Katupöly pahentaa siitepölyn aiheuttamia oireita

Katupöly on pahimmillaan vilkasliikenteisten teiden varsilla sekä kaupunkien keskustoissa.

Katupölykausi alkaa kaupunkien keskustoissa yleensä maaliskuussa, kun aurinko sulattaa kadut paljaiksi. Samaan aikaan Suomeen saapuu kaukokulkeutuntta siitepölyä tuulen mukana, vaikka kukinta ei olisi alkanutkaan vielä Suomessa. Joka viides suomalainen saa oireita siitepölystä. Siitepöly voi pahentaa oireilua katupölylle ja toisin päin. Oireilua kotona voi vähentää merkittävästi.

Katupöly on pahimmillaan vilkasliikenteisten teiden varsilla sekä kaupunkien keskustoissa. Katupöly muodostuu monesta tekijästä: osa pölystä on peräisin hiekoitushiekasta, joka on jauhautunut talven ajan hienoksi pölyksi asfalttia vasten. Myös asfaltti hioutuu hienoksi erityisesti autojen nastarenkaiden vaikutuksesta. Haitallisimmat katupölyn sisältämät aineet ovat kuitenkin autojen renkaiden kumipöly sekä nastoista syntynyt metallipöly. Siitepölykausi alkaa usein samoihin aikoihin katupölykauden kanssa.

Katupöly on todellinen riski terveydelle

Katupölyn tiedetään olevan erittäin haitallista terveydelle. Osa ihmisistä ei saa välittömiä havaittavia oireita katupölystä, vaikka katupöly vaikuttaa silti terveyteen. Katupölyn pienimmät hiukkaset kulkeutuvat keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon. Tämän takia muun muassa verisuoni- ja sydänongelmat voivat kärjistyä katupölyaikaan ja esimerkiksi riski saada sydänkohtaus kasvaa katupölykauden aikana. Katupölylle välittömästi oireilevat voivat sen sijaan kokea silmien kirvelyä, nielu- ja kurkkuoireita, yskää sekä flunssan kaltaista oireilua. Katupöly voi aiheuttaa myös hengenahdistusta ja pahentaa astman oireita.

Suodata katupöly huoneilmasta

Pölykauteen kannattaa varustautua asentamalla käytössä oleviin tuuletusikkunoihin ikkunasuodatin. Ikkunasuodatin asennetaan niin, että suodatinkangas jää ikkunoiden väliin. Ikkunasuodatin mahdollistaa ikkunoiden pitämisen auki ilman, että katupöly tai siitepöly tulee tuuletusilman mukana sisälle. Ikkunasuodattimen hiukkasten poistoteho perustuu staattiseen sähköön, joka sitoo pölyhiukkaset kiinni suodattimen pintaan ja ilma virtaa suodattimen läpi. Suodattimeen jää siitepöly sekä suurin osa katupölystä. Epäpuhtauksien lisäksi suodatinkangas toimii hyttysverkkona ja se pitää lentävät hyönteiset ulkona. Erillistä tuuletusikkunan hyönteisverkkoa ei tällöin tarvita. 

Ikkunatuuletus on monissa asunnoissa erittäin tervetullutta, sillä suuressa osassa Suomen asuntokantaa tuloilmaa on liian vähän poistoilmaan nähden. Tämä huonontaa sisäilman laatua, mikä voi aiheuttaa päänsärkyä sekä muita oireita. Kuitusuodattimen ilmanläpäisykyky riittää hyvään tuuletukseen niin painovoimaisella kuin koneellisellakin ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Ikkunasuodatin on hyvä vaihtaa pahimman katupölyjakson mentyä, tai kun suodatinkangas on selkeästi tummentunut. Vanhan suodattimen voi laittaa sekajätteeseen.

Vähennä siivouksen tarvetta

Moni kokee, että siitepölyaikaan on siivottava tehokkaammin välttääkseen allergiaoireita. Ikkunasuodatin keventää myös siivousta, sillä suurin osa asunnon pölystä tulee ilmanvaihdon kautta. Yksi merkki siitä, että katupölyä pääsee sisälle on hienojakoisen mustan pölyn kertyminen. Mikäli pölyä kuitenkin pääsee sisälle, mikrokuituinen Pölypampula tai mikrokuituliina poistaa sen tehokkaasti ilman että allergisoivat partikkelit leviävät uudelleen huoneilmaan. Mikrokuituisilla tuotteilla erimuotoisten esineiden ja pintojen pyyhkiminen sujuu tarkasti.

Lue ikkunasuodattimen asennusohje.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *