Helpot ohjeet ikkunan­pe­suun

Ikkunoita ei tarvitse pestä kovin usein, jos työn tekee asianmukaisilla puhtailla välineillä kerralla oikein.

Ikkunat pysyvät puhtaina, kun ne pestään oikein 2–3 kertaa vuodessa. Tarkoitukseen sopivilla välineillä tehty ikkunanpesu, kerran keväällä ja kerran syksyllä, riittää useimmille.

Viisi vinkkiä ikkunoiden pesuun

1. Pese ikkunat pilvisellä säällä

Valitse ikkunanpesuun tyyni ja pilvinen päivä tai pese aurinkoisella ilmalla ikkunat varjon puolelta. Suora auringonpaiste kuivattaa ikkunan liian nopeasti, jolloin raitoja voi olla vaikea välttää. Pakkasella ei kannata pestä, sillä vesi voi jäätyä.

2. Esivalmistele huolella

Puhdista pölyt sälekaihtimista, ikkunanpuitteista ja -pielistä sekä ikkunanlaudalta, ikkunapelleistä ja tuuletusikkunasta. Peitä ikkunan alapuolella oleva lattia liinalla. Ota sälekaihtimet ja verhot sivuun ennen pesua.  Jos ikkunoissa on maaliläiskiä tai sitkeitä likatahroja, saat ne pois puhdistusterällä.

3. Oikeat välineet

Oikeat ja puhtaat välineet – siinä ehkä tärkein ohje. Unohda rätit ja valitse ikkunanpesuun siihen tarkoitettu ikkunanpesin. Ikkuna kuivataan ikkunankuivaimella eli ikkunalastalla. Hyvä vaihtoehto on myös yhdistetty ikkunanpesin-kuivain. Pieniin ruutuihin sopii ruutukuivain. Muista korkeisiin ikkunoihin jatkovarsi! Viimeistelyyn sopii nukkaamaton mikrokuituliina tai lasiliina.

4. Pesuainetta ja vettä kohtuudella

Vältä roiskeet ja valuva vesi. Käytä vettä kohtuudella ja purista pesimestä ylimääräiset vedet pois ennen pesua. Pesuaineeksi riittää muutama tippa astianpesuainetta 3–4 litraan vettä. Jos pesuainetta on liikaa, se jättää lasin pintaan nopeasti uutta likaa keräävän kalvon. Sinisangossa on pesuaineen annostelua helpottava mitta-asteikko ja teline ikkunanpesuvälineitä varten.

5. Kuivaa huolellisesti

Valitse sopivan kokoinen ikkunankuivain. Kuivaa ikkunat yhdensuuntaisin vedoin ja kuivaa kuivain jokaisen vedon jälkeen liinalla. Pidä ikkunalasta lasiin nähden pystyssä kulmassa ja älä paina lastaa lasia vasten. Anna pestyn pinnan kuivahtaa rauhassa, jotta ikkunoiden väliin ei synny huurua.

Kommentit:

 1. Ikkunanpesu voi olla välillä hankalaa hommaa, varsinkin jos ei ole oikeita välineitä. Itse pesen ikkunat vain kerran ja keväällä. Pitää ottaa ensi kerralla käyttöön mainitut mikrokuituliinat. Olen kuullut että ne on kätevät käyttää.

 2. Ruutukuivain on kätevä autossa. Sipaisee sillä ikkunat kuiviksi ulkopuolelta sateen yllättäessä, puhdistuu enimmät liat kätevästi

 3. Onko tavallinen pesin häviämässä kokonaan, ei näy enää missään kaupoissa. Tripla on liian painava märkänä.
  Jos näin, niin on etsittävä toinen tuottaja. Harmi, Sinillä muuten laadukkaat tuotteet.

 4. Nurkat koko lasista kannattaa kuivata mikrokuitupyyhkeellä.Niihin jää helposti vesijäljet vaikka kuivain olisi kuinka hyvä.Raidat saa myös helposti pois kuivalla mikropyyhkeellä jos niitä jostain syystä jää.
  Jos lasi on tosi likainen se kannattaa ns esipestä esim kostealla froteepyyhkeellä ennen varsinaista pesua.

 5. Hei, ostin tripla- pesusetin, oli loistava käyttää, kun on kolme pintaa pesimessä käytettävissä. Pari kehitysvinkkiä: Varsi voisi olla hiukan ohuempi, käsi ei väsyisi , jos pesee yhtäsoittoa paljon ikkunoita. Laitoin pesimen aiemmin ostamaani Sinin varteen. Jos ei ole voimaa käsissä, niin on tiukka irroittaa.

  1. Hei Päivi,

   Kiitos kehitysideasta! Kerron sen eteenpäin tuotekehitykselle.

 6. Omistan Sinituotteen pesimen ja kuivaimen.Pesuneste astianpesu aine ja loraus etikkaa Vuosikausien kokemus kirkkaista ikkunoista

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *