Pese ikkunat ja nauti keväästä

Ikkunat kannattaa pestä ainakin kerran vuodessa, mutta parasta olisi pestä ne sekä keväällä että syksyllä.

Ikkunanpesu kannattaa, sillä lika voi vielä auringon valon tehosta jopa 40 prosenttia. Likaiset ja valoa läpäisemättömät ikkunat tekevät huoneesta tunkkaisen. Puhtaat ikkunat lisäävät kodin viihtyisyyttä, kun auringon valo pääsee kirkastamaan koko huoneen. Tarkista välineiden kunto ennen ikkunanpesu-urakan aloittamista, jotta voit varmistaa hyvän työmukavuuden ja parhaan lopputuloksen.

Välineet helppoon ikkunanpesuun

Ikkunanpesuun tarvittavat välineet ovat ikkunanpesin, ikkunankuivain sekä ikkunaliina. Mikrokuituinen Tripla-ikkunanpesin tekee ikkunanpesun suorastaan helpoksi. Tripla-ikkunanpesimessä on kolme leveää pesupintaa, joilla homma sujuu joutuisasti. Mikrokuituinen pesin puhdistaa ikkunasta rasva- ja likatahrat tehokkaasti ilman pesuaineitakin, mutta halutessaan voi käyttää ikkunanpesuun sopivia aineita. Laadukas ikkunankuivain kuivaa ikkunat raidattomaksi yhdellä vedolla. Ikkunankuivaimia on eri levyisiä ja kuivaimen koko kannattaa valita omien ikkunoiden mukaan. Mikrokuitu ikkuna- ja peililiinaan on hyvä pyyhkäistä kuivain jokaisen kuivausvedon jälkeen. Tällöin kuivaimesta ei lennä vesiroiskeita jo kuivatulle lasille. Ikkuna- ja peililiinalla saa viimeisteltyä lopuksi ikkunoiden reunat.

Pitkä varsi ikkunoiden pesuun ja muut välineet

Erilaisissa kohteissa ikkunanpesuun tarvitaan myös muita välineitä. Yksi useimmin tarvittavista välineistä on pitkä varsi. 2,5 metriä pitkä SINI teleskooppivarsi antaa ulottuvuutta reilusti, kun pitää ylettyä korkealla oleviin ikkunoihin. Sinisankoon mahtuu reilusti vettä, jolloin ikkunanpesimen huuhtelu on vaivatonta. Lattia on hyvä suojata lattialiinalla ikkunanpesun aikana, jotta mahdollisesti valuva pesuvesi ei likaa ja kastele lattiaa.

Milloin pesisin ikkunat?

Ikkunat kannattaa pestä ainakin kerran vuodessa, mutta parasta olisi pestä ne sekä keväällä että syksyllä. Valitse ikkunanpesuun ajankohta, jolloin aurinko ei paista suoraan ikkunaan. Voimakas lämpösäteily kuivattaa pesuaineliuoksen helposti lasin pintaan. Ikkunoita ei kannata pestä pahimman siitepölykauden aikana tai katupölyn ollessa pahimmillaan.

Esityöt ikkunanpesuun

Ennen ikkunanpesun aloittamista on hyvä tehdä muutamia valmisteluja. Vedä verhot sivuun tai irrota ne kokonaan. Ravistele ja tuuleta verhot tai pese ne pesukoneessa. Ikkunanpesun jälkeen on ikkunoihin mukava vaihtaa puhtaat verhot. Sulje sälekaihtimet ja imuroi ne huolellisesti molemmilta puolilta tai pyyhi pölyt pois Mikrokuitu Pölykintaalla, joka imee pölynerittäin tehokkaasti. Vältä kosteutta, sillä kaihtimet jäävät helposti laikukkaiksi. Imuroi sen jälkeen ikkunanpuitteet, ikkunanpielet, tuuletusikkuna ja ikkunalauta. Näihin kertyy myös rasvaa ja likaa kuten hyönteisten jälkiä, joten pyyhi ne vielä puhtaaksi kostealla mikrokuituliinalla.

Ikkunoiden pesu ja kuivaus

Pese ikkunat uloimmasta alkaen, jotta näet tuloksen paremmin, eikä roiskeita tule jo pestyihin ikkunoihin. Likainen ulkopinta kannattaa pestä tarvittaessa pariin kertaan ennen kuin kuivaat sen ikkunankuivaimella. Älä unohda ulkoikkunan peltiä, vaan pese se kuten ikkunanpieletkin.

Kostuta ikkunanpesin ensin veteen tai ikkunanpesuaineliuokseen. Purista kädellä ylimääräinen vesi pois pesimestä ja pese ikkuna. Voit myös tehdä pesuaineliuoksen suihkepulloon ja suihkuttaa pesuainelioksen suoraan pullosta ikkunalasiin.

Pese ikkunapinta kerrallaan ja anna pestyn pinnan kuivahtaa hetki, ennen kuin suljet ikkunan. Näin ikkunoiden väliin ei jää huurua.

Pyydystä valuva vesi pitämällä mikrokuituikkunanpesintä ruudun alareunassa, jolloin likavesi valuu pesimeen, eikä pääse vuotamaan seinälle tai lattialle. Vaihda likainen pesuvesi kyllin usein, jotta saat puhdasta jälkeä kertapesulla. Käytä korkeiden ikkunoiden pesussa jo turvallisuuden vuoksi mieluummin jatkovartta kuin vaarallisia tikas- tai jakkaraviritelmiä.

Kuivaa ikkuna ikkunankuivaimella tasaisin ja yhdensuuntaisin vedoin. Ikkunan koko vaikuttaa kuivaimen kulkusuuntaan, mutta kuivaus pysty- tai vaakavedoin on enemmän tottumiskysymys. Kuivaa ikkunankuivain siivousliinaan jokaisen vedon jälkeen. Kuivainta tulee painaa napakasti, muttei liian kovaa. 15 cm leveä ruutukuivain on kätevä kapeiden tuuletusikkunoiden tai pienten ikkunaruutujen kuivaamiseen.

Lopuksi viimeistele ikkunalauta, kulmat ja nurkat mikrokuituisella ikkunaliinalla.

Yleisimmät virheet ikkunanpesussa

Ikkunanpesu on hyvillä välineillä mukavaa ja helppoa hommaa. Huomioimalla vielä muutaman vältettävän seikan, selviää ikkunanpesusta leikiten.

 • Väärä ajankohta, jolloin auringonpaiste tai kova tuuli kuivattaa pisarat.
 • Liikaa ikkunanpesuainetta.
 • Liian märkä ikkunanpesin, jolloin valuva vesi voi kastella ikkunanpuitteet, seinän ja lattian.
 • Ikkunankuivainta painetaan liikaa, jolloin kuivaustulos huononee.
 • Älä käytä sanomalehteä kuivaamiseen, sillä vettynyt sanomalehti voi liata ikkunanpuitteet musteellaan.

Kommentit:

 1. Mitä tarkoitetaan yo tekstissä ikkunanpesuaineella? Ihan niitä sumutettavia lasinpesunesteitäkö vai jotain muuta? Mitä ainetta yleensä olisi hyvä käyttää ikkunoiden pesuun?

  1. Hei Minna,
   Pesuaineeksi riittää muutama tippa astianpesuainetta 3–4 litraan vettä. Jos pesuainetta on liikaa, se jättää lasin pintaan nopeasti uutta likaa keräävän kalvon. Pesuaineliuoksen voi tehdä myös suihkepulloon ja suihkuttaa pesuainelioksen suoraan pullosta ikkunalasiin.

 2. Miten käsittelisin ikkunat,jotka on pesty hyvin harvoin tai ei koskaan,olen yrittänyt kerran ja tuntuu kuin aurinko olisi polttanut lian kiinni,meneekö uusien ostoksi

  1. Saattaa olla, että ikkunoihin on pinttynyt rasvaa ja likaa, mutta lisäksi liiallinen pesuaineen käyttö jättää usein harmahtavan kalvon lasin pintaan. Mikäli aurinko on kuivattanut pesuaineen ikkunaan, kannattaa ikkuna pestä kertaalleen pelkällä vedellä ja mikrokuituisella ikkunanpesimellä ja kuivata ikkunankuivaimella. Tällöin saa pestyä ensin ikkunaan mahdollisesti jääneet pesuaineet pois.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *