Parket­ti­lat­ti­an puhdistaminen ja hoito

Tomuliina sitoo pölyä ja antaa kauniin kiillon puu- ja parkettilattialle.

Parkettilattian puhdistus sujuu kunnon välineillä. Lattioiden yleisväline SINI-monitoimimoppi näyttää tässäkin tehtävässä kyntensä.

Parkettilattian puhdistus aloitetaan irtoroskien ja pölyjen poistamisella. Matot kannattaa ottaa lattioilta pois, sillä pienetkin roskat mattojen alla saattavat hiertää parkettiin jälkiä. Irtoroskat ja pölyt saa parketilta pois ilman imuriakin. Parhaiten pölyt imee monitoimimoppiin kiinnitetty Tomuliina, Staattinen liina tai Pölyliina laminaatille. Tomuliinalla saa parkettiin kauniin kiillon, sillä se sisältää puulattiaa hoitavaa parafiiniöljyä. Huomaa, että laminaattilattiaa ei suotta kannata öljyisellä Tomuliinalla pyyhkiä.

Viimeistele roskaton lattia Mikrokuitumopilla tai Laminaattimopilla. Mopin voi kostuttaa vedessä tai nihkeyttää sen suihkepullolla. Älä käytä liikaa vettä. Lattian tulisi olla täysin kuiva pari minuuttia kosteapyyhinnän jälkeen, ja jos ei ole, vettä on käytetty liikaa. Parkettilattian pesuun ei  yleensä tarvita pesuainetta – vesi ja mikrokuitu riittävät. Halutessasi voit käyttää puupinnoille sopivia pesuaineita.

Näin saat mikrokuitumopin sopivan kosteaksi

Mikäli mopin puristaminen vie liikaa voimia, kastele vain puolet mopista. Taita sitten kuiva ja kostea osa sisäkkäin ja väännä ne yhdessä. Näin kuivakin puoli kostuu juuri sopivasti. Mopin tai lattialiinan voi myös kostuttaa suihkepullolla suihkuttamalla, jolloin siitä ei tarvitse puristella ylimääräisiä vesiä pois.

Parkettilattian voi pyyhkiä vaihtoehtoisesti myös perinteisen mopin näköisillä Tehomopilla tai Parkettimopilla, jotka sopivat etenkin portaikkoon ja muuten ahtaisiin tiloihin. Teho- ja parkettimopin saa puristettua sopivan kuivaksi Sinisangon kuppipuristimella.

Pikamopilla lattiat on helppoa puhdistaa myös huonekalujen alta.

Lattian puhdistaminen huonekalujen alta

Raskaita huonekaluja, sohvaa ja sänkyä ei kannata siirtää siivouksen ajaksi. Tällä tavoin välttyy myös naarmuttamasta herkkiä puu- ja parkettilattioita. Lattiat saa puhdistettu raskaita huonekaluja siirtämättä taipuisan Pikamopin avulla. Ohut moppi mahtuu kapeaankin väliin ja varren avulla sillä ulottuu pitkälle sängyn ja sohvan alle. Pikamopissa on pestävä mikrokuitupäällinen ja moppiin saa hankittua vaihtopäällisen. Pikamopilla onnistuu kevyesti myös seinien ja kattojen puhdistaminen.

Kommentit:

 1. Lähteekö tomuliinalla roskien ja pölyn lisäksi myös lika parketilta?

  1. Hei Tuula!

   Tomuliina sopii parhaiten lattioiden kevyeen puhdistukseen. Mikäli lattia on kovin likainen, kannattaa avuksi ottaa nihkeä mikrokuitumoppi, joka puree tehokkaammin likaan.

 2. Kun pyyhkii tomuliinalla, jossa on parafiiniöljyä, kannattaako sen jälkeen pyyhkiä kostealla monitoimimopilla vai pyyhkiikö se öjlyn pois?

  1. Hei Janne! Tomuliinan jälkeen ei tarvitse pyyhkiä millään, jotta se jättää kauniin kiillon puu- ja parkettilattioille.

 3. olen tosi tyytyväinen olen hankkinut sinituotteen jo 1989 ja kestää edelleen varsi käy kaikkeen olen monitoimimopin uusinnu ja se entinen on käytössä edelleen teen siivoustyötä työkseni en muilla välineillä osaiskaan

 4. Kiitos vinkistä! Uusimme juuri vesivahingon takia parketin ja nyt tulee hoitaa sitä paremmin kuin ennen. Kaikessa kodin siivouksessa käytän Sini-tuotteita, parhaaksi havaitut ja yhteensopivat.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *