Viisi ongelmaa kierrätyksessä – nyt laitetaan kodin kierrätyspiste kuntoon

Kapea kierrätysastia sopii kaapin tai hyllyn viereen. Kaksi astiaa mahtuu päällekkäin keittiön tason alle.

Haluatko helpottaa jätteiden lajittelua ja kierrätystä? Kun jokaiselle lajiteltavalle materiaalille on oma astia, ei kierrättäminen enää hankaloita arkea, vaan helpottaa sitä! Vastaamme viiteen yleisimpään ongelmaan kierrätyksessä.

1. Liian vähän astioita eri materiaaleille

Usein ongelmana on se, että lajiteltavia materiaaleja on paljon, mutta jätevaunussa vain muutama astia. Kun jokaiselle lajiteltavalle materiaalille on oma kierrätysastia, lajittelu on sujuvaa ja helpottaa arkea. Kierrätysastia on suunniteltu erityisesti muovipakkausten, kartongin, paperin, palautuspullojen, lasin ja metallin lajitteluun. Tunnistusta helpottamaan astian voi merkitä pakkauksen mukana tulevien tarrojen avulla.

2. Kodissa ei ole tilaa kierrätykselle

Useimmissa keittiöissä ei ole otettu huomioon nykyisiä materiaalinkierrätysvaatimuksia. Kierrätysastian avulla tuot helposti lisää tilaa kierrätettävien materiaalien lajitteluun. Tyylikäs kierrätysastia sopii pieneenkin tilaan. Kierrätysastia on mitoitettu niin, että kaksi astiaa mahtuu päällekkäin keittiön tason alle. Syvyytensä puolesta kierrätysastia ei ole tiellä, kun laitat sen hyllyn tai kaapin viereen. Tyylikäs astia sopii myös eteiseen, kodinhoitohuoneeseen tai muulle näkyvälle paikalle.

3. Tarpeen mukaan kasvava järjestelmä

Kierrätysastia toimii yksin, mutta astioista on kätevä koota myös yhdistelmä useille jätelajeille pinottuna ja vierekkäin. Vielä muutama vuosi sitten Suomessa ei kierrätetty muovipakkauksia, joten useimmista keittiöistä ei löydy niille omaa astiaa. Kierrätysastioista voi rakentaa mieleisensä yhdistelmän, jota on mahdollista täydentää tulevaisuudessa lisäämällä kierrätysastioiden määrää.

Roskapussi pysyy paikallaan pidikkeiden avulla. Pussi on kätevää napata mukaan ulos lähtiessä!

4. Kierrättäminen on sotkuista ja hankalaa

Jos mahdollista, kierrätys kannattaa tehdä siellä, missä roskia syntyy eniten eli keittiössä. Kierrätysastia sopii pieneenkin keittiöön, ja on aina lähellä siellä missä tarvitaan. Kierrätysastian luukku avautuu, vaikka pinottuna olisi kaksi astiaa. Auki pysyvän luukun kautta astiaan on helppoa sujauttaa tölkit ja pakkaukset ruoanvalmistuksen lomassa. Tarvittaessa kierrätysastiaan voi laittaa roskapussin, joka pysyy pidikkeiden avulla paikallaan. Astian saa pidettyä helposti puhtaana pyyhkäisemällä roiskeet kosteiden pikasiivousliinojen avulla. Kierrätysastian voi myös pestä.

Kaksi kierrätysastiaa on helppoa kuljettaa tyhjennettäväksi kantokahvasta.

5. Roskien kuljettaminen on hankalaa

Tuntuuko, että roska-astia täyttyy nopeasti? Kierrättäminen itse asiassa vähentää sekajätteen määrää, kun materiaalit lajitellaan oikein. Tämä on myös ympäristön kannalta ekoteko! Kierrätysastia on helppoa kuljettaa tyhjennettäväksi kantokahvasta, ja samaan käteen saa kätevästi kaksi astiaa. Kierrätysastiaan voi myös laittaa roskapussin, joka on kätevää napata mukaan ulos lähtiessä.

Kommentit:

 1. Eikö voisi olla myös vähän matalampi malli? Voisi auttaa pienissä tiloissa eläviä.

  1. Hei Raija!
   Kierrätysastian suunnittelussa on otettu huomioon yleisimmät standardimitat suomalaisissa keittiöissä. Esimerkiksi kaksi kierrätysastiaa mahtuu keittiön tason alle päällekkäin ja alimman astian kannen saa auki, vaikka päällä olisi toinen astia. Välitän toiveesi matalammasta astiasta tuotekehitykseen.

   1. Ihanaa olisi, jos tulisi rinnalle matalampi astia. Meille eivät nämä korkeat mahdu mitenkään päin.

 2. Jooh, keksintö on hyvä ja tarpeellinen… Mutta kun jotkut asuu niin ahtaasti, ettei uskoisikaan. Oma “keittiöni” on kirjaimellisesti vain komero, ei ole tasoja eikä muuta tilaa, se on vain yhden pyllyn menevä koppi. “Asunto” taas on pikkuinen huone täynnä tavaraa, just mahtuu keskellä pari askelta ottamaan. Ainoa tila olisi kai eteinen, mutta siellä loota olisi tiellä, jos mielii ulos päästä tai vaatekaapin avata. Kylppäri ei myöskään käy, sinne mahtuu just seisomaan kaiken pakollisen keskellä, että voi pytylle istua jne. Ei ole kaikilla onni tilavuuteen…

  1. Hei Merja,
   tilanpuute on todellinen haaste kierrätykselle ja sen takia olemme halunneet suunnitella pieneen tilaan sopivan kokonaisratkaisun kaikille kierrätettäville materiaaleille. Kierrätysastian leveys on vain 20 cm, joten se mahtuu hyvin kapeaan koloon. Syvyytensä puolesta (38 cm) se ei ole tiellä esimerkiksi tason tai kaapin vieressä. Toivottavasti löydät kotiisi toimivan kierrätysratkaisun.

 3. Ostin 4 kpl kyseisiä kierrätysastioita. Petyin, en saa muovipusseja pysymään pidikkeissä. Missä vika?

  1. Hei Oili!
   Harmillista kuulla, että muovipussi ei ole pysynyt paikallaan. Liian pieni pussi saattaa olla astiaan liian tiukka ja irrota herkästi. Kierrätysastiaan kannattaa varata riittävän isoja kantokahvallisia roskapusseja. Myös kaupan muovipussit ovat kierrätysatiaan sopivia.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *