Pakastimen sulatus kesällä

Sulatettu pakastin voi kuluttaa jopa puolet vähemmän sähköä.

Jos pakastin on kauttaaltaan jäähuurteen peitossa, kannattaa se sulattaa ennen kesän marjojen säilömistä. Sulatettu pakastin voi kuluttaa jopa puolet vähemmän sähköä. Pakastimen sulattaminen myös huoltaa laitetta, antaen sille pidemmän käyttöiän. Lisäksi toimivassa pakastimessa säilöttyjen ruokien laatu ja rakenne pysyvät parempina. Talvipakkasella sulattaminen käy helposti, kun pakasteet voi viedä ulos, mutta sulattaminen onnistuu myös kesällä.

Näin sulatat pakastimen kesällä

  • Valmistaudu etukäteen käyttämällä vanhoja pakasteita pois mahdollisimman paljon.
  • Kytke pakastus päälle ennen sulatusta, niin pakasteet ovat kylmempiä ja kestävät sulatusvaiheen paremmin.
  • Kytke pakastimesta virta pois.
  • Nosta korit pakastimesta tai lado pakasteet esimerkiksi sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin tai kylmälaukkuihin. Peitä korit huovilla tai sanomalehdillä.
  • Tee tyhjennyksen aikana vielä inventaario pakastetuista tuotteista ja lajittele ne omiksi ryhmikseen. Poista kaikki vanhentuneet ruoat.
  • Jätä pakastimen ovi tai kansi auki.
  • Huolehdi, että sulava vesi ohjautuu astiaan. Lattia kannattaa suojata esim. pyyhkeellä myös astian ympäriltä.
  • Nopeuta jään sulamista laittamalla kuumaa vettä sisältäviä astioita pakastimen sisään. Vaihda näihin tiuhaan uusi kuuma vesi.
  • Sulamista nopeuttaa myös jäälevyjenkerääminen pois sitä mukaa kun ne irtoavat. Älä kuitenkaan käytä irrottamiseen mitään terävää esinettä ettet riko jäähdytysputkia.
  • Pyyhi pakastin sisältä astianpesuaineveteen kostutetulla mikrokuituisella yleisliinalla.
  • Pese irto-osat tiskiharjalla astianpesuainevedessä.
  • Pyyhi myös ulkopuoli ja pakastimen takaosa.
  • Kuivaa pakastin keittiöliinalla anna hetken tuulettua.
  • Kytke pakastin pakastuskytkennälle.
  • Laita pakasteet takaisin pakastimeen, kun pakastin on ehtinyt jäähtyä riittävästi, jotta pakasteet eivät sula. Pakastimen säätö palautetaan säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta.

 

Kommentit:

    1. Hei Pirjo!
      Pakastin tulisi sulattaa, kun pakastimen seiniin alkaa muodostua huurrekerros. Tämä riippuu siitä, miten paljon ruokaa olet sinne säilönyt ja miten usein käytät sitä. Hyvä nyrkkisääntö on sulattaa ja pestä pakastin vähintään kerran vuodessa.

      Mikäli käytössä on itsestään sulattava kaappipakastin, sulatusta ei tarvitse tehdä, mutta toki kerran vuodessa pakastin kannattaa puhdistaa ja tehdä inventaario sisältöön. Pölyjen imurointi pakastimen jäähdytyskoneistosta olisi hyvä tehdä myös kerran vuodessa, vaikkei pakastinta sulattaisikaan.

      1. Minulla on itsesulattava Beko pakastin, oikein hyvä, mutta viime kesänä kun olin pakastanut aika ison määrän mansikoita, niin lämpötilavalo alkoi vilkkua. Ohjekirja ei antanut muuta ohjetta kuin Soita huoltoon. Sieltä sain ohjeen että kyllä itsesulattava kaappikin pitää sulattaa muutaman vuoden välein. Minulla oli ollut päällä yhtä jaksoisesti 5 vuotta.

        1. Heli, ongelmanasi ei ollut sulatuksen puute. Ongelmanasi oli ison satsin lämpimiä marjoja tunkeminen pakastimeen jolloin marjojen lämpömassa ylikuormitti pakattimen lämpömassan ajaen pakastimen lämpötilan niin korkealle että muut tuotteet alkoivat sulaa. Siitä punainen merkkivalo ja samasta syystä se palaa sulatuksen jälkeenkin (ei vielä riittävän kylmä lämpötila -> valo palaa)

  1. Mutta varo ettei vettä roiskahda kuivaajaan. Kokeiltu on pistorasiaan liitetyllä föönillä. Seuraus fööni syttyi palamaan näkyvillä tulen lieskoilla.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *