5 vinkkiä kätevään lajitteluun

Lajittelukassit helpottavat kierrätystä ja kuljetusta lajittelupisteelle.

Jätteiden kierrättäminen ei ole vaikeaa – se vaatii vain hieman viitseliäisyyttä. Kun hyöty on suurempi kuin vaivannäkö, hyvä mieli on taattu. Helpota kierrätystä ja lajittele paperi, pahvi, muovi, metalli, lasi ja kierrätykseen menevät tekstiilit kestäviin ja tilaviin kasseihin, joissa ne on helppo kuljettaa lajittelupisteeseen.

Näin saat lisätilaa keittiöön

Kierrätysastiat vievät keittiössä paljon tilaa, joten niiden sijoitteluun ja toimivuuteen kannattaa uhrata hetki aikaa. Usein kodin ainoa kierrätyspiste on keittiössä, mutta voisiko kierrätettäviä tavaroita sijoittaa myös muualle kotiin? Silloin keittiöön jäisi mahdollisimman paljon arvokasta säilytystilaa astioille, pannuille, kattiloille ja elintarvikkeille. Keittiössä on hyvä olla kierrätysastia pakkausmuoville, pahville, sekajätteelle sekä biojätteelle, jos sille on järjestetty erillinen keräys. Pahvia ja pakkausmuovia saattaa kertyä niin paljon, että se on järkevää sijoittaa lajittelukassissa esimerkiksi tason alle tai tyhjään kaappiin, josta kassi on näppärää ottaa mukaan ulos lähtiessä.

Ota käyttöön muutkin huoneet kuin keittiö

Pienessä keittiössä voi olla haastavaa löytää kaikelle oma tilansa ja jäteastiansa. Lasien, metallin, lehtien, pahvin, pullojen, tekstiilien sekä paristojen sijoituspaikkaa kannattaa harkita myös muuhun tilaan tai kaappiin, jos keittiössä on ahdasta – esimerkiksi eteiseen, kuistille tai vaikka varastoon. Varaa tyhjistä kaapeista ja komeroista mahdollisuuksien mukaan pieni tila kierrätyskassille, josta saat näppärästi kannettua sen ulos. Kantokahvallinen lajittelukassi on helppo ottaa mukaan, kun lähdet kierrätyspisteelle.

Tee kierrätyspiste pöytätason alle

Pöytätason alle laitettavat kierrätyskassit ovat helppokäyttöisiä eivätkä ole tiellä. Niihin on helppo sujauttaa niin pullot ja sanomalehdet kuin pahvitkin, kun kassit ovat helposti saatavilla. Jos kotonasi on lasitettuparveke tai kuisti, kierrätyspiste on mahdollista järjestää sinnekin. Lajittelukasseissa on nepparit, joilla ne saa kiinnitettyä toisiinsa. Ryhdikkäästi pystyssä pysyvät lajittelukassit pysyvät siististi paikallaan eivätkä valahda lattialle. SINI-kierrätyskasseissa on hillityt värit, joten ne voivat ulkonäkönsä puolesta olla esilläkin sopivassa paikassa, jolloin niiden käyttäminen on erityisen helppoa.

Varaa pakkausmuoville riittävästi tilaa

Pakkausmuovia kertyy useimmissa talouksissa eniten. Sille kannattaa varata keittiössä oma keräysastia. Jos kuljetat muoviroskasi kaupan pihassa olevaan Rinki-ekopisteeseen, voit tyhjentää keittiön keräysastian muutaman kerran lajittelukassiin, ja viedä kätevästi suuremman määrän pakkausmuovia kerralla muovin keräyspisteeseen.

Muovikeräykseen viedään kaikki muovipakkaukset, joihin joku tuote (esimerkiksi elintarvike tai pesuaine) on pakattu sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet. Käytetty muovipakkaus saa uuden elämän esimerkiksi kestävänä SINI-siivousvälineenä.

Näin saat vaatekierrätysrumban toimivaksi

Varaa oma kierrätyskassi ehjille, mutta esimerkiksi pieneksi jääneille lasten vaatteille ja muille käyttökelpoisille vaatteille ja tekstiileille. Varaa toinen kassi rikkinäisille ja korjauskelvottomille vaatteille ja tekstiileille ja vie ne lumpunkeruuseen. Tekstiilijätteen vieminen kaatopaikoille loppui vuoden 2016 alussa. Käyttökelpoista tavaraa ei koskaan kannata heittää roskiin vaan lahjoita ennemmin vaikka ilmaiseksi Facebook-kirppiksellä. Tärkein vinkki vaatekierrätysrumban ja tekstiilijätteen minimoimiseksi on tietysti toimia harkiten jo ostovaiheessa sekä pitää omistamistaan vaatteista hyvää huolta.

Kommentit:

    1. Hei,
      emme suosittele lajittelukassin pesua pesukoneessa. Likaantuneen kassin voi pyyhkiä nihkeällä liinalla ja miedolla pesuaineella.

  1. Nämä kierrätyskassit olisivat niin tarpeen. Olen käyttänyt tähän asti muovipusseja. Kierrätän kaiken mahdollisen.

  2. Näitä olen kaivannut, jopa epätoivoisesti etsinyt, ostin jopa pyykkikorit keittiöön johon olen tunkenut eri kierrätettävät asiat!

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *