5 vinkkiä keittiön siivoukseen

Keittiön siivousta ei kannata lykätä – hyvillä välineillä siivous hoituu hetkessä.

Keittiön siivous ei ole iso urakka, kun jäljet siivoaa päivittäin. Kokeile näitä arkea helpottavia rutiineja ja pidä keittiö aina siistinä.

1. Keittiön tasojen pyyhkiminen

Keittiön siivous kannattaa aloittaa likaisista astioista. Laita astiat astianpesukoneeseen tai jos konetta ei ole, tiskaa astiat. Kuivauskaappi on hyvä pitää tyhjänä, jotta siellä mahtuu kunnolla kuivaamaan tiskatut astiat. Kun vesi on valunut astioista, ne kannattaakin opetella siirtämään kaapista heti paikalleen. Näin kaapissa on tilaa seuraaville tiskeille.

Keittiön tasot ja pinnat kannattaa tyhjentää ylimääräisistä astioista ja tavaroista ja pyyhkiä ne puhtaaksi päivittäin. Suihkauta tasoille ja liedelle keittiön puhdistusainetta ja pyyhi puhtaaksi keittiöliinalla. Ruoanlaitto on helpompaa, kun keittiössä on puhdasta ja vapaata laskutilaa. Tyhjät tasot on helppo pyyhkäistä puhtaaksi ja tiskitkin tulee hoidettua nopeammin, kun keittiö on siisti ja siellä on tilaa toimia.

Sitruunainen keittiön puhdistusaine poistaa tehokkaasti rasvaisetkin roiskeet.

2. Lieden puhdistus

Lieden puhdistus kannattaa ottaa tavaksi aina ruoanvalmistuksen jälkeen. Irrota kiinni palanut ruoka varovasti puhdistusterällä. Suihkauta liesitasolle rasvalikaa tehokkaasti irrottavaa keittiön puhdistussuihketta ja pyyhi kostealla liesiliinalla. Tarvittaessa hankaa vielä liesisienellä. Halutessasi voit viimeistellä lieden kiiltäväksi kuivalla pikasiivousliinalla tai talouspaperilla.

Tiskikaveri on pöydällä säilytettävä tiskiaineen annostelija.

3. Tiskikaveri helpottaa tiskausta

Tiskikaverin idea on siinä, että sitä voi käyttää tiskauksen aikana ilman, että irrottaa otettaan tiskiharjasta tai tiskattavasta astiasta. Tämä tekee tiskauksesta todella kätevää ja nopeaa, kun tiskauksen lomassa voi ottaa lisää astianpesuainetta esim. rasvaiseen kattilaan. Usein astianpesuainetta tulee lorautettua myös turhan reilusti. Painamalla kantta kevyesti päältä tiskiharjalla, tiskikaverin kannen päälle nousee pesuainetta, jota samalla tarttuu tiskiharjaan sopiva määrä. Tällä tavoin on helppo ottaa harjaan lisää astianpesuainetta tiskauksen aikana tai tiskata pikaisesti jokin yksittäinen astia tai veitsi.

SINI Rikkasetin avulla keittiöstä on helppoa lakaista murut vaikka päivittäin.

4. Lattian lakaisu ja pyyhkiminen

Lattioiden puhdistus ei ole kummoinenkaan homma, mutta on huomattavasti mukavampaa, kun murut ja roiskeet eivät tartu sukanpohjaan. Lakaiset murut ja roskat lattialta rikkasetin avulla. Pyyhi roiskeet ja tahrat lattialta kostean moppiliinan avulla. Voit kietaista sen Pikamoppiin tai Monitoimimoppiin. Pikamoppia voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen. Pikamopilla voi pyyhkiä myös kaappien ovet. Kostuta moppi suihkauttamalla keittiösuihketta ja pyyhkäisemällä roiskeet pois. Keittiössä etenkin roskakaapin, astianpesukoneen ja lieden edusta on kiva pestä usein roiskeista.

Kierrätysastian avulla tuot helposti lisää tilaa kierrätettäville materiaaleille.

 5. Kierrätysastioiden tyhjennys

Lopuksi kannattaa tyhjentää kierrätysastiat ja vaihtaa täydet roskapussit uusiin. Roska-astian voi pyyhkäistä puhtaaksi kostealla pikasiivousliinalla. Keittiön tiskirätit ja sienet ovat erinomaisia kasvualustoja bakteereille. Vaihda keittiöliina puhtaaseen päivittäin ja pese liinat pesukoneessa. Mikrokuituiset liinat kestävät kymmeniä pesukertoja ja ne voi pestä 60 asteessa. Pikasiivousliinat ovat käytännöllisiä silloin, kun kaikki mikrokuituliinat ovat pesussa.

Jaksota harvemmin tehtävät siivoukset kuten uunin ja liesituulettimen puhdistus pitkin vuotta niin vältät suursiivoukset. Uunin puhdistukseen ei tarvita vahvoja kemikaaleja. Uunin voi puhdistaa siivoussoodasta ja vesitilkasta valmistetulla tahnalla ja tiskiharjalla, ja lopuksi pyyhkiä pinnat puhtaaksi pikasiivousliinalla. Pienet koloset saa helposti puhtaaksi nysvärillä, joka on pienten kolojen ja rakojen ihmeharja. Uunissa on hyvä pitää peltiä pohjan suojana, jos paistettavasta ruoasta on vaara valua jotain uunin pohjalle. Kun puhdistat uunin säännöllisesti, selviät jatkossakin kevyellä puhdistuksella.

Lue lisää: Helpot ohjeet uunin puhdistamiseen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *