Muovin matka roskasta SINI-siivousvälineeksi

Pitelet käsissäsi tiskiharjaa, joka vähän aikaa sitten oli pois heittämäsi shampoopullo. Muoviesine on muuttanut muotonsa roskasta uudeksi siivousvälineeksi. Miten tämä on mahdollista?

Nyt jokainen suomalainen voi osallistua kiertotalouteen kierrättämällä muoviroskansa. Muovinkeräykseen kelpaa pääsääntöisesti kaikki muovipakkaukset, joissa on kuljetettu kotiin ruokaa tai pesuainetta. Muoviroska saa uuden elämän esimerkiksi SINI-siivousvälineenä.

Muoviroskan keruu

Pehmeitä muoviroskia kerätään maanlaajuisesti sekä Rinki-ekopisteillä että suoraan kotitalouksilta. Keräykseen kelpaavat pääsääntöisesti kaikki pehmeät pakkausmuovit. Nyrkkisääntönä on, että jos olet ostanut ruokaa tai pesuaineita muovipakkauksessa, on puhdas pakkaus tervetullut muovinkeräykseen.

Rinki-ekopiste
Rinki-ekopiste on tuttu näky automarketin parkkipaikan nurkassa. Suuressa osassa Rinki-pisteitä kerätään kotitalouksien pehmeää muoviroskaa.

Roskasta raaka-aineeksi

Muoviroskan keskus on Fortumin Riihimäen-tuotantolaitos, jonne muovi kuljetetaan Rinki-ekopisteistä ja kotitalouksilta. Erilaiset muovilaadut erotellaan koneellisesti minkä vuoksi on tärkeää, ettei pakkauksia ole pinottu tiiviisti ja korkit on irrotettu pulloista. Kone siis osaa heittää esimerkiksi pullonkorkit eri laariin kuin itse pullon.

Lajittelun jälkeen muovi pestään. Kuluttaja-asiakkailta kerätyn muovin joukkoon lisätään myös teollisuudelta, kaupalta ja maataloudelta kerättyjä muovieriä. Puhdistettu muovi silputaan ja prosessoidaan herneen kokoisiksi muovirakeiksi eli granulaatiksi.

Riihimäen-laitoksen lopputuote on nimeltään Fortum Circo -uusiomuovia. Circo-nimi on juonnettu kiertoa tarkoittavasta latinankielisestä sanasta.

Tässä vaiheessa muoviroska näyttää siltä mitä se onkin, eli roskalta. Kuva: Fortum
Lajittelun, pesun ja silppuamisen jälkeen entinen roska, nykyinen raaka-aine, kulkee kohti prosessia, jossa muovi sulatetaan ja valmistetaan muovigranulaatiksi. Kuva: Fortum

Mäeltä mäelle

Siivousvälineiden näkökulmasta muoviroskan matka ei vielä granulaattivaiheessa ole valmis. Riihimäeltä muovin matka jatkuu harmaanvärisenä muovirakeena Kokemäelle, jossa sijaitsee Sinituotteen tehdas. Sinituotteen tehtaalla kierrätysmuovigranulaatti on kuin mitä tahansa muoviraakainetta. Muovimuru värjätään, sulatetaan ja prässätään muovikoneilla esimerkiksi wc- ja tiskiharjojen varsiksi.

Sinituotteen tehdas Kokemäellä
Fortumilta uusiomuovigranulaatti matkaa Sinituotteen tehtaalle Kokemäelle, jossa granulaatista valmistetaan muun muassa wc- ja tiskiharjoja.

Valmis tuote

Kierrätysmuovista valmistettu SINI-siivousväline näyttää ja tuntuu samalta, mitä sen sisarmallitkin, jotka on valmistettu neitseellisestä muovista. Tuotteet ovat kestäviä ja laadukkaita, kuten muutkin SINI-siivousvälineet. Erona on vain muovin alkuperä. Tule mukaan talkoisiin ja kierrätä muovipakkauksesi! Saatat pian siivota kotisi aiemmin pois heittämälläsi roskalla.

Muovin kiertokulku roskasta SINI-siivousvälineeksi

Edellisessä elämässään SINI-siivousväline saattoi olla vaikka ruisleipäpussi, jugurttipurkki tai vitamiinipakkaus.

Lue myös Näin kierrätät muoviroskasi ja Sinituote tuo markkinoille kierrätysmuovista valmistettuja siivousvälineitä

Kommentit:

  1. Näitä innovaatioita tarvitaan ja mahtavaa, että olette etulinjassa kehittämässä tuotteita kierrätetystä muovista. Minua kiinnostaa kuitenkin vielä pystyykö valmista tuotetta, tässä tapauksessa esim. tiskiharjan vartta kierrättämään?

    1. Hei Anneli,
      Toistaiseksi kovamuovisille tuotteille ei ole järjestetty kierrätystä materiaalina vaan muoviset kulutustavarat hyödynnetään energiana. Tällä hetkellä kauppojen pihalla oleviin keräyspisteisiin saa viedä vain muovipakkauksia. Tiskiharja ei ole pakkaus, joten sitä ei voi siksi sinne viedä.

      Kovamuovisille tuotteille järjestetään 5.6.2019 Ämpäristöteko-keräyskampanja, jonne voi viedä mitä tahansa rikkinäisiä kovamuovisia tuotteita: ämpäreitä, kastelukannuja, pulkkia, lasten leluja, pakasterasioita jne. Käytöstä poistetut tuotteet saavat mahdollisuuksien mukaan uuden elämän uusiomuovituotteina tai hyötyenergiana.

      Lainsäädäntöön on tulossa muutoksia ja viimeistään vuoteen 2025 mennessä kaikki muovituotteet tulee kierrättää. Siihen asti voimme omilla valinnoillamme vähentää muoviroskan määrää ja valita kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita. SINI-tuotteiden ympäristöystävällisyys tulee esille myös siinä, että niihin voi hankkia vaihto-osia eikä aina tarvitse ostaa uutta tuotetta. Esimerkiksi SINI-tiskiharjan varsi kestää käyttöä todennäköisesti yli kymmenen vuotta ja riittää kun aika ajoin hankkii uuden vaihtopään, jonka voi myös pestä astianpesukoneessa muun tiskin kanssa puhtaaksi ja pidentää näin tuotteen käyttöikää.

  2. Tämä mainosklikkaus sisälsikin virkistävää luettavaa! Talomme pihassa on ollut oma kierrätyslaatikko muoville jo vuoden verran. Se on osoittautunut hyväksi ideaksi jo muutaman naapurinkin talossa. Mukava lukea muovituotteiteiden valmistajalta tällainen juttu! Toivottavasti kierrätysmuovin hyödyntäminen jatkuu isossa mittakaavassa.

    1. Todella hienoa luettavaa! Taloyhtiössämme on kerätty muovijätettä yli viisi vuotta eli ensin energiajae-keräyksenä ja sitten muovinkeräyksenä. Lajittelun oppii yllättävän nopeasti. Kaikki mukaan!

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *