Vältä kaaos keittiössä – näillä helpoilla keinoilla keittiösi pysyy puhtaana

SINI-tiskiharjassa on helposti vaihdettava ja ympäristöystävällinen vaihtopää.

Keittiö on kovalla koetuksella juhlapäivinä, kun ruokaa valmistetaan ja laitetaan tarjolle enemmän kuin arkisin. Tasot ja tiskiallas täyttyvät, kun tiskattavaa on paljon. Näillä vinkeillä keittiösi pysyy paremmin siistinä ja sotkut saa siivottua helposti.

Juhlien aikana keittiössä oleskellaan paljon ja vietetään aikaa yhdessä ruoanlaiton, leivonnan ja ruokailun lomassa. Keittiön tasot ja pinnat kannattaa tyhjentää ylimääräisistä astioista ja tavaroista ja pyyhkiä ne puhtaaksi mikrokuitukeittiöliinalla. Ruoanlaitto on helpompaa, kun keittiössä on puhdasta ja vapaata laskutilaa. Tyhjät tasot on helppo pyyhkäistä puhtaaksi ja tiskitkin tulee hoidettua nopeammin, kun keittiö on siisti.

Onko astioiden kuivauskaappi täynnä turhaa tavaraa?

Tiskipöytä kannattaa pitää tyhjänä kaikesta turhasta, näin pystyt siivoamaan helpommin ja pitämään keittiön puhtaana. Tiskikaappi on hyvä pitää tyhjänä vanhoista juomapulloista ja säilykepurkeista, jotta siellä mahtuu kunnolla kuivaamaan tiskatut astiat. Kun vesi on valunut astioista, ne kannattaakin opetella siirtämään kaapista heti paikalleen. Näin kaapissa on tilaa taas seuraaville tiskeille. Älä päästä tiskivuorta kasvamaan vaan tiskaa astiat sitä mukaan, kun niitä likaantuu.

Tiskikaveri helpottaa tiskausta ja säästää astianpesuainetta.

Uusi helppo tapa tiskata

Tiskikaveri on pöydällä säilytettävä tiskiaineen annostelija, joka säästää astianpesuainetta. Painamalla kantta kevyesti päältä tiskiharjalla, tiskikaverin kannen päälle nousee pesuainetta, jota samalla tarttuu tiskiharjaan sopiva määrä. Tällä tavoin on helppo ottaa hieman lisää astianpesuainetta tiskauksen aikana tai tiskata pikaisesti jokin yksittäinen astia tai veitsi.

Tiskikaverin idea on siinä, että sitä voi käyttää tiskauksen aikana ilman, että irrottaa otettaan tiskiharjasta tai tiskattavasta astiasta. Tämä tekee tiskauksesta todella kätevää ja nopeaa, kun tiskauksen lomassa voi ottaa lisää astianpesuainetta esim. rasvaiseen kattilaan. Usein astianpesuainetta tulee lorautettua myös turhan reilusti.

Ajatteletko aina, että uunin puhdistus on vaivalloinen homma?

Uuni on hyvä puhdistaa ennen ruokien ja -leivonnaisten valmistukseen ryhtymistä. Tähän ei tarvita vahvoja kemikaaleja. Uunin voi puhdistaa soodasta ja vesitilkasta valmistetulla tahnalla ja tiskiharjalla, ja lopuksi pyyhkiä pinnat puhtaaksi pikasiivousliinalla. Pienet koloset saa helposti puhtaaksi nysvärillä, joka on pienten kolojen ja rakojen ihmeharja. Uunissa on hyvä pitää peltiä pohjan suojana, jos paistettavasta ruoasta on vaara valua jotain uunin pohjalle. Kun puhdistat uunin säännöllisesti, selviät jatkossakin kevyellä puhdistuksella.

Pidätkö leipomisesta, mutta keittiön siivoaminen leipomisen jälkeen ei kuulu suosikkihommiisi?

Niin mukavaa kuin leipominen onkin, jäljet on myös siivottava eikä se ole kaikkien suosikkivaihe. Leivonnan jäljet kannattaa kuitenkin pyyhkiä tuoreeltaan, jolloin taikina ja tahrat lähtevät helpommin. Leivinalusta, tasot ja liesi on helppoa pyyhkiä heti leivonnan jälkeen pikasiivousliinalla. Vältyt myös taikinan, suklaan ja muun sotkun pesemiseltä keittiöliinasta. Kannattaa ottaa tavaksi pyyhkiä pinnat jo siinä vaiheessa, kun leivonnainen on uunissa.

Tarttuiko taikina kovasti kiinni alustaan tai tasoon?

Taikina, erityisesti pulla-, sämpylä- ja pizzataikina tarttuvat tiukasti kiinni leivinalustaan kuivuessaan. Kuivuneen taikinan saa helposti irti keraamisen lieden puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusterällä. Varmistathan, ettet naarmuta keittiön tasoja.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *