Ammattilaisen vinkit uunin puhdistamiseen

Uunin puhdistamiseen tarvitaan pieni ja pitkävartinen harja, esimerkiksi Nysväri.

Uuni kannattaa puhdistaa säännöllisesti heti käytön jälkeen. Jos uuniin valuu rasvaa tai ruoka kiehuu yli, kannattaa uuni puhdistaa heti. Pinttynyt lika tarkoittaa aina sitä, että edessä on hieman vaativampi puhdistusoperaatio. Nappaa talteen ammattilaisen ekovinkit pinttyneen lian irroittamiseen.

– Uunin puhdistamiseen ei tarvita vahvoja puhdistusaineita. Tärkeintä on puhdistaa uuni säännöllisesti ja käyttää hyviä välineitä, jotka eivät naarmuta uunia pilalle, ammattisiistijä Saana Tyni kertoo.

1. Uunin puhdistaminen pikasiivousliinalla

Tehokkain ja nopein tapa pitää uuni puhtaana, on puhdistaa uuni aina käytön jälkeen. Työlästä? Päinvastoin – uunin pyyhkiminen pikasiivousliinalla vie enintään minuutin. Pinttyneen lian irrottaminen sen sijaan on ikävää ja työlästä. Ruokaa on myös mukavampi valmistaa, kun uuni on puhdas. Pikasiivousliinaan muistaa tarttua, kun pitää paketin liinoja helposti saatavilla keittiössä.

– Pikasiivousliina on kestävä, reilun kokoinen ja 100% kompostoituva, joten se sopii hyvin uunin puhdistamiseen. Ei kannata pilata hyvää mikrokuituliinaa rasvaisen uunin pyyhkimiseen, Saana Tyni Koti Puhtaaksi Oy:sta vinkkaa.

Jos haluat jatkossa välttää uunin jynssäämisen, puhdista se ajoissa. Kun puhdistat roiskeet heti käytön jälkeen, ne eivät pääse palamaan kiinni.

2. Uunin puhdistaminen mäntysuovalla

Uunin puhdistaminen onnistuu helposti myös mäntysuovan ja hyvän tiskiharjan avulla. Mäntysuopaliuosta levitetään tahroille ja uunin pinnoille, ja uuni kuumennetaan 50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, lika harjataan irti pehmeällä harjalla. Pieniin koloihin ja uunin perälle pääsee hyvin käsiksi pitkävartisen nysvärin avulla. Lopuksi uuni pyyhitään veteen kostutetulla mikrokuituliinalla.

3. Uunin puhdistaminen ruokasoodalla

Ruokasooda on näppärä apu siivouksessa. Jos tahtoo pienentää kodin kemikaalikuormaa, kannattaa uunin puhdistusta yrittää ensin kotikeittiöstä löytyvillä perustarpeilla. Sekoita 2 rkl ruokasoodaa, 2 rkl suolaa ja 2 rkl kuumaa vettä tahnaksi. Levitä tahna tiskiharjan avulla uunin pinnoille ja anna vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin. Harjaa lika irti tiskiharjalla ja pyyhi tämän jälkeen kostealla mikrokuituliinalla.

4. Uunin puhdistaminen etikalla, soodalla ja sitruunalla

Etikka ja sooda ovat kodin puhdistuksessa lyömätön kaksikko. Tee etikasta, soodasta ja sitruunasta liuos, jossa hapan ja emäksinen aines reagoivat keskenään. Anna sen vaikuttaa uunin pinnoilla puolesta tunnista tuntiin. Harjaa lika irti tiskiharjalla ja pyyhi tämän jälkeen kostealla mikrokuituliinalla.

5. Uunin puhdistaminen sokeripalalla

Yksi isoäidin takuuvarma siivousvinkki on kostuttaa sokeripala veteen ja hangata sillä uunipellit, ritilät ja kaikki teräsosat hohtavan kirkkaiksi. Niksi toimii myös teräskattiloihin.

Kommentit:

  1. Pinttynyttä likaa voi pehmittää ennen puhdistusta laittamalla uunipellille desin vettä puoleksi tunniksi matalalla lämmöllä (n. 70°).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *