella. Kokeile vaikka!

1. Hanki hyvät välineet

Avain helppoon ikkunanpesuun ovat hyvät välineet. Näin työ on sekä mukavaa että nopeaa ja tuloksena ovat puhtaat ikkunat. Tarvitset vain ikkunanpesimen, kuivaimen, mikrokuituliinan ja siivousämpärin. Pölykinnas tai -liina, muutama ylimääräinen lattialiina roiskeita varten sekä omat välineet pienille käsille ovat hyvä lisä. Korkeille ikkunoille tarvitset lisäksi jatkovarren välineisiin. Etenkään lasten kanssa ei kannata kurkotella tai keikkua jakkaralla.

2. Anna lapsille omia tehtäviä

Lapsille kannattaa antaa iän mukaan sopivia tehtäviä. Lasten touhutessa saat itse homman hoidettua ja pienikin lapsi pysyy valvovan silmän alla. Mikrokuituliinalla tai pölykintaalla ei saa aikaan mitään peruuttamatonta vahinkoa, ja yhdessä tekeminen on lapsille tärkeää. Myös ikkunanpesin on lapsesta kiinnostava väline, koska sitä voi kastella siivousämpärissä. Lapsi voi vaikka pestä ikkunan alaosan ja aikuinen pesee korkeammalta. Kuivaaminen voi olla aikuisen tehtävä ja lapsi voi siirtyä pesemään seuraavaa ruutua. Lapsi tosin usein pesee mielellään vaikka vähän kauemminkin samaa kohtaa. Suojaa lattiat huolella pyyhkeellä, jotta veden roiskuminen ei haittaa.

3. Kehu ja kiitä

Anna lasten auttaa, vaikka osaisit itse paremmin. Lapsi oppii jo pienenä osallistumaan kotiaskareisiin ja onnistumisen kokemukset sekä uuden oppiminen innostavat mukaan jatkossakin. Kiitä avusta ja ihastelkaa yhdessä työn jälkeä. Ikkunoiden pesu ei tarvitse olla niin vakavaa hommaa, ja harvoin lopputulos on aloitusta huonompi. Lapsille tulee hyvä mieli, kun he saavat kehuja osallistumisesta ja onnistumisesta. Jos haluat viimeistellä lapsen suorittaman työvaiheen itse, tee se huomaamatta.

4. Tartu toimeen

Lapsiperheen siivousvinkki, joka pätee kaikkiin tilanteisiin: Tee se, niin se on tehty. Kun päättää tarttua toimeen, niin saa homman tehtyä. Jos lapsi itse ehdottaa siivousta tai ikkunanpesua, tartu hyvään ideaan heti! Tulee ehkä vielä aika, jolloin siivoukseen täytyy houkutella tai mikä pahempaa: käskeä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *