Valurautapannun puhdistaminen

Pataharjalla puhdistuu padat, kattilat ja pannut tehokkaasti.

Valurautapannu on lähes ikuinen, kunhan puhdistat ja huollat sen oikein.

1. Pese pannu heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja harjalla ilman pesuainetta. Kuivaa esimerkiksi talouspaperilla.

2. Kuivaa pannu talouspaperilla. On normaalia, että hyväkuntoisesta valurauta-astiasta irtoaa pyyhittäessä ruskeaa ”likaa”. Käytä valurauta-astian kuivaamiseen siksi esim. talouspaperia keittiöpyyhkeen sijaan. Pannun voi kuivata kätevästi myös uunin tai keittolevyn jälkilämmössä, jolloin lämpö haihduttaa veden pannusta. Lämmetessään valurauta kuivuu, eikä pintaan jää ruostetta aiheuttavaa kosteutta.

3. Jos pannua käytetään harvoin, voit lämmittämisen jälkeen sipaista pannun pintaan hyvin ohuesti rypsiöljyä.

Valurautapannusta saattaa irrota pyyhittäessä ruskeaa likaa, joten käytä kuivaamiseen talouspaperia tai kestävää pikasiivousliinaa.

Aika ajoin voit pestä valurautapannun myös astianpesuaineella, jos pannu on hyvin likainen. Älä pese valurauta-astiaa astianpesukoneessa. Pesun ja kuivauksen jälkeen valurautapannu pitää käsitellä ruokaöljyllä, jotta pannun pintaan tulee suojaava rasvakerros. Valurauta-astiaa ei kannata käyttää ruokien säilyttämiseen, sillä pannu alkaa ruostua herkästi. Hyvin huollettuna valurautapannu on helppokäyttöinen ja lähes ikuinen.

Kommentit:

    1. Hei Jaana,
      ruostetta voi kokeilla raaputtaa puu- tai teräslastalla, teräsvillalla, karhunkielellä tai pataharjalla ja ruokasuolalla. Valurautapannu kestää kovankin hankaamisen. Pese tämän jälkeen kuumalla vedellä ja kuivaa hyvin. Kuumenna astia ja rasvaa esimerkiksi ruokaöljyllä. Pyyhi ylimääräinen rasva pois. Valurautapannulle kannattaa tehdä pesun jälkeen rasvaaminen jokaisen käytön jälkeen, niin pannu säilyy hyvänä.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *