Helpoin tapa puhdistaa uuni

Tärkeintä on puhdistaa uuni säännöllisesti ja käyttää laadukkaita välineitä, jotka eivät naarmuta uunia pilalle.

Uuni kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Jos uuniin valuu rasvaa tai ruoka kiehuu yli, kannattaa uuni puhdistaa heti. Kiinni palanut lika tarkoittaa aina sitä, että edessä on hieman vaativampi puhdistusoperaatio. Näillä vinkeillä puhdistat uunin helposti.

Uunin puhdistaminen ekologisesti mäntysuovalla tai ruokasoodalla

Uunin puhdistamiseen tarvitset laadukkaan sienen, josta saa pitävän otteen tai tiskiharjan. Ritilöiden ja peltien puhdistamiseen voi käyttää myös Karhunkieltä. Uunin lasiluukku viimeistellään mikrokuituisella Liesiliinalla.

– Uunin puhdistamiseen ei tarvita vahvoja puhdistusaineita. Tärkeintä on puhdistaa uuni säännöllisesti ja käyttää laadukkaita välineitä, jotka eivät naarmuta uunia pilalle, ammattisiistijä Saana Tyni kertoo.

Uunin puhdistaminen onnistuu helposti ja ekologisesti mäntysuovan tai ruokasoodan ja sitruunan avulla. Mäntysuopaliuosta levitetään tahroille ja uunin pinnoille, ja uuni kuumennetaan 50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, lika harjataan irti pehmeällä harjalla tai sienellä. Pieniin koloihin ja uunin perälle pääsee hyvin käsiksi pitkävartisen Nysvärin avulla. Lopuksi uuni pyyhitään veteen kostutetulla mikrokuituliinalla.

Ruokasooda ja sitruuna on myös näppärä ja ekologinen apu uunin puhdistuksessa. Sekoita 2 rkl ruokasoodaa, 2 rkl suolaa, sitruunaa ja 2 rkl kuumaa vettä tahnaksi. Levitä tahna sienen tai tiskiharjan avulla uunin pinnoille ja anna vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin. Harjaa lika irti tiskiharjalla ja pyyhi tämän jälkeen uuni puhtaaksi kostealla mikrokuituliinalla.

Uunipellit ja ritilät voi puhdistaa myös tipalla astianpesuainetta. Karhunkielellä saa kevyesti pinttyneen lian irti. Pese lopuksi uunin lasiluukku. Puhdistusterällä voi raaputtaa lian irti lasipinnalta.

Pyyhkäise uuni aina käytön jälkeen

Tehokkain ja nopein tapa pitää uuni puhtaana, on puhdistaa uuni heti käytön jälkeen. Työlästä? Päinvastoin – jäähtyneen uunin pyyhkiminen pikasiivousliinalla tai keittiöliinalla vie enintään minuutin. Pinttyneen lian irrottaminen sen sijaan on työlästä, mutta hyvillä välineillä mahdollista. Ruokaa on myös mukavampaa valmistaa, kun uuni on puhdas. Yksi hyvä keino on säilyttää pikasiivousliinoja helposti saatavilla, jolloin uunin puhdistamisesta tulee rutiini. Pian uunin puhdistamisesta tulee tapa aivan kuten lieden puhdistamisesta eikä sinun enää tarvitse hinkata likaista uunia voimakeinoin.

– Pikasiivousliina on kestävä, reilun kokoinen ja 100% kompostoituva, joten se sopii hyvin uunin puhdistamiseen. Ei kannata pilata hyvää mikrokuituliinaa rasvaisen uunin pyyhkimiseen, vaan käyttää likaisiin kohteisiin pikasiivousliinoja, Saana Tyni Koti Puhtaaksi Oy:sta vinkkaa.

Jos haluat jatkossa välttää uunin ja uunin peltien jynssäämisen, puhdista ne ajoissa. Kun puhdistat roiskeet heti käytön jälkeen, ne eivät pääse palamaan kiinni.

Uunin pellit kannattaa puhdistaa aina käytön jälkeen, jotta ruoka ja rasva eivät pala kiinni.

Kommentit:

  1. Pinttynyttä likaa voi pehmittää ennen puhdistusta laittamalla uunipellille desin vettä puoleksi tunniksi matalalla lämmöllä (n. 70°).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *