10 vinkkiä Siivoussoodan käyttöön

Siivoussoodaa voi käyttää kodin puhdistuksessa lukemattomilla eri tavoilla. Jokaisesta huoneesta löytyy taatusti useampi käyttökohde tälle tehokkaalle mutta ekologiselle puhdistusaineelle.

Vinkki 1: Raikasta matot ja muut kodin tekstiilit

Mattoja ja sohvia on usein työlästä pestä. Siksipä niiden raikastaminen soodalla on kätevä vaihtoehto pesujen välissä. Siivoussoodaa voi ripotella tekstiilien päälle sellaisenaan ja antaa vaikuttaa hetken tai jopa vuorokauden. Tämän jälkeen soodan voi yksinkertaisesti imuroida tai ravistella pois.

Siivoussooda on natriumbikarbonaattia, joka on emäksinen aine. Koska monet haisevat yhdisteet kotona ovat happamia, Siivoussooda neutraloi ne ja samalla hajukin häviää. Lisäksi natriumbikarbonaatti imee kosteutta, mikä osaltaan auttaa hajujen vähentämisessä.

Vinkki 2: Raikasta lelut

Lasten pehmoleluja ei välttämättä pysty pesemään helposti koneessa. Tällöin hätiin voi ottaa Siivoussoodan. Siivoussooda on turvallinen puhdistusaine, joten lasten lelut voi puhdistaa huoletta esimerkiksi ripottelemalla soodaa suoraan lelujen päälle ja antaa vaikuttaa muutaman tunnin tai vaikka yön yli. Tämän jälkeen Siivoussoodan voi ravistella reippaasti pois ja lopuksi imuroida, jos lelu kestää sen. Eikä muuten haittaa, vaikka Siivoussoodan ravistelisi ulos puutarhaan. Maahan ripoteltu sooda vähentää maaperän happamuutta, mikä voi olla joillekin kasveille jopa eduksi.

Myös legot puhdistuvat tehokkaasti Siivoussoodan avulla. Laita pesuvatiin lämmintä vettä, pari-kolme ruokalusikallista Siivoussoodaa ja legot. Sekoittele legoja vaikka tiskiharjalla ja anna niiden peseytyä puolisen tuntia. Huuhtele lopuksi legot puhtaalla vedellä ja valuta pyyhkeen päällä kuivaksi.

Vinkki 3: Puhdista pinttynyt rasva kahvinkeittimestä

Kahvinkeittimeen kertyy helposti kalkin lisäksi pinttynyttä rasvaa. Siksi se kannattaa puhdistaa tasaisin väliajoin Siivoussoodan ja veden sekoituksella. Kahvinkeittimen puhdistumisen voi usein huomata hyvin konkreettisesti, kun keittimestä tippuva soodavesi on sameaa ja täynnä rusehtavia hitusia.

Tee näin:

  • Sekoita litra lämmintä vettä ja muutama ruokalusikallinen Siivoussoodaa. Kaada seos kahvinkeittimen vesisäiliöön.
  • Valuta seoksesta puolet keittimen läpi ja odota noin puoli tuntia.
  • Valuta loputkin seoksesta.
  • Tämän jälkeen valuta kahvinkeittimen läpi vielä pari täyttä pannullista puhdasta vettä.

Kokeile kahvinkeittimen kalkkikertymien puhdistamiseen sitruunahappoa! Voit toimia yllä olevan ohjeen mukaan, mutta vaihtaa soodan sitruunahappoon.

Vinkki 4: Puhdista pinttyneet rasvatahrat tekstiileistä

Koska Siivoussooda on emäksistä, se tehoaa rasvalikaan erinomaisesti. Rasvatahrojen pesemistä voi tehostaa valmistamalla vesitilkasta ja soodasta tahnan ja hieromalla tahnaa suoraan tahran päälle ennen vaatteen pesemistä pesukoneessa. Tahnan kannattaa antaa vaikuttaa hetken ennen vaatteen pesemistä. Kikkaa voi kokeilla muihinkin vaikeisiin tahroihin. Ihan herkimpiä tekstiilejä ei kumminkaan kannata puhdistaa soodalla ja varmista on kokeilla tahnaa ensin huomaamattomaan kohtaan.

Vinkki 5: Puhdista astian- ja pyykinpesukone pesuainejäämistä

Siivoussooda puhdistaa ja raikastaa myös kodinkoneet. Esimerkiksi pesuaineiden jäämät puhdistuvat soodan avulla tehokkaasti. Astianpesukoneessa voi olla hajuhaittoja tai pinttynyttä likaa, joiden poistamiseen sooda on omiaan.

Näin puhdistat pyykinpesukoneen:

  • Annostele Siivoussoodaa pesukoneeseen. Oikea määrä riippuu jonkin verran pesukoneen koosta, mutta tavallisesti noin 0,5–1 dl on sopiva määrä.
  • Käynnistä vähintään 60 asteen pesuohjelma.

Jos haluat poistaa pesukoneesta kalkkia, käytä sitruunahappoa. Voit toimia muuten samoin, mutta käytä 90 asteen pesuohjelmaa ja pyöräytä tämän jälkeen kone tyhjänä vielä uudelleen tavallisen pyykinpesuaineen kera.

Näin puhdistat astianpesukoneen:

  • Annostele astianpesukoneen pohjalle reilu desi siivoussoodaa.
  • Valitse lyhyt ja kuuma pesuohjelma ja käynnistä kone.

Jos haluat puhdistaa astianpesukoneesta kalkkijäämät ja pinttyneet tahrat samalla kertaa, voit laittaa astianpesukoneen ylätasolle kupillisen etikkaa ennen pesuohjelman käynnistämistä. Toki kalkkijäämien poisto onnistuu tehokkaasti myös sitruunahapolla. Tällöin kannattaa muistaa pyöräyttää pesuohjelma vielä uudelleen tavallisen pesuaineen kera.

Vinkki 6: Raikasta lenkkarit

Siivoussoodalla hikiset treenikengät raikastuvat taatusti. Huolehdi, että kengistä on haihtunut ylimääräinen kosteus ja ripottele Siivoussoodaa suoraan kenkiin. Jos pohjalliset voi irrottaa, ripottele Siivoussoodaa myös niiden alle. Anna vaikuttaa jopa yön yli. Imuroi soodat pois kengästä. Voit myös kokeilla laittaa soodaa esimerkiksi suodatinpaperipussiin, jos et halua laittaa soodaa suoraan kenkään.

Vinkki 7: Kiillota hopeat

Tämä vinkki tulee tarpeeseen erityisesti näin juhlakauden alla. Siivoussoodasta ja vedestä tehty tahna kiillottaa tummuneet hopeat kirkkaiksi. Ota tahnaa puhtaaseen liinaan ja hankaa tummuneita hopeita liinalla. Ihaile kiiltävää lopputulosta!

Vinkki 8: Pohjaanpalaneen kattilan puhdistukseen

Kävikö keittössä kärähdys? Ota avuksi Siivoussooda, kun haluat puhdistaa pohjaanpalaneen kattilan. Laita kattila puolilleen vettä ja lisää 3–5 ruokalusikallista soodaa. Kiehauta seos liedellä ja anna jäähtyä. Tämän jälkeen kattilan puhdistaminen sujuu helposti. Jos kattilan pohjalla on vain kevyt kerros likaa tai palanutta ruokaa, voit myös kokeilla puhdistaa kattilaa vedestä ja Siivoussoodasta muodostetun tahnan ja Keittiösienen tai Supersienen avulla. Tahnan ja sienen avulla puhdistuu tehokkaasti myös kattilan tai pannun pohja ulkopuolelta.

Vinkki 9: Käytä keittiössä tiskialtaan, lieden tai leikkuulaudan puhdistukseen

Ripottele altaaseen tai puhdistettavalle pinnalle Siivoussoodaa ja suihkuta päälle hieman vettä. Tämän jälkeen voit hangata altaan tai pinnan puhtaaksi sienen tai tiskiharjan avulla.

Vinkki 10: Käytä Siivoussoodaa hajusiepparina kaapeissa

Siivoussooda vangitsee tehokkaasti hajut myös kaapeista. Laita avonaiseen kuppiin pari desiä Siivoussoodaa ja aseta kuppi kaapin hyllylle. Soodaa voi sekoitella silloin tällöin ja viimeistään kuukauden päästä sooda kannattaa vaihtaa kokonaan uuteen. Kikka toimii muuten myös jääkaapissa! Jos haluat varmistua, että Siivoussooda ei vahingossa leviä kaapin sisälle, voit sujauttaa soodan suodatinpussiin.

Lue myös: Käyttövinkit sitruunahapolle

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *