Tuoksuuko tunkkaiselta? Raikasta kotisi pesemällä matot

Matonpesu SINI-välineillä
Mattopyykistä ei tarvitse tehdä isoa urakkaa. Oikeilla vinkeillä ja välineillä aloittelijakin selviää kesän mattopyykistä varsin vaivattomasti.

Nyt on oikea hetki mattojen pesulle. Siisti ja puhdas koti pestyine lattioineen ei välttämättä tuoksu puhtaalle ja raikkaalle, jos matot ovat jääneet pesemättä. Matot kannattaa pestä silloin, kun ne vaikuttavat likaisilta. Pesun pitkittäminen ja maton kääntely ei kannata, sillä silloin puhdistaminen ei välttämättä enää onnistu.

Älä pese roskaista mattoa

Imuroi matto huolellisesti ennen pesua tai tamppaa mattopiiskalla roskat pois. Herkempää materiaalia oleva matto on hyvä harjata mattoharjalla puhtaaksi. Tällöin hiekka, neulaset, eläintenkarvat ja muu irtolika ei sotke pesua ja hidasta maton huuhtelua pyörimällä pesuveden mukana.

Jynssää hyvässä asennossa

Valitse mattojen pesuun harja, joka sopii omaan pesutapaasi. Pitkävartisilla harjoilla peseminen on selkäystävällisempää, kun ei tarvitse kyykistellä. Matonpesu sujuu ripeästi ja selkää rasittamatta varteen liitettävällä matonpesuharjalla, jonka pehmeä luonnonharjas sopii kaikille vesipesun kestäville matoille. Muovirunkoinen matonpesuharja on lahoamaton ja hygieeninen.

Tarkoitukseen rakennetuilla matonpesupaikoilla ergonomia on jo valmiiksi mietitty, joten siellä peseminen on helppoa. Jokaiseen käteen sopivaksi muotoiltu SINI Matonpesuharja Plus on nihkeää materiaalia, jossa ote pitää saippuaisillakin käsillä.

Kastele matto riittävän hyvin

Kastele matto huolella. Kun matto on imenyt itsensä märäksi kauttaaltaan, levitä pesuaine matolle harjalla ja anna sen vaikuttaa hetki. Älä kaada pesuainetta suoraan matolle laimentamattomana, sillä se voi jäädä läiskiksi maton pintaan. Liika annostelu on lisäksi vaikea huuhdella matosta pois. Pesuaineen voi myös laimentaa vatiin, jossa harjaa voi kastaa välillä. Harjaa matto puhtaaksi kuteiden suuntaisesti molemmin puolin päästä päähän. Muista harjata erityisen hyvin myös maton reunat ja hapsut, koska ne ovat usein maton likaisimmat kohdat.

Huuhtele huolellisesti

Huuhtele matto huolellisesti useampaan kertaan, jottei pesuainetta jää mattoon. Matto on puhdas, kun huuhteluvesi on kirkasta eikä matto tunnu liukkaalta. Matonpesupaikalla on usein käytössä mankeli, jolla saa enimmät irtovedet pois matosta ja matto on kevyempi siirrellä kuivumaan. Kaikkia mattoja ei voi taittaa mankeliin tai jos mankelia ei ole käytössä niin teräväkuivaimella saa mainiosti vedettyä ylimääräiset vedet pois huuhtelun välissä ja lopuksi.

Kunnollinen kuivaus takaa onnistumisen

Matto voi alkaa haista, jos se ei kuivu kunnolla. Lisäksi liian hidas kuivuminen saattaa kellastuttaa valkoisen maton. Alkukesä on matonpesulle parasta aikaa, koska silloin matot kuivuvat parhaiten. Loppukesästä yökaste hidastaa mattojen kuivumista, joten älä missään tapauksessa jätä mattojen pesua kesän viimeisille päiville.

Aseta matto kuivumaan kuteiden ja raitojen suuntaisesti, jotta valuva vesi ei värjää mattoa tai sekoita raitoja. Kevyen maton voi tuulisella säällä kiinnittää tankonipsuilla, jotta puhdas matto ei kuivuessaan putoa tuulen mukana maahan. Helposti kasattava ja pieneen tilaan taittuva tuuletusteline antaa lisää kuivaustilaa matoille, mikäli innostut pesemään useita mattoja kerralla.

Vältä suoraa aurinkoa

Jos mahdollista ripusta matto kuivumaan varjoiseen paikkaan. Suora auringonpaiste saattaa haalistaa mattojen värejä ja vaalea matto voi kellastua auringossa.

Aurinkoinen sää on mukava ilma mattojen pesuun ja lämpimällä kesätuulella matot kuivuvat hyvin. Kannattaa pestä vain sen verran mattoja kerralla, että ne saa varmasti kuivaksi tai ne mahtuvat suojaan kesäsateen yllättäessä. Matonpesu ei myöskään tunnu niin suurelta urakalta, kun sen jakaa useille päiville. Ota matonpesupaikalle kaveri ja kahvit mukaan niin mattojen pesu sujuu kauniina kesäpäivänä mukavasti.

Vinkki: Kun kuljetat pestyjä mattoja auton kyydissä matonpesupaikalta kotiin, laita ne jätesäkkiin niin auton tavaratilaan tai penkeille ei valu vettä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *