Näin kierrätät muoviroskasi

SINI-kierrätysastian avulla muovipakkausten kierrättäminen on helppoa. Käytetty muovipakkaus saa uuden elämän esimerkiksi SINI-siivousvälineenä.

Muovinkeräykseen viedään kaikki muovipakkaukset, joihin joku tuote, esimerkiksi elintarvike tai pesuaine, on pakattu. Käytetty muovipakkaus saa uuden elämän esimerkiksi kestävänä SINI-siivousvälineenä. Ota käyttöön uusi SINI-kierrätysastia ja aloita muovipakkausten kierrättäminen!

Nykymuotoinen muovinkeräys on Suomessa uudehko asia. Eko-ajattelua on maassamme harrastettu pitkään, mutta muovinkeräysverkosto pantiin pystyyn melko vauhdilla, kun kaatopaikoille ei saanyt 1.1.2016 alkaen viedä muovipakkaus- tai muovijätettä. Muovia kerätään sekä kiinteistöjen keräysastioihin että vaikkapa ruokakauppojen yhteydessä oleviin Rinki-ekopisteisiin. Jatkossa kierrätysaste Suomessa nousee, sillä uudistumassa olevat jätelaki ja jätehuoltomääräykset velvoittavat nykyistä tiukempaan lajitteluun. Nyt onkin hyvä aikaa laittaa kodin kierrätyspiste kuntoon! Apuna kierrätyksessä toimivat Suomessa valmistetut SINI-kierrätysastiat.

Muovinkierrätysohje pähkinänkuoressa

 • Muovinkeräykseen kelpaa puhtaat ruoka- ja pesuainepakkaukset.
 • Älä pakkaa eri muovilajikkeita tiukasti sisäkkäin, sillä lajittelukoneen täytyy päästä tutkimaan jokainen muovinpalanen erikseen.
 • Pudota muovipussiin pakatut muoviroskat asuinkiinteistösi muovijäteastiaan tai muovipakkauksia vastaanottavalle Rinki-ekopisteelle.
SINI-kierrätysastia on helppoa kuljettaa tyhjennettäväksi kantokahvasta.

SINI-kierrätysastia helpottaa lajittelua

Jos olet vasta aloittamassa muovin kierrätyksen, tulet pian huomaamaan, että muovipakkauksia kertyy kotitalouksissa yleensä eniten. SINI-kierrätysastia helpottaa kierrätystä ja astiaan voi laittaa kaiken kotona syntyvän muovipakkausjätteen. Pääsääntöisesti muovinkeräykseen sopivat kaikki pakkaukset, joissa on ollut ruokaa. Tällaisia ovat esimerkiksi voirasiat sekä leikkele- ja valmisruokapakkaukset. Sekaan voi heittää myös shampoopullot ja muut saippuapakkaukset sekä muovikassit. SINI-kierrätysastiassa on kätevät pussinpidikkeet, joiden avulla roskapussi pysyy astiassa paikallaan.

Jotkut pakkaukset ovat muovin ja muiden materiaalien yhdistelmiä. Jos muovia on painosta enemmän, se kuuluu muovipakkauskeräykseen. Pakkauksen tulisi olla tyhjä ja riittävän puhdas. Kylmällä vedellä huuhtelu tai pyyhkäisy paperilla riittää. Pakkausten kierrätystä voi parantaa irrottamalla pakkausten eri osat, kuten korkit, kannet, pumput jne. Eri muovia olevia pakkauksia ei myöskään pidä laittaa sisäkkäin, sillä muovin tunnistuslaite lukee vain uloimman pakkauksen. Muovinkeräykseen eivät sovi kovat muovituotteet. Vanhat muovilelut tai loppuunsa palvellut lumiharja tulee hävittää sekajätteen mukana. Käytännössä sekajäte poltetaan eli kovasta muoviroskasta syntyy jatkohyödynnettävää lämpöä ja energiaa.

Rinki-ekopiste
Rinki-ekopisteet on sijoitettu sinne, missä ihmiset muutenkin liikkuvat – yleensä kauppojen parkkipaikoille tai asuinalueiden lähelle.

Avuksi maan kattava Rinki-ekopisteiden verkosto

Kuluttajat mahdollistavat muovin kierrätyksen omilla päivittäisillä toimillaan. Rinki-ekopisteet ovat varmasti kaikille suomalaisille tuttuja kauppojen pihoista ja asuinalueiden läheisyydestä. Rinki-ekopisteeseen voi lasin, metallin, paperin, pahvin ja usein myös tekstiilien lisäksi palauttaa lajitellut muovipakkaukset. SINI-kierrätysastian avulla muovipakkaukset on helppoa kuljettaa tyhjennettäväksi. Kierrätysastiaan voi myös laittaa kaupan muovikassin, jonka voi sellaisenaan viedä muovinkeräysastiaan. Rinki-ekopisteestä muovi kuljetetaan vastaanottoterminaaleihin ja edelleen pakkausjätettä prosessoiviin laitoksiin, joista uusioraaka-aine päätyy esimerkiksi Sinituotteen tehtaalle.

Lue lisää: Muovin matka roskasta SINI-siivousvälineeksi

Rinki-ekopisteitä löytyy ympäri Suomea. Katso, missä sijaitsee lähin Rinki-ekopiste.

Muoviroskat kiertoon myös asuinkiinteistöiltä

Osa alueellisista jätehuoltoyhtiöistä kerää muoviroskaa asuinkiinteistöiltä. Vuonna 2021 muovin keräys alkaa kaikissa asuinkiinteistöissä, joissa on vähintään viisi asuntoa. Lue lisää pääkaupunkiseudun muovipakkausten keruusta HSY:n sivuilta.

Tutustu tästä: SINI-kierrätysastia

Kommentit:

 1. Kun sinitiskiharjan vaihtopää vaihdetaan, voiko vanhan laittaa muovin keräykseen? Jos ei niin mikä järki? Nykyään siis käytän puista, johon saa puisen vaihtopään. Enne käytin siniä, mutta koska se on muovia eikä edes kierrätettyä, niin vaihdoin puiseen.

  1. Hei Anna,
   kiitos tärkeästä kysymyksestä. SINI vaihtopäätiskiharja valmistetaan nykyisin aina kierrätysmuovista. Kotitalouksien on ollut mahdollista kierrättää muovipakkaukset vuodesta 2016 alkaen. Pakkausmuovit soveltuvat hyvin kierrätykseen: ne voidaan hyödyntää uusiomuovituotteiden raaka-aineena ja energiana. Toistaiseksi Suomessa kovamuovisille tuotteille ei ole järjestetty kierrätystä materiaalina. Onneksi lainsäädäntöön on tulossa muutoksia ja viimeistään vuoteen 2025 mennessä myös kaikki kovamuoviset tuotteet tulee kierrätyksen piiriin. Vaikka nykyinen keräysjärjestelmä koskee vain muovipakkauksia, eivät muutkaan muovituotteet Suomessa päädy luontoon. Oikeaoppisesti roska-astiaan heitetty muovi päätyy muun sekajätteen mukana poltettavaksi, ja siitä saadaan energiaa.

   Muovi on erinomainen materiaali oikein käytettynä ja kierrätettynä. Muovi kestää erinomaisesti kosteutta, ja esimerkiksi SINI-tiskiharjan vaihtopään voi pestä astianpesukoneessa muun tiskin kanssa puhtaaksi. Tiskiharjan varsi kestää käyttöä todennäköisesti yli kymmenen vuotta. SINI-tuotteiden ympäristöystävällisyys tulee esille myös siinä, että niihin voi hankkia vaihto-osia eikä aina tarvitse ostaa uutta tuotetta.

 2. Meillä taloyhtiön roskahuoneessa keräilyastia, jossa todetaa, että se on tarkoitettu vain elintarvikkeiden muovipakkauksille. Saako sinne siis kuitenkin laittaa myös muut puhtaat muovipakkaukset, esim. shampoopullot?

  1. Hei! Pääasiassa muovinkeräykseen kelpaavat kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset. Muovinkeräykseen voi siis laittaa kaikki muovit, jotka ovat olleet pakkauskäytössä, lukuunottamatta PVC. Suosittelemme kuitenkin noudattamaan keräilyastiassa olevia säännöksiä. Yleisesti ottaen muovinkeräykseen voi kuitenkin laittaa myös shampoopullot. Asia kannattaa vielä varmistaa isännöitsijältä, että minkä takia muovinkeräysastiaan ohjeistetaan olemaan laittamatta muita muovipakkauksia kuin elintarvikepakkauksia, vaikka esim. Rinki-ekopisteisiin voi kierrättää kaikki muovipakkaukset.

 3. Ihana uutinen! Just pähkäilen mihin ihmeeseen laitan noi kaikki jauhelihamuovit ym. Kun sukkalaatikoitakaan en enää tartte tms. Askarteluohjeitakin harvassa.. silti isossa perheessä tulee paljon muovia! Seuraavaksi katon montako km jouutuus ajaa lähimmälle pisteelle! !

 4. Ompa hyvätietää ,että sinituotteillakin on kierätys tavaraa.Järkevää…..

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *