Vinkit biojätteen lajitteluun

Mikä on biojätettä ja miten sitä kannattaisi lajitella? Kokosimme vinkit biojätteen lajitteluun kotona.

Mitä on biojäte?

Biojäte on orgaanista, maatuvaa jätettä ja se on usein kasvi- tai eläinperäisiä. Kotitaloudessa syntyvää biojätettä ovat esimerkiksi:

 • hedelmät ja vihannekset ja niiden kuoret
 • ruuantähteet
 • kahvinporot, suodatinpaperit ja teepussit (kunhan niissä ei ole muovi- tai metalliosia)
 • luut ja kalanruodot
 • kasvit, kukat ja pienet määrät esimerkiksi haravoinnista syntyvää jätettä
 • pehmopaperit, kuten talouspaperit, nenäliinat ja lautasliinat
 • pahvinen kananmunakenno
 • (jähmettyneet) rasvat pieninä määrinä.

Nämä ehkä hieman yllättävätkin asiat kuuluvat myös biojätteeseen:

 • hammastikut ja puiset kertakäyttöaterimet
 • kananmunankuoret
 • monet leivinpaperit (pakkausmerkinnät kannattaa tarkistaa).

Suuret rasvamäärät ja nesteet eivät kuulu biojätteeseen tai viemäriin. Ne voi hävittää esimerkiksi suljetussa pussissa tai pahvitölkissä sekajätteen mukana. Biojätteeseen ei tule myöskään laittaa vaarallisia kemikaaleja, maaleja tai lääkkeitä. Mikään maatumaton jäte, kuten muovi, lasi tai metalli, ei kuulu biojätteeseen.

Lue lisää biojätteen lajittelusta Lassila & Tikanojan sivuilta.


SINIn vuoden 2024 uutuustuote Biojäteastia sopii säilytettäväksi vaikka keittiön työtasolla.

Miksi biojätettä kannattaa lajitella?

Biojätteen lajittelu vähentää sekajätteen ja sitä kautta myös kaatopaikalle menevän jätteen määrää. Kaatopaikalla biojäte muodostaa runsaasti metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Kun biojätettä käsitellään asianmukaisesti kompostointi- tai biokaasulaitoksissa, haitallisia päästöjä syntyy vähemmän.

Biojätettä voidaan myös hyödyntää usein eri tavoin. Biojätteestä voidaan saada kompostoimalla ravinteikasta multaa. Lisäksi siitä voidaan biokaasua. Biokaasua voidaan käyttää sähkön ja lämmön tuottamiseen tai jatkojalostaa polttoaineeksi.
On myös hyvä muistaa, että mitä vähemmän sekajätettä syntyy, sitä pienemmät ovat jätteenkäsittelymaksut.

Onko biojätettä pakko lajitella?

Lyhyt vastaus tähän kuuluu: kyllä suurimmaksi osaksi. Vuoden 2023 aikana vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä on alettu kerätä biojätettä. Heinäkuusta 2024 alkaen kaikkien yli 10 000 asukkaan taajamissa asuvien tulee lajitella biojätteet. Myös omakotitaloissa asuvien. Biojätteen lajittelu on siis paitsi kannattavaa, myös pakollista suurimmalle osalle suomalaisista.

Vinkit biojätteen lajitteluun

Biojätettä syntyy useimmissa kotitalouksissa päivittäin esimerkiksi ruuanlaiton yhteydessä. Tästä syystä yhden biojätteen lajittelupisteen kannattaa olla keittiössä tai sen läheisyydessä.

SINIn uusi Biojäteastia on helppo sijoittaa keittiössä esimerkiksi työskentelytason päälle. Kuoret ja muut ruuanlaitosta syntyvät jätteet on helppo kaataa suoraan astiaan, joka on työskentelypisteen vieressä. Tähän voi hyödyntää myös Biojäteastian kantta!

Biojätteen kannattaa antaa kuivahtaa hieman ennen sen siirtämistä astiaan, jos suinkin mahdollista. Biojäte on usein jonkin verran kosteaa, joten lajitteluastian tai biojätebussin pohjalle voi laittaa esimerkiksi tyhjän, pahvisen munakennon. Se imee itseensä ylimääräistä kosteutta. Munakennon voi huoletta kierrättää biojätteen mukana.

Biojäteastia kannattaa tyhjentää usein, jotta vältytään ikäviltä hajuhaitoilta. Biojäteastian kansi pitää pahimmat hajut loitolla ja astian siistin näköisenä. Kun tulee tyhjennyksen aika, koko astian voi kiikuttaa helposti esimerkiksi kierrätyspisteelle. Astiassa on kantokahva, joten astian siirtely onnistuu helposti.

 

Miten Biojäteastia tyhjennetään?

Biojäteastia on suunniteltu niin, että sen sisältö on helppo tyhjentää suoraan kompostiin tai biojäteastiaan. Biojätteiden lajitteluohjeissa on eroja jätteenkeräysalueesta riippuen. Erot johtuvat biojätteen käsittelytapojen eroavaisuudesta. Biokaasulaitoksessa mädätettäviin tai laitoksessa kompostoitaviin biojätteisiin voi esimerkiksi laittaa hiukan eri jätteitä kuin bioetanolin valmistukseen käytettäviin biojätteisiin. On tavallista, että biojätteet suositellaan kierrätettäviksi paperipussissa tai sanomalehteen käärittynä. Tässä tapauksessa biojäteastian voi tyhjentää esimerkiksi suurikokoiseen paperipussiin tai sanomalehden päälle ja tehdä sanomalehdestä paketin.

On myös mahdollista, että jätteenkeräysalueella biojätteen voi laittaa biojätepussiin tai tavalliseen muovipussiin. Tällöin biojäteastia on helppo tyhjentää esimerkiksi suurikokoiseen muovipussiin. Jos pihan biojäteastiassa on koko astian suojaava suojasäkki, biojätteen voi tyhjentää irtonaisena keräysastiaan. Biojäteastiassa on kätevä kantokahva, jonka avulla astiaa voi helposti kuljettaa tyhjennettäväksi. Varmista oman alueesi jätelaitokselta biojätteen lajitteluohje.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *