Näin kierrätät muoviroskasi

Rinki-ekopiste
Rinki-ekopisteet on sijoitettu sinne, missä ihmiset muutenkin liikkuvat – yleensä automarkettien parkkipaikoille. Yli 500 Rinki-ekopisteistä on varustettu pehmomuovijätettä vastaanottavalla astialla.

Nykymuotoinen muovinkeräys on Suomessa uudehko asia. Eko-ajattelua on maassamme harrastettu pitkään, mutta muovinkeräysverkosto pantiin pystyyn melko vauhdilla, kun kaatopaikoille ei saanyt 1.1.2016 alkaen viedä muovipakkaus- tai muovijätettä.

Avuksi maan kattava Rinki-ekopisteiden verkosto

Rinki-ekopisteen muovinkeräyslaatikko

Rinki-ekopisteitä on melkein kaksituhatta, joista yli viidessäsadassa kerätään muovipakkauksia. Muovinkeräys vaatii kuluttajilta jonkin verran viitseliäisyyttä, sillä kierrätys onnistuu, jos keräyspisteisiin palautetut muovipakkausjätteet on lajiteltu huolellisesti lajitteluohjeiden mukaan. Pääsääntöisesti muovinkeräykseen sopivat kaikki pehmeät pakkaukset, joissa on ollut ruokaa. Tällaisia ovat esimerkiksi voirasiat sekä leikkele- ja valmisruokapakkaukset. Sekaan voi heittää myös shampoopullot ja muut saippuapakkaukset sekä muovikassit. Pääasia on, että muoviroska on pehmeää, eli rikkinäisiä Lego-paloja tai tiskiharjaa muovinkeräykseen ei haluta. Ja pantilliset palautuspullot vie toki edelleen pullonpalautusautomaattiin.

Lue muoviroskan tarkemmat lajitteluohjeet Rinki-ekopisteen sivuilta.

Rinki-ekopisteestä muovi kuljetetaan vastaanottoterminaaleihin ja edelleen pakkausjätettä prosessoiviin laitoksiin, joista uusioraaka-aine päätyy esimerkiksi Sinituotteen tehtaalle.

Rinki-ekopisteitä löytyy ympäri Suomea. Katso, missä sijaitsee lähin Rinki-ekopiste.

Muoviroskat kiertoon myös asuinkiinteistöiltä

Osa alueellisista jätehuoltoyhtiöistä kerää muoviroskaa asuinkiinteistöiltä. Kerättävälle roskalle on pääpiirteittäin samat vaatimukset kuin Rinki-ekopisteillä. Lue lisää pääkaupunkiseudun muovipakkausten keruusta HSY:n sivuilta. Lounais-Suomen muovinkeräyksen aloitukseen voit tutustua LSJH:n sivuilla.

Taustalla EU-tason linjavedot

Kuluttajat mahdollistavat muovin kierrätyksen omilla päivittäisillä toimillaan. Taustalla mahdollistamassa ja vähän patistamassakin on EU-tason tavoitteet. EU-direktiivi linjaa, että vuoteen 2025 mennessä puolet kaikesta muovipakkausjätteestä tulisi kierrättää. Kierrätystavoitteissa Suomi on hyvin raiteilla, sillä vuoden 2017 tavoitteesta, 22,5 prosentista, Suomi oli reilusti edellä. Suomessa prosessoidusta muovipakkausjätteesta valmistetaan esimerkiksi SINI-siivousvälineitä.

Muovinkierrätysohje pähkinänkuoressa

 • Muovinkeräykseen kelpaa puhtaat pehmeät ruoka- ja pesuainepakkaukset. Lue tarkemmat lajitteluohjeet esimerkiksi Rinki-ekopisteen sivuilta.
 • Älä pakkaa eri muovilajikkeita tiukasti sisäkkäin, sillä lajittelukoneen täytyy päästä tutkimaan jokainen muovinpalanen erikseen.
 • Pudota muovipussiin pakatut muoviroskat asuinkiinteistösi muovijäteastiaan tai muovipakkauksia vastaanottavalle Rinki-ekopisteelle.

Muovinkeräykseen eivät sovi kovat muovituotteet. Vanhat muovilelut tai loppuunsa palvellut lumiharja tulee hävittää sekajätteen mukana. Käytännössä sekajäte poltetaan, eli kovasta muoviroskasta syntyy jatkohyödynnettävää lämpöä ja energiaa.

Kommentit:

 1. Kun sinitiskiharjan vaihtopää vaihdetaan, voiko vanhan laittaa muovin keräykseen? Jos ei niin mikä järki? Nykyään siis käytän puista, johon saa puisen vaihtopään. Enne käytin siniä, mutta koska se on muovia eikä edes kierrätettyä, niin vaihdoin puiseen.

  1. Hei Anna,
   kiitos tärkeästä kysymyksestä. SINI vaihtopäätiskiharja valmistetaan nykyisin aina kierrätysmuovista. Kotitalouksien on ollut mahdollista kierrättää muovipakkaukset vuodesta 2016 alkaen. Pakkausmuovit soveltuvat hyvin kierrätykseen: ne voidaan hyödyntää uusiomuovituotteiden raaka-aineena ja energiana. Toistaiseksi Suomessa kovamuovisille tuotteille ei ole järjestetty kierrätystä materiaalina. Onneksi lainsäädäntöön on tulossa muutoksia ja viimeistään vuoteen 2025 mennessä myös kaikki kovamuoviset tuotteet tulee kierrätyksen piiriin. Vaikka nykyinen keräysjärjestelmä koskee vain muovipakkauksia, eivät muutkaan muovituotteet Suomessa päädy luontoon. Oikeaoppisesti roska-astiaan heitetty muovi päätyy muun sekajätteen mukana poltettavaksi, ja siitä saadaan energiaa.

   Muovi on erinomainen materiaali oikein käytettynä ja kierrätettynä. Muovi kestää erinomaisesti kosteutta, ja esimerkiksi SINI-tiskiharjan vaihtopään voi pestä astianpesukoneessa muun tiskin kanssa puhtaaksi. Tiskiharjan varsi kestää käyttöä todennäköisesti yli kymmenen vuotta. SINI-tuotteiden ympäristöystävällisyys tulee esille myös siinä, että niihin voi hankkia vaihto-osia eikä aina tarvitse ostaa uutta tuotetta.

 2. Meillä taloyhtiön roskahuoneessa keräilyastia, jossa todetaa, että se on tarkoitettu vain elintarvikkeiden muovipakkauksille. Saako sinne siis kuitenkin laittaa myös muut puhtaat muovipakkaukset, esim. shampoopullot?

  1. Hei! Pääasiassa muovinkeräykseen kelpaavat kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset. Muovinkeräykseen voi siis laittaa kaikki muovit, jotka ovat olleet pakkauskäytössä, lukuunottamatta PVC. Suosittelemme kuitenkin noudattamaan keräilyastiassa olevia säännöksiä. Yleisesti ottaen muovinkeräykseen voi kuitenkin laittaa myös shampoopullot. Asia kannattaa vielä varmistaa isännöitsijältä, että minkä takia muovinkeräysastiaan ohjeistetaan olemaan laittamatta muita muovipakkauksia kuin elintarvikepakkauksia, vaikka esim. Rinki-ekopisteisiin voi kierrättää kaikki muovipakkaukset.

 3. Ihana uutinen! Just pähkäilen mihin ihmeeseen laitan noi kaikki jauhelihamuovit ym. Kun sukkalaatikoitakaan en enää tartte tms. Askarteluohjeitakin harvassa.. silti isossa perheessä tulee paljon muovia! Seuraavaksi katon montako km jouutuus ajaa lähimmälle pisteelle! !

 4. Ompa hyvätietää ,että sinituotteillakin on kierätys tavaraa.Järkevää…..

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *