Siivoustottumukset siirtyvät sukupolvelta toiselle

Siivoustottumukset siirtyvät sukupolvelta toiselle
Turkulaisen Eveliina Sillanpään perheessä on selvät siivousrutiinit: Perjantaina tehdään viikkosiivous, mies imuroi ja Eveliina pyyhkii pölyt. Myös lapsuudenkodissa siivottiin aina viikonlopuksi.

Moni nuori aikuinen siivoaa omassa kodissaan sen mukaan, millaisen mallin ja opin on lapsuudenkodistaan saanut. Turkulainen Eveliina Sillanpää pitää kiinni viikkosiivouksesta, mutta kaappeja hän ei jouluksi siivoa.

Perjantaisiivous jäi rutiiniksi

”Kerran viikossa, perjantaisin, oli siivouspäivä ja silloin piti siivota oma huone.”

Perjantaisiivous on jäänyt vahvimmin Eveliina Sillanpään mieleen lapsuudenkodin siivoustavoista. Niin vahvasti, että lähes 30 vuotta myöhemmin myös Eveliinan omassa kodissa Turussa siivotaan aina perjantaisin.

Lapsuudenperheen omakotitalossa Ulvilassa viikkosiivoukseen kuului mattojen tamppaus, imurointi, lattioiden pesu, pölyjen pyyhintä, petivaatteiden tuuletus ja vessan ja kylpyhuoneen siivous.

”Itse en vie mattoja ulos enkä pese lattioita joka viikko. Mielestäni imurointi riittää ja tuulettaa voi harvemmin”, Eveliina pohtii eroja omien tottumustensa ja kotoa opitun välillä.

”Haluan myös pitää tasot melko tyhjinä ja tavarat kaapeissa ja laatikoissa, jotta pintojen pyyhkiminen olisi helpompaa.”

Siivoustottumukset opitaan kotoa

Tutkimusten mukaan siivousrutiinit usein periytyvät sukupolvelta toiselle. Vanhemmilla ja kodin siivoukseen liittyvillä tavoilla on suuri merkitys siinä, millaisia siivoajia lapsista kasvaa. Taloustutkimuksen vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan myös se, miten lapset on otettu mukaan kodin siivoukseen vaikuttaa heidän suhtautumiseensa oman kotinsa siivoamiseen. Lapsuudenkodissa siivoukseen osallistuneet paitsi hallitsivat siivoustaidot myös pitivät enemmän siivoamisesta aikuisena.

Eveliinan äiti Sisko Pakarinen muistelee, että yhdessä siivoaminen oli itsestään selvää. Omien huoneiden lisäksi lapset saivat yläkouluiässä myös tampata mattoja, imuroida ja osallistua tiskien ja pyykkien hoitamiseen.

Oma tapa tekee siivouksesta mukavampaa

Siivousrutiinit ovat vuosien myötä muuttuneet Ulvilassakin. Siskon mukaan siivouspäivä pitää, mutta välttämättä joka viikko ei enää siivota koko 180 neliön taloa.

”Lasten muutettua pois kotoa olen alkanut lipsua”, hän nauraa. ”Olen oppinut, ettei maailma siihen romahda, jos siivous jää tekemättä. Ennemmin vietän perjantai-illan lastenlasten kanssa, jos olisivat tulossa kylään.”

Sisko tunnustaa olleensa nuorempana himosiivoaja. Hän on tunnistanut oppineensa paljon siivoukseen liittyviä tapoja ja uskomuksia kotoaan. ”Kasvoin maalaistalossa, missä siivottiin kaikki nurkat hammasharjalla ennen jokaista pyhää. Siisteys oli kaikki kaikessa.”

Oma rennompi suhde löytyi viimeistään, kun oli kolme lasta, vuorotyö ja kissa.

Eveliina Sillanpää omaksui siivoustottumukset lapsuunkodistaan.

Uutta oppia nuorten perheistä

Äidille ja tyttärelle yhteistä on siivotun puhtaan kodin tuottama mielihyvä. Siivouspäiväksi on valikoitunut perjantai, jotta viikonloppuna saa nauttia puhtaasta kodista.

Viime vuosina siivousajatukset ovat kulkeneet perheessä myös toiseen suuntaan. Sisko kertoo luopuneensa suursiivouksien tekemisestä pitkälti lastensa ja heidän perheidensä tapoja seurattuaan.

”Olen alkanut itsekin siivota esimerkiksi kaappeja pitkin vuotta. Jouluksikaan ei enää siivota kauhealla kiireellä kahdessa päivässä, vaan työtä voi tehdä pikkuhiljaa, enemmän nautiskellen.”

”Ja tekin olette siirtäneet koriste-esineet lasiovien taakse kaappiin”, Eveliina nauraa.

Teksti Ella Koota
Kuva Suvi Elo

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *