Ikkunoiden peseminen – vältä nämä mokat!

 

Ikkunanpesu ei ole loppujen lopuksi mikään vaikea kotityö. Ei tarvitse olla ikkunanpesijä, vaan siitä selviää kuka tahansa, kun osaa välttää muutamaa perusvirhettä.

Ikkunat pestään liian aikaisin keväästä

Moni innostuu ikkunanpesusta jo heti ensimmäisten kevätauringon säteiden paistaessa likaisten ruutujen läpi. On ihanaa saada puhtaat ikkunat ja nauttia valosta. Luultavasti siitepölykausi ja katupöly jättävät kuitenkin jälkensä laseihin. Pese ikkunat ulkopuolelta uudestaan alkukesästä tai pese ikkunat vasta katupölykauden jälkeen.

Pesuvesi on liian saippuaista ja sitä on liikaa

Älä lotraa vettä äläkä pesuainetta. Pesuveteen riittää pari tippaa astianpesuainetta tai loraus muuta pesuainetta. Liian saippuainen pesuvesi jää ikkunan pintaan ja kerää uuden lian hetkessä. Myös etikka on tunnettu ikkunanpesussa käytetty pesuaine. Kun käytät mikrokuituisia pesimiä, et tarvitse välttämättä edes pesuainetta. Vaihda vesi usein puhtaaseen, tarvittaessa jopa jokaisen pesemäsi ikkunan jälkeen, niin saat parhaan tuloksen. Käytä vettä säästäen, älä lotraa liikaa, sillä ikkunanpuitteet, ikkunalauta ja lattia eivät välttämättä kestä suuria määriä vesiroiskeita. Suojaa ympäristö tarvittaessa pyyhkeillä.

Ikkunat pestään väärissä sääolosuhteissa

Pese ikkunat puolipilvisenä päivänä tai odota ainakin, että aurinko ei paista suoraan ikkunaan. Auringonpaahteessa ikkunalasin pinta kuivuu nopeasti ja pesuvesi jättää lasiin raitoja. Jos päätät pestä ikkunat aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, valitse sellainen päivä, jolloin ilman lämpötila ei ole pakkasen puolella.

Välineet ovat kuluneita tai vääriä

Äidiltä perityt ikkunanpesuvälineet saattavat olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Panosta kunnon välineisiin, sillä oikeilla välineillä ikkunoiden pesu on helppoa ja ne kestävät käytössäsi vuosia. Ikkunanpesuvälineet voi hankkia vaikka yhdessä naapurin tai kavereiden kanssa ja kierrättää niitä tai pestä ikkunat yhdessä. Tarvitset vain mikrokuituisen pesimen, ikkunankuivaimen eli ikkunalastan ja liinan viimeistelyyn. Jos ikkunasi ovat korkeat, käytä välineissä jatkovartta, älä kurottele tai keiku jakkaralla. Muistathan, että esimerkiksi sanomalehti ei ole paras väline lasien kuivaamiseen. Painomuste voi värjätä ikkunanpuitteet ja kova paperi voi naarmuttaa lasin pintaa ja laseista tulee ennen pitkää sameat.

Ikkunanpesu tuntuu (liian) isolta suoritukselta

Älä ajattele ikkunoiden pesua isona urakkana. Kaikkia ikkunoita ei tarvitse pestä kerralla. Aloita siitä ikkunasta, josta katselet eniten. Luultavasti työn tulos puhuu puolestaan ja innostaa jatkamaan.  Ikkunat on pestävä ainakin kerran vuodessa, mielellään kaksi kertaa. Likaiset ikkunat imevät auringonvalon ja saavat kodin näyttämään pimeältä ja tunkkaiselta. Ethän jätä siis ikkunoita kokonaan pesemättä.

Kommentit:

  1. Sinivälineet ovat verrattoman,ja niillä pitkien varsien kanssa isot parveke lasitettu puhdistuu helposti
    Pesen lasit 3-4 kertaa vuodessa

  2. Pesen kaksi kertaa vuodessa. Nykyisin pesen sisäpuolet ja väli-ikkunat keväisin, ulkopuolelta katupölyjen loputtua, siitepölyajan lopettamista en malta odottaa eli ulkoa kaksi kertaa pesu. Syksyllä pesu vain sisältä ja ulkoa. Kukapa niitä katselee vuoden pimeimpään aikaan. Sini välineet ovat verrattomat!

  3. Pesen ikkunoista keväällä kaikki pinnat ja syksyllä pimeää kohti mentäessä vain ulko- ja sisäpinnat. Kuivaus lastalla ja reunat mikrokuituliinalla. Sinin tuotteilla pesu onnistuu ja puhdasta tulee!

  4. Pesen ikkunat syksyllä ja keväällä, keväällä vasta kun siitepölykausi on takana. Käytän mikroliinaa kuivaukseen sekä talouspaperia.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *