Uunin puhdistus

Tärkeintä on puhdistaa uuni säännöllisesti ja käyttää laadukkaita välineitä, jotka eivät naarmuta uunia pilalle.

Uunin puhdistamiseen ei tarvita vahvoja puhdistusaineita. Tärkeintä on puhdistaa uuni säännöllisesti ja käyttää laadukkaita välineitä, jotka eivät naarmuta uunia pilalle.

Uunin puhdistamiseen tarvitset:

Uunin puhdistaminen mäntysuovan avulla

Uunin puhdistaminen onnistuu helposti ja ekologisesti mäntysuovan avulla. Mäntysuopaliuosta levitetään tahroille ja uunin pinnoille, ja uuni kuumennetaan 50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, lika harjataan irti pehmeällä harjalla tai sienellä. Pieniin koloihin ja uunin perälle pääsee hyvin käsiksi pitkävartisen Nysvärin avulla. Lopuksi uuni pyyhitään veteen kostutetulla mikrokuituliinalla.

Uunin puhdistaminen soodatahnalla

Ruokasooda ja sitruuna on myös näppärä ja ekologinen apu uunin puhdistuksessa. Sekoita 2 rkl ruokasoodaa, 2 rkl suolaa, sitruunaa ja 2 rkl kuumaa vettä tahnaksi. Levitä tahna sienen tai tiskiharjan avulla uunin pinnoille ja anna vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin. Harjaa lika irti tiskiharjalla ja pyyhi tämän jälkeen uuni puhtaaksi kostealla mikrokuituliinalla.

Uunin pellit kannattaa puhdistaa aina käytön jälkeen, jotta ruoka ja rasva eivät pala kiinni.

Pyyhkäise uuni ja uunipelti aina käytön jälkeen

Tehokkain ja nopein tapa pitää uuni puhtaana, on puhdistaa uuni heti käytön jälkeen. Työlästä? Päinvastoin – jäähtyneen uunin pyyhkiminen pikasiivousliinalla tai keittiöliinalla vie enintään minuutin. Pinttyneen lian irrottaminen sen sijaan on työlästä, mutta hyvillä välineillä mahdollista. Ruokaa on myös mukavampaa valmistaa, kun uuni on puhdas. Yksi hyvä keino on säilyttää pikasiivousliinoja helposti saatavilla, jolloin uunin puhdistamisesta tulee rutiini. Pian uunin puhdistamisesta tulee tapa aivan kuten lieden puhdistamisesta eikä sinun enää tarvitse hinkata likaista uunia voimakeinoin.

Pikasiivousliina on kestävä, reilun kokoinen ja 100% kompostoituva, joten se sopii hyvin uunin puhdistamiseen. Ei kannata pilata hyvää mikrokuituliinaa rasvaisen uunin pyyhkimiseen, vaan käyttää likaisiin kohteisiin pikasiivousliinoja. Jos haluat jatkossa välttää uunin ja uunin peltien jynssäämisen, puhdista ne ajoissa. Kun puhdistat roiskeet heti käytön jälkeen, ne eivät pääse palamaan kiinni.

Kommentit:

  1. Käytin puhdistusterää uunin seiniin palaneisiin rasvaläikkiin. Ei lähtenyt muuten, jopa 12h liotin leivinpaperin avulla uuninpesuaineella uunin seiniä. Ei naarmuttanut yhtään. Uunin lasin putsasin sokeripalalla.

  2. Pinttynyttä likaa voi pehmittää ennen puhdistusta laittamalla uunipellille desin vettä puoleksi tunniksi matalalla lämmöllä (n. 70°).

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *