Kotikylänsä ensimmäinen maisteri

Salutary Amos

Peruskoulun rakentamisesta Pohjois-Tansanialaiseen paimentolaiskylään alkanut Sinituotteen ja paikallisen kylän yhteistyö on laajentunut stipendiohjelmaksi. Ohjelma tukee köyhän kylän lahjakkaita nuoria, jotta heillä oli mahdollisuus jatkaa opiskelua – vaikka yliopistoon asti.

Harghushayn kylästä Pohjois-Tansaniasta kotoisin oleva Salutary Amos työskentelee rakennusliikkeen kirjanpitäjänä. Hän on kauppatieteiden maisteri. Salutary valmistui Dar es Salaamin yliopiston kauppatieteiden tiedekunnasta vuonna 2017. Lahjakkaalle nuorelle miehelle ei kuitenkaaan ollut itsestään selvää päästä opiskelemaan.

Salutaryn kotikylä sijaitsee köyhällä syrjäseudulla, pitkien etäisyyksien päässä isommista kyläkeskuksista. Hänen onnistui kuitenkin päästä opiskelemaan Gendabin peruskouluun, vaikka kouluun oli matkaa ja koulu oli niin täynnä, että kaikki lapset eivät oppivelvollisuudesta huolimatta pystyneet käymään koulua.

Salutary aloitti peruskoulun 8-vuotiaana. Hän asui perheensä kanssa maalattiaisessa savimajassa. Hän rakasti koulua ja opinnot sujuivat hyvin. Hyvästä koulumenestyksestä huolimatta hänen oli perheen taloudellisen tilanteen vuoksi mahdotonta lähteä jatkamaan opintojaan toisen asteen kouluun.

– Ei auta vaikka olisi kuinka fiksu, jos vanhemmat eivät voi maksaa opintoja. Perheeni on niin pienituloinen, etten uskonut että voisin päästä hyvään kouluun Manyaran alueella, Salutary muistelee.

Peruskoulun jälkeen Salutary pääsi mukaan Sinituotteen Gendabin alueella ylläpitämään SINI Stipendiaatit -ohjelmaan. Ohjelmaan valitaan vuosittain viisi alueen peruskouluista hyvin arvosanoin valmistunutta tyttöä ja poikaa, joiden opiskelu yksityisessä toisen asteen koulussa rahoitetaan ohjelmasta. Tavoitteena on auttaa lahjakkaita nuoria kouluttautumaan ja saamaan paremmat eväät hyvään elämään.

Salutary sai stipendin Babatissa sijaitsevaan arvostettuun Singe secondary schooliin.

– Kun sain kuulla, että minut oli valittu, olin pakahtua onnesta, Salutary muistelee.

Salutary opiskeli Babatissa 3 vuotta ja asui opiskelutovereidensa kanssa koulun asuntolassa. Sen jälkeen hän pääsi Shinyanga High schooliin lukiotaso opintoihin, josta hän valmistui vuonna 2013. Stipendiohjelmaa haluttiin laajentaa myös korkeakouluopintoihin, jotta tiedonjanoinen nuorimies pääsisi toteuttamaan unelmansa. Salutary pääsi opiskelemaan Dar es Salaamin yliopistoon ja on kyläyhteisönsä ensimmäinen yliopistosta valmistunut.

– Haluan olla esimerkkinä yhteisölleni ja korvata sen, mitä hyvää olen saanut, Salutary sanoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *