5 vinkkiä toimivaan kierrätykseen

Suomessa valmistetut kierrätysastiat tuovat lisää tilaa kierrätettävien materiaalien lajitteluun. Nyt kierrättäminen on helpompaa kuin koskaan!

Muovipakkaukset, lasi, metalli, pahvi, palautuspullot, lehdet ja paperi. Kierrätettäviä materiaaleja on paljon, mutta tilaa kodissa usein vähän. Kokosimme viisi vinkkiä helpottamaan kierrätystä.

1. Näin saat kierrätykselle lisätilaa keittiöön

Eikö keittiössäsi ole astioita kaikille kierrätettäville materiaaleille? Kun jätevaunussa on vain muutama astia, kannattaa lisäksi ottaa käyttöön  SINI-kierrätysastiat. Kapea kierrätysastia sopii pieneenkin keittiöön, sillä sen leveys on vain 20 cm. SINI-kierrätysastia toimii rinnakkain, pinottuna, tason alla ja pienissä koloissa. Luukun kautta astiaan on helppoa sujauttaa tölkit ja pakkaukset ruoanvalmistuksen lomassa. Tyylikkäistä kierrätysastioista voi rakentaa juuri omaan kotiin sopivan yhdistelmän, jota on mahdollista täydentää tulevaisuudessa lisäämällä kierrätysastioiden määrää.

2. Ota käyttöön muutkin huoneet kuin keittiö

Usein kodin ainoa kierrätyspiste on keittiössä, mutta voisiko kierrätysastioita sijoittaa myös muualle kotiin? Kierrätysastia sopii esille monenlaisiin kodin tiloihin kuten eteiseen, kodinhoitohuoneeseen tai vaikka portaiden alle. Silloin keittiöön jää mahdollisimman paljon arvokasta säilytystilaa astioille ja elintarvikkeille. Kierrätysastioista voi koota toimivan yhdistelmän kierrätettäville materiaaleille sinne, missä tilaa on.

3. Tee kierrätyspiste pöytätason alle tai viereen

Onko sinulla keittiön tason alla pieni kolo, johon saisit tehtyä toimivan kierrätyspisteen? Kaksi kierrätysastiaa mahtuu päällekkäin keittiön tason alle ja alimman astian luukun saa auki, vaikka päällä olisi toinen astia. Luukun kautta astiaan on helppo sujauttaa niin muovipakkaukset, pahvit kuin muutkin kierrätykseen menevät materiaalit. Kierrätysastia ei vie liikaa tilaa myöskään tason vieressä eikä ole kulkureitin tiellä.

4. Varaa pakkausmuoville riittävästi tilaa

Oletko jo kokenut konkari kierrätyksessä? Oletkin ehkä huomannut, että pakkausmuovia kertyy useimmissa kotitalouksissa ylivoimaisesti eniten. Muovinkeräykseen viedään kaikki muovipakkaukset, joihin joku tuote, esimerkiksi elintarvike tai pesuaine, on pakattu. Käytetty muovipakkaus saa uuden elämän esimerkiksi kestävänä SINI-siivousvälineenä. Muovipakkauksille kannattaa varata keittiössä oma kierrätysastia. Kierrätysastia vähentää sekajätteen määrää ja kierrättäminen on helppo keino edistää kiertotaloutta ja hillitä ilmastonmuutosta.

Lue lisää: Näin kierrätät muoviroskasi

Lue lisää: Muovin matka roskasta SINI-siivousvälineeksi

5. Ota avuksi myös lajittelukassit

Kierrätysastian lisäksi kierrätystä voi helpottaa lajittelukassien avulla. Suuret pizzalaatikot, pieneksi jääneet lasten vaatteet ja muut suuremmat kierrätykseen menevät materiaalit mahtuvat lajittelukasseihin. Käyttökelpoista ja kierrätykseen sopivaa tavaraa ei koskaan tulisi heittää sekajätteeseen vaan lahjoittaa tarvitseville tai toimittaa asianmukaisesti kierrätykseen.

Tutustu tästä: SINI-kierrätysastia

Kommentit:

  1. Mulla on keittiön parvekkeella kierrätys, hyvät kaupan kestokassit yläreunat käännettynä toimivat hienosti ja hyvät kantaa tyhjennykseen

    1. Hei Pirjo,
      mukava kuulla, että olet löytänyt toimivan ratkaisun. Hyvä idea tämäkin!

  2. Meillä on tiskipöydän alla 5 kierrätyslootaa, mutta 22 vuotta sitten valmistuneessa talossa ei otettu huomioon, ettei sinne mahdu esim. muovit, niitä kertyy eniten. Olen itse tuunannut alakaapin keräilypisteen uusiksi. Siellä on nyt iso Curverin lipparoskis (ilman lippaa) muoveille, pienemmät lootat on sekajätteelle, metallille ja lasille. Komposti ei enää mahdukaan kaappiin, eikä myöskään pahvin- ja lehtienkeräysastiat. Niille on omat kassit pienessä eteisessä. Ei ole järin fiksusti 1999 suunniteltu keittiön keräyspistettä. Onneksi isot kassit mahtuvat eteiseen, mutta komposti joutuu seisomaan keittotilan nurkassa. Semmosta meillä.

  3. Hetken olen etsinyt kassimallisia kierrätys”astioita” jotka sopivat kaappiin johon keräämme kierrätettävät pahvit, muovit ja metallit. Seuraavalla kauppareissulla käyn ne ostamassa.

  4. Nämä kierrätysastiat olisivat niin tarpeen. Olen käyttänyt tähän asti muovipusseja. Kierrätän kaiken mahdollisen.

  5. Näitä olen kaivannut, jopa epätoivoisesti etsinyt, ostin jopa pyykkikorit keittiöön johon olen tunkenut eri kierrätettävät asiat!

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *