Yli 450 tonnia muovijätettä säästetty

SINI-vaihtopäätiskiharjat
SINI-vaihtopäätiskiharjat ja vaihdettavat wc-harjan päät ovat vuosien saatossa säästäneet muovijätettä jo kolmen jumbojetillisen verran.

Sinituotteen muovituotannon johtaja Jarkko Heino kertoo ylpeänä vakuuttavia lukuja.

– Vaihtopäätiskiharjoista löytyy dokumentoitua historiaa vuodesta 2000 saakka. Olemme valmistaneet sen jälkeen myyntiin 12,6 miljoonaa vaihtopäätä. Eli tästä laskien on tänä aikana säästynyt muoviroskaa yhteensä 415 800 kg eli aivan käsittämätön määrä! kertoo Jarkko innoissaan.

Jarkon laskelma perustuu arvioon, että poisheitettävä tiskiharja painaa keskimäärin 33 grammaa.

– Wc-harjan kohdalla ollaan myös hurjissa lukemissa. Tämä johtuu siitä, että wc-harjan lisäksi myös kuppi heitetään pois ja ostetaan kokonaan uusi setti tilalle. Tilastoa löytyy vuodelta 2009 eteenpäin. Siitä tähän päivään on myyty noin 300 000 wc-harjan vaihtopäätä. Eli tämä kerrottuna kuppi-harjasetin painolla, joka on noin 170 grammaa, on jätettä säästynyt noin 51 tonnia.

SINI-vaihtopäätiskiharja
SINI-vaihtopäätiskiharjan vaihtopäät ovat kotimaisia Avainlipputuotteita, jotka valmistetaan Kokemäellä Satakunnassa.

Melkein puoli miljoonaa kiloa

Yhteensä tiskiharjojen ja wc-harjojen vaihdettavilla päillä on säästetty 466 800 kilogrammaa muovia. Mitä tällainen määrä tarkoittaa? Määrän hahmottaa paremmin, kun massan muuntaa tutuiksi esineiksi. Melkein puolimiljoonaa kiloa tarkoittaa…

 • 333 Volkswagen Golf -henkilöautoa
 • 5 Ukko-Pekka -höyryveturia
 • 3 Boeing 747 -suihkukonetta

Vakuuttavaa, vai mitä? Valitse ensi kerralla SINI-vaihtopäätiskiharja tai wc-harja, niin osallistut muovijätteen vähentämistalkoisiin.

Harjapäitä myös kierrätysmuovista

Syksyllä 2018 Sinituote lanseerasi kierrätysmuovista valmistettuja siivousvälineitä mukaan lukien teollisuuden muovikalvojätteestä valmistetun tiskiharjan vaihtopään, mikä tarkoittaa, että muovijätettä säästyy jatkossa entistä enemmän!

Katso video kuinka tiskiharjan vaihtopää vaihdetaan »

Kommentit:

 1. hei
  pitäiskö sit tehä sillee et tiskiharjapäänkii vois kierrättää,,

  1. Hei. Kiitos viestistänne. Tällä hetkellä Suomessa kauppojen pihalla oleviin keräyspisteisiin saa viedä vain muovipakkauksia. Valitettavasti vaihtopää ei ole pakkaus, joten sitä ei voi siksi sinne viedä. Sekä kierrätysmuovista valmistettu että neitseellisestä muovista valmistettu vaihtopää sopisivat kumpikin oikein hyvin materiaalinsa perusteella muovinkierrätykseen ja ne voitaisi käyttää uudestaan. Ongelmana on tällä hetkellä lainsäädäntö: Suomessa on järjestetty keräys vain pakkauksille. Muovin keräys ilmeisesti tulee laajenemaan muutaman vuoden sisällä Suomessa ja tämä on myös meidän toive. Toivotaan siis, että pian voimme kierrättää myös vaihtopäät.

 2. Voiko käytetyn tiskiharjanpään kierrättää pakkausmuovin joukossa?

  1. Hei,
   Suomessa on kierrätys muovipakkauksille, mutta muovituotteille ei ole järjestetty vielä kierrätystä. Siivousvälineet eivät ole pakkauksia vaan tavaroita, joten niitä ei voi viedä Rinki ekopisteiden muovipakkausten kierrätykseen, vaikka ne materiaalinsa puolesta sinne oikein hyvin sopisivatkin.

 3. Heips! Kyselisin että, miksei siihen harmaaseen pataharjaan ei ole vaihtopäätä? Harmittaa aina ostaa koko harja vaikka pää olisi vaihdettavissa.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *