Kylpy­huo­neen kaakeleiden puhdistus

Kun olet pessyt kylpyhuoneen kovalla vaivalla, kannattaa pinnat kuivata huolellisesti aina suihkussa käynnin jälkeen.

Miten kylpyhuoneen laattapintaiset seinät, lattian, suihkuseinän ja lasioven saa puhtaaksi – ja kuinka ne myös pysyvät puhtaina? Näillä vinkeillä peset kylpyhuoneen puhtaaksi.

Pesutilat on helppo pitää siistinä, kun ne puhdistaa säännöllisesti, mutta entä jos ei ole tullut puhdistettua? Älä luovuta – hyvällä hoidolla ja täsmävälineillä pahasti likaantuneet pinnat saa kirkkaiksi ja myös pysymään puhtaana. Ota ensin kaikki kylpyhuoneen pesemisessä tarvittavat välineet esille. Huolehdi, että välineet ovat puhtaita ja hyvässä kunnossa – likaisilla ja kuluneilla välineillä tiukkaan pinttynyt lika ei irtoa.

Kylpyhuoneen pesuun tarvitset nämä välineet:

Kun olet pessyt kylpyhuoneen kovalla vaivalla, kannattaa pinnat kuivata huolellisesti aina suihkussa käynnin jälkeen. Pikakuivaimella lattioiden kuivaaminen käy näppärästi. Varteen liitettävällä teräväkuivaimella kuivaa isommankin kylpyhuoneen. Seinien ja lasiovien kuivaamiseen sopii suihkukuivain, joka on helppoa säilyttää käden ulottuvilla ripustuskoukun avulla. Imukykyinen kylppäriliina sopii hanojen kuivaamiseen.

Näin peset kylpyhuoneen

Kylpyhuoneen peseminen on helppoa hyvillä välineillä. Pinttynyt lika on työlästä saada irti, mutta kun toimeen muistaa tarttua riittävän usein, kylpyhuoneen puhtauden ylläpitäminen on helpompaa. Aluksi kaakelit suihkutellaan lämpimällä vedellä, joka suojaa saumoja pesuaineliuokselta ja pehmittää likaa. Tämän jälkeen levitetään pesuaineliuosta pinnoille Sinisangon ja pesuharjan tai kylppärisienen avulla. Tämän jälkeen puhdistetaan pinnat. Lattian harjataan yhdensuuntaisesti, mutta seinät ja lasiovet voi puhdistaa pyörivin liikkein. Kaakeliseinän pesu aloitetaan alhaalta ja edetään pintaa harjaten ylöspäin, jolloin likavedestä ei jää raitoja. Pesuliuoksen annetaan tarvittaessa vaikuttaa ohjeen mukainen aika, mutta pinta ei saa kuivua. Pesty pinta huuhdellaan ja kuivataan kuivaimella. Lopuksi tila kuivatetaan hyvin.

Miksi laattoihin kertyy likaa?

Likasaostumat näkyvät laatoissa ja saumoissa värimuutoksina sekä tuntuvat karheutena. Saostumia syntyy usein suihkun, lattiakaivojen, lavuaarien ja wc-istuinten sekä vesihanojen ympäristöön. Puutteellinen siivous ei ole ainoa syy saostumiin vaan lisäksi kova tai ruosteinen vesi sekä vuotavat vesikalusteet saavat niitä aikaan nopeasti. Saostumien syntymistä voi ehkäistä käyttämällä silloin tällöin heikosti hapanta puhdistusainetta.

Tummat pisteet silikonisaumoissa

Vaikka silikonisaumoissa käytetään homeenestoaineita, voi niihin siitä huolimatta ilmestyä tummia hometäpliä, jos likaa on tarpeeksi tai jos tilassa on huono ilmanvaihto tai muita rakenneongelmia. Silikonisaumat pestään hellävaraisesti pehmeällä pesusienellä tai mikrokuituliinalla ja klooripitoisella pesuaineella, joka poistaa homeen ja tappaa homeitiöt.

Pieni opas pesuaineisiin

Ylläpitosiivouksessa kaakelit puhdistetaan neutraalilla käsiastianpesu- tai yleispuhdistusaineella. Kalkki- ja muiden likasaostumien puhdistaminen vaatii erilaisia aineita ja välineitä kuin rasvalika. Siivousaineiden pakkausmerkinnöistä ja käyttöohjeista selviää, mihin ne on tarkoitettu.
Pinttynyt lika, etenkin rasvalika: Emäksinen pesuaine, pH 10,1–14, tai heikosti emäksinen pesuaine, pH 8,1–10,
Kalkkisaostumat: Vahvasti hapan pesuaine, pH 0-1,9, tai hapan pesuaine, pH 2-4,9.

Valmista pesuaineista aina ohjeiden mukainen pesuaineliuos. Annosteluohjeita tulee noudattaa, sillä liian vahvat pesuliuokset vahingoittavat pintoja. Vahvasti hapanta pesuainetta käytettäessä pinta huuhdellaan lopuksi ja neutraloidaan heikosti emäksisellä aineella. Erittäin pinttyneillä pinnoilla voi olla päällimmäisenä rasvalikaa ja alla saostumia. Tällöin pinta pestään ensin emäksisellä ja sitten happamalla puhdistusaineella. Tarvittaessa käytetään erikoisaineita. Mikäli puhdistusaine sisältää klooria, käytä pesuun viileää vettä.

Kun olet pessyt kylpyhuoneen kovalla vaivalla, kannattaa pinnat kuivata huolellisesti aina suihkussa käynnin jälkeen.

Lue lisää: Suihkuseinän puhdistaminen >>

Kommentit:

  1. Hei, miten mahtaisin saada nikotiini/terva kertymät wc-kaakeleiden saumoista puhdistettua? Sitä on siis kertynyt, koska tupakoimme ennen wc:ssä

    1. Hei,
      Lattian saumojen puhdistamiseen kannattaa käyttää kapeaa saumaharjaa, jolla työ sujuu kätevästi pitkän varren avulla. Aluksi kaakelit kastellaan lämpimällä vedellä, joka suojaa saumoja pesuaineliuokselta ja pehmittää likaa. Tämän jälkeen levitetään pesuaineliuosta pinnalle. Seinien saumat ja pienemmät raot on saa puhdistettua Jynssärillä, josta saa pitävän otteen ja paineen kohdistettua juuri kaapeaan saumaan.

      Voi kuitenkin olla, että pahoin värjääntyneistä saumoista ei saa enää alkuperäisen värisiä, vaikka lika lähteekin pois niin sauma on kuitenkin värjäytynyt. Tähän on olemassa käteviä ja helppokäyttöisiä sauman värjäysaineita, joita kannattaa kysyä rautakaupasta.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *