Mattojen pesu onnistuu myös kotipihassa tai kylpyhuoneessa

Pitkävartinen matonpesuharja helpottaa mattojen pesua omassa pihassa.

Mattojen pesu onnistuu helposti myös omassa pihassa tai kylpyhuoneessa. Pitkävartisen matonpesuharjan pehmeä harjas sopii niin räsymatoille kuin viskoosi- ja nukkamatoillekin. Matot kuivuvat parhaiten alkukesän lämpimänä, mutta hieman tuulisena päivänä. Kokosimme vinkit helppoon matonpesuun.

Tutustu maton pesuohjeeseen jo ostotilanteessa, jotta kotona ei tule yllätyksenä, että maton  vesipesu on kielletty. Lemmikki- ja lapsiperheessä on ikävää, jos yhden tahran takia koko matto täytyy viedä pesulaan. Tahrat kannattaa paikallispuhdistaa heti, jotta lika ei ehdi pinttyä ja pilata mattoa. Räsymatot kestävät yleensä vesipesun, ja ne ovat kevyitä pestä. Myös useimmat nukkamatot ja viskoosimatot kestävät pesun hellävaraisella matonpesuharjalla.

Paras harja matonpesuun

Valitse mattojen pesuun harja, joka sopii omaan pesutapaasi ja omalle matollesi. Pitkävartisilla harjoilla peseminen on selkäystävällisempää, kun ei tarvitse kyykistellä. Perinteinen matonpesuharja on näppärä pienempien mattojen pesussa, ja jos peset mattoja siihen tarkoitetulla pesupaikalla.

Puisen matonpesuharjan luonnonharjakset ovat pehmeät ja sopivat useimmille matoille. Jos kotoasi löytyy jo siivoukseen käytettävä SINI-varsi, sopii siihen samaan varteen liitettävä matonpesuharja.

Näin peset matot omassa pihassa tai kotikylppärissä

Levitä matto kylpyhuoneen lattialle, terassille tai kivetykselle, jonka voit ensin lakaista puhtaaksi. Puhdista matto ensin karvoista ja roskista imuroimalla tai mattoteippiharjan avulla, jos esimerkiksi mökillä ei ole sähköä saatavilla. Kastele matto lämpimällä vedellä. Tee mäntynestesaippuasta tai pyykinpesuaineesta mieto pesuaineliuos Sinisankoon. Levitä harjalla liuosta maton pinnalle. Käytä pitkävartista pesuharjaa ja harjaa kuteiden suuntaisesti maton molemmin puolin. Huuhtele matto hyvin.

Kääri matto tiiviiksi rullaksi tai viikkaa se mahdollisimman pieneksi ja puristele ylimääräiset vedet pois. Kun käsistä loppuu voimat, kävele puhtain jaloin rullan päältä ja tallo vesi pois matosta. Myös kuivauslasta on hyvä vedenkeräykseen.

Pesemällä saat likaisista matoista kuin uusia.

Kuivata matto hyvin. Maton kuivattamiseen paras sää on hieman tuulinen alkukesän päivä. Älä kuivata mattoa auringossa, sillä aurinko haalistaa maton värejä ja voi kellastaa valkoisen maton. Ripusta värikäs räsymatto kuivumaan siten, että vesi valuu maton kuteiden suuntaisesti. Tämä estää maton värien sekoittumisen, mikäli väriaineet ovat lähteneet pestessä liikkeelle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *