Kosketuspintojen desinfiointi

Heti käyttövalmiiden desinfioivien pikasiivousliinojen avulla kosketuspintojen puhdistaminen on helppoa ja nopeaa.

Kosketuspintojen huolellinen ja päivittäin toistuva puhdistaminen on koronaepidemian (COVID-19) aikana tärkeämpää kuin koskaan. Näin teet sen helposti ja tehostat kodin siivousta.

Koronaepidemian (COVID-19) aikana yleisimmät kosketuspinnat tulisi pyyhkiä päivittäin mikrokuituliinan ja desinfioivan puhdistusaineen avulla. Kosketuspintojen desinfiointiin sopii myös monikäyttöiset desinfioivat pikasiivousliinat, joilla on Allergia-, iho- ja astmaliiton tunnus.

Tärkeämpää kuin siivouskertojen lukumäärä on siivouksen laatu. Likaa ja bakteereita ei poisteta kodin pinnoilta likaisilla tai vääränlaisilla välineillä – eikä nopealla sipaisulla. Pinnalla oleva lika mikrobeineen saadaan pois vain laadukkailla välineillä. Mikrokuidun väkäset kiilautuvat lian alle irrottaen sen tehokkaammin kuin tavallinen liina. Muistathan pestä mikrokuituliinat jokaisen käyttökerran jälkeen pesukoneessa 60 asteessa. Mikrokuituliinojen ollessa pesussa puhdas, heti käyttövalmis desinfioiva pikasiivousliina on kätevä vaihtoehto. Desinfioivassa pikasiivousliinassa on sopiva määrä desinfiointiainetta valmiina ja ne ovat käteviä myös mukana autossa tai kauppareissulla.

Näin desinfioit pinnat helposti

Tuntuuko kosketuspintojen desinfiointi työläältä tai et tiedä, mistä kannattaisi aloittaa? Aloita puhdistaminen eteisestä, jossa kosketetaan ovenkahvoja ja naulakoita ennen käsienpesua. Muista pestä kädet aina kotiin tullessasi ja muistuta myös muita perheenjäseniä, että käsienpesu on tärkeässä osassa kodin puhtaanapidossa.  Kuivaa pesun jälkeen kädet huolellisesti, äläkä ota likaista kännykkää käteesi pesun jälkeen.

Päivittäin tulisi pyyhkiä kosketuspinnat: ovenkahvat, jääkaapin, uunin ja mikron kahva, kaappien vetimet, valokatkaisimet, hanojen vivut, ruoka- ja tiskipöydät sekä kaukosäädin. Muista puhdistaa myös siivousvälineiden varret, nekin ovat kosketuspintoja. Desinfioivalla pikasiivousliinalla pyyhkiminen onnistuu hetkessä, joten tästä kannattaa ottaa tavaksi uusi helppo rutiini.

Pikasiivousliina Wc Allas Puhdistus
WC-hanan puhdistaminen on tärkeää – tähän kosketaan ennen käsien pesua likaisilla käsillä, ja heti käsien pesun jälkeen puhtailla.

WC:n desinfiointi

WC:n puhtaanapitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Puhdista desinfioivalla pikasiivousliinalla WC:n hana, taso, ovien vetimet ja WC-pöntön vetonuppi – näihin kosketaan ennen käsien pesua likaisilla käsillä. Muutoin riittää normaali viikkosiivous ja WC-pöntön pesu aina tarvittaessa. Desinfioivalla pikasiivousliinalla puhdistat helposti myös WC-harjan varren.

Kun pyyhit kodin kosketuspintoja, kiinnitä huomiota siivouspyyhkeiden kosteuteen. Liian märkä liina jättää pinnat pitkäksi aikaa kosteiksi ja mikrobit saavat siitä hyvän tarttumis- ja kasvualustan. Liian kuiva liina taas ei kykene puhdistamaan pinnalta likaa, joka on mikrobeille ravintoa. Muistathan siis kuivata pinnat esimerkiksi kylpyhuoneessa huolellisesti pesun jälkeen, jotta mikrobeille ei jäisi kasvualustaa. Imukykyinen kylppäriliina kuivaa WC:n ja kylpyhuoneen pinnat tehokkaasti.

Auton kosketuspintojen desinfiointi

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi auton yleisimmät kosketuspinnat kannattaa puhdistaa ennen liikkeelle lähtöä desinfioivan pikasiivousliinan avulla. Voit myös puhdistaa pinnat ajon jälkeen etenkin, jos olet itse tai toinen henkilö on pian lähdössä liikkeelle uudelleen. Kokeile ensin liinan soveltuvuutta huomaamattomaan kohtaan, jonka jälkeen pyyhi auton sisäpuolelta oleellisimmat kosketuspinnat.­

Kauppareissulla ostoskärryjen ja -korien kahvat voi pyyhkiä desinfiointipyyhkeellä tai käyttää hanskoja.

Elektroniikan desinfiointi

Älypuhelimet, tabletit sekä tietokoneen näppäimistö ja hiiri tulisi pyyhkiä päivittäin puhtaalla ja nihkeällä elektroniikkaliinalla. Älypuhelimissa ovat yleistyneet erilaiset suojaavat kalvot, joten varmista desinfioivien liinojen käyttö ensin kännykän valmistajalta.

Kännykän lisäksi myös muut esineet, joiden kanssa liikutaan kodin ulkopuolella, on syytä puhdistaa kotiin tullessa. Muista puhdistaa ainakin nämä: kodin- ja autonavaimet, lompakko ja maksukortit, juomapullo, lastenvaunut ja lasten leikkikalut. Näiden puhdistamiseen desinfioiva pikasiivousliina on näppärä, mutta kokeile liinan soveltuvuutta ensin huomaamattomaan kohtaan.

Lue lisää: 10 vikkiä koronasiivoukseen >>

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *