10 x vinkki kivempaan siivoukseen

Keittiön siivousta ei kannata lykätä – hyvillä välineillä siivous hoituu muutamassa minuutissa.

Lykkäätkö siivoamista, kunnes on aivan pakko siivota? Pienillä keinoilla siivoaminen voi muuttua mieluisaksi kotiaskareeksi. Kokosimme tähän vinkkejä, jotka voivat muuttaa asenteesi siivousta kohtaan.

1. Kuuntele musiikkia

Kuuntele siivouksen, pyykin lajittelun tai muiden kotiaskareiden aikana lempimusiikkiasi, tv-ohjelmaa tai podcastia. Laita musiikki soimaan ja anna mopin heilua! Jos siivoatte koko perheen voimin, valitkaa kappaleet vuorotellen ja pitäkää samalla levyraati.

2. Soita ystävälle

Tuntuuko, ettei sinulla ole koskaan aikaa soittaa ystävillesi tai sukulaisille? Nykyaikana Whatsappilla tai Messengerillä soittaminen on ilmaista, joten isosta puhelinlaskustakaan ei tarvitse huolehtia. Sopikaa ystävän kanssa siivoustreffit, jolloin siivoatte molemmat samalla kun vaihdatte kuulumisia.

3. Ota siivous kuntoiluna

Reipas siivous kuluttaa kaloreita saman verran kuin kävelylenkki, noin 200 kaloria tunnissa. Imuroi pitkillä vedoilla ja pyyhi ikkunoita laajoilla kaarilla. Tee vielä korostettuja kyykkyjä, kun noukit tavaroita lattialta tai laita ranteisiin ja nilkkoihin painot. Kurottele, kyykkää ja tanssi musiikin tahdissa.

4. Ajattele siivous meditointiharjoituksena

Ajatteletko aina, että siivous tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti? Kiireen tuntu vain lisää stressiä, mutta ei hyödytä mitään. Entä jos tekisitkin päinvastoin ja keskittyisit siihen, miltä tuntuu imuroida rauhallisesti ilman että kiskot imuria kiukkuisesti perässäsi? Kokeile samaa tiskatessa tai pölyjä pyyhkiessäsi. Tämä voi vaatia muutaman harjoituskerran, mutta pian huomaat asenteesi muuttuvan.

5. Pidä siivousvälineet käden ulottuvilla ja tee se heti

Kun siivousvälineet ovat helposti saatavilla, niihin tulee tartuttua helpommin. Likaisen WC-pöntön puhdistamiseen menee hyvillä välineillä korkeintaan muutama minuutti. Toinen vaihtoehto on ärsyyntyä ja kasata homma tekemättömien kotitöiden listalle. Toisin kuin usein ajattelemme, useimmat kotiaskareet vievät vain vähän aikaa, joten niitä ei kannata turhaan lykätä. Esimerkiksi pikasiivousliinojen avulla siivous on helppoa jakaa pienempiin osiin.

6. Usein ja vähän kerrallaan

Kun siivoat usein ja vähän kerrallaan, homma ei vie koko viikonloppua. Kun yleisilme ei pääse liian pahaksi, hommaan on helpompi ryhtyä, kun kokonaisuus ei tunnu liian suurelta.

7. Luota esimerkin voimaan

Tuntuuko, että olet ainoa, joka siivoaa omat jälkensä teidän taloudessa? Älä anna kotiaskareiden aiheuttaa riitaa vaan pyydä apua kohteliaasti. Siivoa omat jälkesi ja ehdota, että kaikki perheenjäsenet tekisivät samoin, mutta anna heidän tehdä homma omassa aikataulussa. Tuskin itsekään tykkäät siitä, että sinut keskeytettäisiin ja vaadittaisiin tarttumaan toimeen heti. Kun vuorottelette tehtäviä, ei kenenkään taakka tunnu liian suurelta.

8. Nauti käden jäljestä

Digiaikana konkreettinen käsillä tehtävä työ voi olla palkitsevaa. Käden jäljen ja puhtaan lopputuloksen näkee välittömästi. Siivouksesta tulee usein hyvä mieli, kun vain pääsee alkuun.

9. Kokeile uusia siivousvälineitä

Älä siivoa vanhoilla, likaisilla ja toimimattomilla siivousvälineillä. Pyykitkin on mukavaa ripustaa kuivumaan, kun kuivausteline on toimiva. Säästät aikaa ja lopputulos on kerralla puhtaampi.

10. Rutiinit auttavat

Kokeile, mikä sopii sinulle. Haluatko siivota kerran viikossa, esimerkiksi torstaisin ja aloittaa viikonlopun puhtaassa kodissa? Vai sopiiko sinun kotiisi tarpeen mukaan tehtävä nopea pikasiivous useamman kerran viikossa? Palkitse itsesi siivouksen jälkeen jollain, mistä pidät.

Kommentit:

  1. Helpolla pääsee ,kun siivoaa useammin,ei ressaannu ja musiikkia vielä taustalla,kyllä sujuu!

    1. Kotini on aina siinä kunnossa että meille voi vieras piipahtaa milloin vain. Ei ole stressiä joulun takia.

  2. Kiitos nikseistä. Osa oli tuttuja,mutta uuttakin löytyi,mitä aion kokeilla.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *