Pölyt kuriin aller­gia­sii­vouk­sella

Allergiasiivouksen tavoitteena on saada allergeenit kodissa mahdollisimman vähäisiksi.

Kodin siisteyden merkitys korostuu etenkin silloin, kun perheessä on allergiasta kärsiviä jäseniä. Allergiat ovat yleisiä: Allergia- ja Astmaliiton mukaan joka toinen suomalainen kärsii allergiaoireista elämänsä jossakin vaiheessa. Kotona allergiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi pölypunkkipöly,  sieni-itiöt, siitepöly, eläinpöly ja tekstiilipöly. Myös ulkoa tulevat saasteet ja tupakansavu voivat saada aikaan allergisia oireita.

Allergiasiivouksen tavoitteena on saada allergeenit kodissa mahdollisimman vähäisiksi, jotta allergiasta kärsivän perheenjäsenen olisi mahdollisimman hyvä olla kotona. Allergikon kotiin on kannattaa valita sellaiset sisustusmateriaalit, jotka eivät kerää pölyä. Koriste-esineet ja kirjat on hyvä säilyttää ovellisissa kaapeissa, jotta pölyjen pyyhkimistä ei olisi niin paljon. Allergiakodissa on erityisen tärkeää puhdistaa kaikki pinnat huolella. Puhdistusjärjestys etenee ylhäältä alaspäin, kuten perussiivouksessakin, mutta ensimmäisen puhdistuskerran jälkeen kaikki vaakatasossa olevat pinnat puhdistetaan vielä uudelleen nihkeällä liinalla tai mopilla.

Siivous helpottaa allergikon elämää

Allergiasiivoukseen pääpaino on pölyjen pyyhkimisessä, mutta allergiasiivoukseen kuuluu lisäksi myös esimerkiksi patjojen imurointi. Petivaatteiden tuuletus ja lakanoiden vaihto tehdään ulkona silloin, kun se on olosuhteiden puolesta mahdollista. Siitepölyaikaan lakanat vaihdetaan sisällä, eikä vuodevaatteita tuuleteta. Siitepölyhaittoja sisällä voi vähentää käyttämällä ilmanpuhdistinta, mutta hyväkään ilmanpuhdistin ei korvaa riittävää ilmanvaihtoa, eikä säännöllistä siivousta. Ikkunasuodatin suojaa tuuletusikkunasta tulevalta siitepölyltä sekä ilmansaasteilta.

Petivaatteiden tuuletus ja lakanoiden vaihto tehdään ulkona silloin, kun se on olosuhteiden puolesta mahdollista.

Allergiasiivous kannattaa tehdä vähintään kaksi kertaa kuukaudessa, jotta kodin puhtaustaso pysyisi hyvänä ja allergian aiheuttama haitta jäisi mahdollisimman vähäiseksi.  Allergiasiivouksen välineistöön kuuluvat staattisesti latautuvat liinat, mikrokuituiset siivousvälineet, hajusteettomat pesu-, puhdistus- ja kiillotusaineet sekä HEPA-suodattimella varustettu imuri. Mikrokuitu sitoo tomun tehokkaasti, eikä vain levitä sitä paikasta toiseen. Imurin pölypussit ja suodattimet on tärkeä vaihtaa riittävän usein.

Kiusana pesuaineallergia tai kuiva iho

Normaalikodissa tarvitaan harvoin vahvoja pesuaineita ja yleensä tippa hajusteetonta tiskiainetta riittää. Pölyjä pyyhittäessä pölyliinaa kastellaan usein turhaan, mikä taas kuivattaa ihoa. Suuren suosion saavuttaneilla mikrokuitutuotteilla pöly häviää kuivanakin ja tahrat irtoavat ilman pesuaineita. Kuivana mikrokuitu latautuu sähköisesti ja imee itseensä jopa mikropölyn, kostutettuna mikrokuitu poistaa pinttyneen lian, rasvan ja vaikeat tahrat ilman pesuaineita. Jos pesuaineita täytyy käyttää tai edessä on jokin sotkeva työ, kannattaa kädet suojata siivouskäsineillä tai ohuilla kertakäyttöisillä suojakäsineillä.

Allergiaperheessä välineen laadulla on väliä

Allergiaperheen kannattaa huolehtia siitä, että siivousvälineet ovat kunnossa ja helposti saatavilla. Silloin pakollinen siivoaminen sujuu vaivattomammin. Työskentelymukavuudesta ei kannata tinkiä. Siivousvälineiden tulee olla kevyitä, tehokkaita ja helppoja käyttää. Kriittinen silmäys siivouskomeroon kannattaa tehdä aika ajoin. Siivousvälineet saa pidettyä siististi siivouskomerossa tai juuri niiden käyttöpaikoilla, kuten pesuhuoneessa välineripustimien avulla.

Kommentit:

  1. Hei käytän siivouksessa vallan sinin välineitä. Minulla on vuosia ollut sinin levymoppi n. 20 cm levä se on kätevä mm. Eteisen ym seinien pesussa. Nyt tarvisin siihen uuden häpesi moppi osan mutta en ole mistään löytänyt sitä kapeaa versiota hapsumopista leveitä kyllä on ja kapeana mikrokuituisia mutta haluaisin sen häpeällisen kun välillä on kunnon vesipesukin seinille paikalla. Valmistetaanko kyseistä moppia enään?

    1. Hei Sari, Pieneen monitoimimoppiin sopivaa Pientä levymoppia on vielä saatavilla verkkokaupastamme, Puuiloista ja K-Raudoista. Huomioithan kuitenkin, että valikoimat voivat vaihdella myymälöittäin.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *