Lajitteluohjeet – selkeät ohjeet kierrätykseen

Kierrätysastian avulla tuot helposti lisää tilaa kierrätettäville materiaaleille.

Kierrätys on arjen helppo ekoteko, jolla voimme päivittäin vaikuttaa ympäristön tilaan. Kokosimme avuksesi helpot ohjeet lajitteluun.

Suomessa lajitellaan ja hyödynnetään seuraavia jätteitä: muovipakkaukset, lasi, metalli, palautuspullot, paperi, kartonki ja biojäte.  Kaikille materiaaleille kannattaa varata oma astia, jotta kierrätys sujuu arjessa. Kaikkien kierrätysastioiden ei tarvitse sijaita keittiössä. Tyylikäs kierrätysastia sopii myös eteiseen.

Kokoa pinottavat kierrätysastiat tarpeen ja tilan mukaan – kaksi päällekkäin, monta rinnakkain. Alimmaisen astian luukun saa auki, kun päällä on toinen astia. SINI kierrätysastian mukana tulee tarrat, joilla voi voit merkitä astiat.

SINI kierrätysastioita löytyy nyt kolmessa eri koossa ja kahdessa värissä, joten kierrättäminen on nyt helpompaa kuin koskaan!

S-koon kierrätysastiassa kierrätät kätevästi esimerkiksi paristoja tai lasia. Tilavuus S-koko n. 9 litraa. Korkeus 22 cm, leveys 20 cm, syvyys 38,5 cm.

M-koon kierrätysastiassa kierrätät kätevästi esimerkiksi muovi-, metallli- tai paperiroskaa. Tilavuus M-koko n. 18 litraa. Korkeus 42,5 cm, leveys 20 cm, syvyys 38,5 cm.

L-koon kierrätysastiassa kierrätät kätevästi esimerkiksi pahviroskia tai pulloja. Tilavuus L-koko n. 43 litraa. Korkeus 42,5 cm, leveys 42 cm, syvyys 38,5 cm.

Metallinkeräys

Taloyhtiön tai kierrätyspisteiden metallinkeräykseen voi viedä kotitalouden pienmetallia ja pienet metalliesineet, jotka mahtuvat keräysastiaan. Huuhtaise elintarvikkeiden metallipakkaukset kylmällä vedellä ennen kierrätykseen laittamista. Kierrätysastiassa on kantamista ja tyhjentämistä helpottava kantokahva. Likaantuneen astian voi pestä vedellä ja tipalla astianpesuainetta tai pyyhkäistä puhtaaksi biohajoavalla kostealla pikasiivousliinalla.

Lasinkeräys

Useimmissa taloyhtiöissä on lasinkeräysastia, ja jollei ole, lasi voidaan viedä lähimmälle kierrätyspisteelle. Lasinkeräysastiaan saa laittaa tavalliset värittömät lasipurkit ja pullot – ei juomalaseja, posliinia tai muuta lasia. Huuhtaise likaiset lasipakkaukset pienellä määrällä kylmää vettä. Etikettejä, kaulusrenkaita tai muita kiinteitä osia ei tarvitse poistaa – poista vain kannet ja korkit.

Muovinkeräys

Pakkausmuovinkeräykseen voi viedä kaikki sellaiset muovit, jotka ovat olleet tuotteen pakkausmateriaalina. Muovipakkausten tulee myös olla puhtaita. Puhtausasteeksi riittää, ettei keräysmuovista tule hajuhaittoja. Kevyt huuhtominen tai pyyhkäisy riittää. Muovipakkauksista kannattaa irrottaa korkit ja kannet, jotka ovat usein eri muovia kuin itse pakkaus. Eri muovilaaduista tehtyjä pakkauksia ei kuulu laittaa sisäkkäin, jotta kierrätysmateriaalin laatu ei heikkene. Kierrätetystä muovista valmistetaan uusia tuotteita, kuten esimerkiksi SINI-tiskiharjoja, wc-harjoja ja teippiharjoja. Kierrättämäsi shampoopullo tai jugurttipurkki saa uuden elämän vuosia kestävänä siivousvälineenä.

Palautuspullot

Kierrätysjärjestelmiin kuuluvat lasi- ja muovipullot sekä metalliset tölkit voi palauttaa kauppojen palautuspisteeseen. Pantillisen pakkauksen tulee olla ehjä ja viivakoodin luettavissa, jotta tunnistus onnistuu.

Pahvi ja kartonki

Kartonkikeräykseen kuuluvat kaikki kotitalouksien kartonkipakkaukset, kuten pahvilaatikot, maito- ja mehutölkit, muropaketit sekä paperipussit. Huuhtaise nestepakkaukset sekä muut mahdollisia ruoantähteitä sisältävät pakkaukset kylmällä vedellä ja valuta ne kuiviksi. Toisin kuin muovipakkaukset, kartonkipakkaukset voi ja kannattaa pakata sisäkkäin. Kun litistät kartonkipakkaukset, keräysauto ei kuljeta ilmaa, vaan kartonkia mahtuu kyytiin moninkertaisesti enemmän. Irrota kartonkipakkauksien muovikorkit ja laita ne muovinkeräykseen. Niittejä tai pakkausteippiä ei tarvitse poistaa.

Paperi

Paperinkeräykseen kuuluvat kaikki postiluukusta tai postilaatikkoon tuleva paperi sekä kaikki kirjoitus- ja tulostuspaperi. Niittejä ja paperiliittimiä ei tarvitse poistaa, riittää että materiaali on puhdasta ja kuivaa. SINI-kierrätysastiaan sopii sanomalehdet, mainokset ja aikakauslehdet pitkältäkin ajalta ja tukevassa astiassa ne on helppoa viedä kierrätykseen.

Biojäte

Taloyhtiöissä kerätään biojätettä yleensä taloyhtiön jätepisteellä. Jos asut omakotitalossa tai pientalossa, voit kompostoida biojätteet omassa kompostorissa. Ympäristöystävällisin biojätteen keräyspussi on taiteltu sanomalehdestä tai voit hyödyntää esimerkiksi irtokarkkien paperipussit. Asiantuntijat eivät suosittele biohajoavia pusseja kuluttajakäytössä, sillä niiden hiilijalanjälki on yllättävän suuri eivätkä ne hajoa tarpeeksi nopeasti jätteenlajittelulaitoksilla. Biojäteastia kannattaa tyhjentää riittävät usein, niin vältät hajuhaitat. Mitä tarkoittaa biohajoava? Esimerkiksi SINI:n pikasiivousliinat ja kosteat pikasiivousliinat ovat biohajoavia, joten ne voi huoletta kierrättää biojätteen mukana tai kompostoimalla.

Sekäjäte eli energiajae

Energiajae eli kaikki muu kotitalouksien jäte on kierrätykseen raaka-aineena kelpaamatonta jätettä, josta saadaan voimalaitoksessa polttamalla lämpöä ja sähköä. Aina ensin kannattaa kuitenkin miettiä, onko roska kierrätykseen kelpaava ja kierrättää se oikein.

Vaarallinen jäte

Patterit, lääkkeet, puhdistusaineet tai muut vaarallisten aineiden jäämiä sisältävät pakkaukset eivät kuulu keräysastioihin vaan vaarallisen jätteen keräykseen. Paristoja myyvissä kaupoissa on paristojen keräyspiste. Lääkkeet voi palauttaa apteekkiin. Myös esimerkiksi sähkö- eli SER-romuille ja rakennusjätteille on omat vastaanottopaikkansa. On erittäin tärkeää, että vaarallisia jätteitä ei laiteta sekajätteeseen tai viemäriin, vaan että ne toimitetaan niille tarkoitettuun erilliskeräykseen.

Vaatteet ja tekstiilit

Ehjät ja hyväkuntoiset vaatteet voi viedä kirpputoreille, kierrätyskeskuksiin tai UFF:n vaatekeräykseen. Vaatelumput eli käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit hyödynnetään uutena materiaalina ja niitä kerätään monissa vaateliikkeissä. Vaatteet, tekstiilit ja kengät voi kerätä tilavaan lajittelukassiin ja viedä kierrätykseen kerralla isomman määrän. Vaatteiden huoltaminen kannattaa, jotta vaate säilyy hyvässä kunnossa pidempään ja niistä on iloa seuraavallekin käyttäjälle. Teippiharjalla puhdistaminen saa vaatteet näyttämään kauniimmilta pidempään ja tuulettamalla vähennät turhaa pesua.

Näin vähennät jätteen määrää

Voit vaikuttaa jätteen määrään jokapäiväisillä ostopäätöksilläsi. Sen sijaan, että ostaisit joka kerta uuden wc-harjan, voit vaihtaa wc-harjaan vaihtopään, joka lisää murto-osan jätteen määrää verrattuna koko harjaan ja kuppiin. Valitsemalla hiilineutraalisti Suomessa valmistettuja tuotteita, kuten esimerkiksi SINI-siivousvälineitä, teet vastuullisen valinnan ja voit vaikuttaa merkittävästi ympäristön tilaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *