Pese ikkunat ja nauti keväästä

Paras hetki ikkunanpesuun on lämmin kevätpäivä.

Puhtaat ikkunat lisäävät kodin viihtyisyyttä, kun auringon valo pääsee kirkastamaan koko huoneen. Ikkunanpesu kannattaa, sillä lika voi vielä auringon valon tehosta jopa 40 prosenttia. Tarkista välineiden kunto ennen ikkunanpesu-urakan aloittamista, jotta voit varmistaa hyvän työmukavuuden ja parhaan lopputuloksen.

Välineet helppoon ikkunanpesuun

Ikkunanpesuun tarvittavat välineet ovat ikkunanpesin, ikkunankuivain sekä ikkunaliina. Tripla-ikkunanpesimessä on kolme leveää pesupintaa, joilla homma sujuu joutuisasti. Käännettävässä ikkunanpesin-kuivaimessa on molemmat välineet samassa. Mikrokuituinen pesin puhdistaa ikkunasta rasva- ja likatahrat tehokkaasti ilman pesuaineitakin, mutta halutessaan voi käyttää ikkunanpesuun sopivia aineita. Laadukas ikkunankuivain kuivaa ikkunat raidattomaksi yhdellä vedolla. Ikkunankuivaimia on eri levyisiä ja kuivaimen koko kannattaa valita omien ikkunoiden mukaan. Mikrokuituiseen ikkunaliinaan on hyvä pyyhkäistä kuivain jokaisen kuivausvedon jälkeen. Tällöin kuivaimesta ei lennä vesiroiskeita jo kuivatulle lasille. Ikkunaliinalla saa viimeisteltyä lopuksi ikkunoiden reunat.

Pitkä varsi ikkunoiden pesuun ja muut välineet

Erilaisissa kohteissa ikkunanpesuun tarvitaan myös muita välineitä. Yksi useimmin tarvittavista välineistä on pitkä varsi. 2,5 metriä pitkä teleskooppivarsi antaa ulottuvuutta reilusti, kun pitää ylettyä korkealla oleviin ikkunoihin. Sinisankoon mahtuu reilusti vettä, jolloin ikkunanpesimen huuhtelu on vaivatonta. Lattia on hyvä suojata lattialiinalla ikkunanpesun aikana, jotta mahdollisesti valuva pesuvesi ei likaa ja kastele lattiaa.

Esityöt ikkunanpesuun

Ennen ikkunanpesun aloittamista on hyvä tehdä muutamia valmisteluja. Vedä verhot sivuun tai irrota ne kokonaan. Ravistele ja tuuleta verhot tai pese ne pesukoneessa. Ikkunanpesun jälkeen on ikkunoihin mukava vaihtaa puhtaat verhot. Puhdista sälekaihtimet sälekaihdinpuhdistimella ja vedä ne ylös. Vältä kosteutta, sillä kaihtimet jäävät helposti laikukkaiksi. Pyyhi ikkunanpuitteet, ikkunanpielet, tuuletusikkuna ja ikkunalauta puhtaaksi kostealla mikrokuituliinalla tai pikasiivousliinoilla.

Ikkunoiden pesu ja kuivaus

Ikkunat kannattaa pestä uloimmasta alkaen, jotta näet tuloksen paremmin, eikä roiskeita tule jo pestyihin ikkunoihin. Likainen ulkopinta kannattaa pestä tarvittaessa pariin kertaan ennen kuin kuivaat sen ikkunankuivaimella. Kostuta ikkunanpesin ensin veteen tai ikkunanpesuaineliuokseen. Purista kädellä ylimääräinen vesi pois pesimestä ja pese ikkuna. Voit myös tehdä pesuaineliuoksen suihkepulloon ja suihkuttaa pesuainelioksen suoraan pullosta ikkunalasiin.

Kuivaa ikkuna ikkunankuivaimella tasaisin ja yhdensuuntaisin vedoin. Ikkunan koko vaikuttaa kuivaimen kulkusuuntaan, mutta kuivaus pysty- tai vaakavedoin on enemmän tottumiskysymys. Kuivaa ikkunankuivain siivousliinaan jokaisen vedon jälkeen. Kuivainta tulee painaa napakasti, muttei liian kovaa. 15 cm leveä ruutukuivain on kätevä kapeiden tuuletusikkunoiden tai pienten ikkunaruutujen kuivaamiseen.

Lopuksi viimeistele ikkunalauta, kulmat ja nurkat mikrokuituisella ikkunaliinalla.

Vaihda likainen pesuvesi kyllin usein, jotta saat puhdasta jälkeä kertapesulla. Käytä korkeiden ikkunoiden pesussa jo turvallisuuden vuoksi mieluummin jatkovartta kuin vaarallisia tikas- tai jakkaraviritelmiä. Pese ikkunapinta kerrallaan ja anna pestyn pinnan kuivahtaa hetki, ennen kuin suljet ikkunan. Näin ikkunoiden väliin ei jää huurua.

Yleisimmät virheet ikkunanpesussa

Ikkunanpesu on hyvillä välineillä mukavaa ja helppoa hommaa. Huomioimalla vielä muutaman vältettävän seikan, selviää ikkunanpesusta leikiten.

 • Väärä ajankohta, jolloin auringonpaiste tai kova tuuli kuivattaa pisarat.
 • Liikaa ikkunanpesuainetta, joka jättää ikkunat sameaksi.
 • Liian märkä ikkunanpesin, jolloin valuva vesi voi kastella ikkunanpuitteet, seinän ja lattian.
 • Ikkunankuivainta painetaan liikaa, jolloin kuivaustulos huononee.
 • Älä käytä sanomalehteä kuivaamiseen, sillä vettynyt sanomalehti voi liata ikkunanpuitteet musteellaan.

Kommentit:

 1. Moi, minulla on tuo teleskooppivarsi. Sairastan nivelrikkoa ja sen avaaminen on ihan mahdotonta. Voisiko siihen keksiä naisystävällisemmän lukituksen?

  1. Hei!
   Harmillista kuulla, että teleskooppivarren lukitus tuntuu haastavalta käyttää. Kiinnitys on tuotekehityksessämme suunniteltu mahdollisimman helpoksi käyttää, mutta siten että kiinnitys on kuitenkin pitävä. Välitän toiveesi tuotekehitykseen!

 2. Mitä tarkoitetaan yo tekstissä ikkunanpesuaineella? Ihan niitä sumutettavia lasinpesunesteitäkö vai jotain muuta? Mitä ainetta yleensä olisi hyvä käyttää ikkunoiden pesuun?

  1. Hei Minna,
   Pesuaineeksi riittää muutama tippa astianpesuainetta 3–4 litraan vettä. Jos pesuainetta on liikaa, se jättää lasin pintaan nopeasti uutta likaa keräävän kalvon. Pesuaineliuoksen voi tehdä myös suihkepulloon ja suihkuttaa pesuainelioksen suoraan pullosta ikkunalasiin.

 3. Miten käsittelisin ikkunat,jotka on pesty hyvin harvoin tai ei koskaan,olen yrittänyt kerran ja tuntuu kuin aurinko olisi polttanut lian kiinni,meneekö uusien ostoksi

  1. Saattaa olla, että ikkunoihin on pinttynyt rasvaa ja likaa, mutta lisäksi liiallinen pesuaineen käyttö jättää usein harmahtavan kalvon lasin pintaan. Mikäli aurinko on kuivattanut pesuaineen ikkunaan, kannattaa ikkuna pestä kertaalleen pelkällä vedellä ja mikrokuituisella ikkunanpesimellä ja kuivata ikkunankuivaimella. Tällöin saa pestyä ensin ikkunaan mahdollisesti jääneet pesuaineet pois.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *