Viisi vinkkiä ikkunoiden pesuun

Ikkunoita ei tarvitse pestä kovin usein, jos työn tekee asianmukaisilla puhtailla välineillä kerralla oikein.

Ikkunat pysyvät parhaiten puhtaina, kun ne pestään oikein kaksi kertaa vuodessa. Tarkoitukseen sopivilla välineillä tehty ikkunanpesu, kerran keväällä ja kerran syksyllä, riittää useimmille.

1. Pese ikkunat puolipilvisenä kevätpäivänä

Mukavin sää ikkunoiden pesuun on leuto, puolipilvinen kevätpäivä. Jos mahdollista, valitse ikkunanpesuun tyyni päivä tai pese aurinkoisella ilmalla ikkunat varjon puolelta. Suora auringonpaiste ja tuuli kuivattavat ikkunan liian nopeasti, jolloin raitoja voi olla vaikea välttää.

Siitepölykausi kestää maaliskuun alusta elokuun loppuun eli lähes koko kevään ja kesän. Siksi ikkunanpesun odottaminen siitepölykauden ohi voi olla hyvin haastavaa. Odottelun sijaan suosittelemmekin nauttimaan kevätauringosta ja tekemään tarvittaessa kevyemmän uusintapesun kauniilla syysilmalla.

2. Esivalmistele huolella

Puhdista pölyt sälekaihtimista, ikkunanpuitteista ja -pielistä sekä ikkunanlaudalta, ikkunapelleistä ja tuuletusikkunasta Sälekaihdinpuhdistimella. Peitä ikkunan alapuolella oleva lattia liinalla. Ota sälekaihtimet ja verhot sivuun ennen pesua.  Jos ikkunoissa on maaliläiskiä tai sitkeitä likatahroja, saat ne pois Puhdistusterällä.

3. Oikeat välineet

Oikeat ja puhtaat välineet – siinä ehkä tärkein ohje. Unohda rätit ja valitse ikkunanpesuun siihen tarkoitettu ikkunanpesin. Ikkuna kuivataan ikkunankuivaimella eli ikkunalastalla. Hyvä vaihtoehto on myös yhdistetty ikkunanpesin-kuivain. Pieniin ruutuihin sopii Ruutukuivain. Muista korkeisiin ikkunoihin jatkovarsi. Viimeistelyyn sopii nukkaamaton Ikkunaliina.

4. Pesuainetta ja vettä kohtuudella

Vältä roiskeet ja valuva vesi. Käytä vettä kohtuudella ja purista pesimestä ylimääräiset vedet pois ennen pesua. Pesuaineeksi riittää muutama tippa astianpesuainetta 3–4 litraan vettä. Jos pesuainetta on liikaa, se jättää lasin pintaan nopeasti uutta likaa keräävän kalvon. Sinisangossa on pesuaineen annostelua helpottava mitta-asteikko ja teline ikkunanpesuvälineitä varten. Lisäksi Sinisangon pystyasentoon lukittuvassa kahvassa on reikä, johon jatkovarren voi laittaa välillä lepäämään. Tämä on kätevä ominaisuus, jos vartta tarvitsee esimerkiksi vain korkeammalla olevien ikkunoiden pesun ajaksi.

5. Kuivaa huolellisesti

Valitse sopivan kokoinen ikkunankuivain. Kuivaa ikkunat yhdensuuntaisin vedoin ja kuivaa kuivain jokaisen vedon jälkeen liinalla. Pidä ikkunalasta lasiin nähden pystyssä kulmassa ja älä paina lastaa lasia vasten. Anna pestyn pinnan kuivahtaa rauhassa, jotta ikkunoiden väliin ei synny huurua.

Jos ikkunat kaipaavat pesukertojen välissä pientä kirkastusta, kevyttä puhdistusta voi tehdä myös suihkuttamalla ikkunanpuhdistusainetta ikkunaan ja pyyhkimällä Ikkunaliinalla. Lopuksi ikkunan voi vielä viimeistellä ikkunankuivaimella.

 

Kommentit:

 1. Vinkkiä parvekelasien pesuun. Alalasi on pestävä ulkopuolelta kaiteen yli kurottamalla. Täytyisi olla lasta, jota voi työntää alaspäin. Ylöspäin vedettäessä valuu samantien takaisin.. Ei ehdi niin äkkiä pyyhkiä..

  1. Hei, itse olen käyttänyt parvekelasien alaosan, ulkopuolen pesussa Sinituotteen ikkunapesintä, kevyt varsi (minulla noin reilu metri) eli olennaista ettei ole painava. Kostutan mikrokuituisen pesimen, ei liikaa vettä, se EI saa valua, pyyhin lasin, tarvittaessa otan kuivan pesimen ja pyyhin mahdolliset pisarajäljet. On toiminut. Tietenkin jos lasi on todella likainen, se tarvitsee parikin käsittelyä.

   1. Hei!
    Useimmiten ikkunat suositellaan pestäväksi ulkoa sisälle päin, jotta sisältä on helpompi huomata mahdolliset ikkunoihin jäävät raidat. Ikkunanpesun voi myös aloittaa sisäpinnasta, jolloin likaisin ulkoikkuna ei likaa ikkunanpesintä heti aluksi. SINI:n pesimissä on vaihdettava mikrokuitupäällinen, jotta useamman ikkunan peseminen puhtailla välineillä onnistuu kerralla.

  2. Hei,
   kiitos ehdotuksesta, välitän sen tuotekehitykseemme. Aurinkoista kesää!

 2. Ikkunanpesussa on kaikkein vaikeinta ja eniten aikaavievää ikkunan puitteiden ja pielien puhdistus. Itse ikkunalasi on kaikkein nopein ja helpoin puhdistaa. Mietin sitä, että onko tuo mainittu sälekaihdinpuhdistin hyvä kapine pieliin ja puitteisiin – varsinkin jos on suuret ikkunat kysesssä. Olisko kenties joku muu näppärä keino niiden puhdistamiseen?

 3. Ja tilkka etikkaa pesuveteen tekee ihmeitä. Hapan poistaa hyvin vesipisaroista ja ilmansaasteista jäävät saostumat. Mahtava kirkkaus☀️☀️

 4. Ikkunanpesu voi olla välillä hankalaa hommaa, varsinkin jos ei ole oikeita välineitä. Itse pesen ikkunat vain kerran ja keväällä. Pitää ottaa ensi kerralla käyttöön mainitut mikrokuituliinat. Olen kuullut että ne on kätevät käyttää.

 5. Nurkat koko lasista kannattaa kuivata mikrokuitupyyhkeellä. Niihin jää helposti vesijäljet vaikka kuivain olisi kuinka hyvä. Raidat saa myös helposti pois kuivalla mikropyyhkeellä jos niitä jostain syystä jää. Jos lasi on tosi likainen se kannattaa ns esipestä ennen varsinaista pesua.

 6. Hei, ostin Tripla-pesusetin, oli loistava käyttää, kun on kolme pintaa pesimessä käytettävissä.

 7. Omistan Sinituotteen pesimen ja kuivaimen. Pesunesteenä astianpesuaine ja loraus etikkaa. Vuosikausien kokemus kirkkaista ikkunoista.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *