Saunankin voi pestä väärin – muista nämä asiat ettet vahingoita lauteitasi

SINI-laudepesuri
SINI-laudepesuri on hellävarainen vaihtoehto saunan pesuun.

Saunan pesuun herätään usein juhannuksen tai joulun lähestyessä. Puhtaaseen saunaan onkin mukava kutsua mökkivieraat ja naapurit. Säännöllinen saunan pesu on samalla myös sen huoltamista, mutta vain oikein tehtynä. Noudattamalla muutamaa ohjetta, pysyy sauna kunnossa pitkään.

Siivoa säännöllisesti

Saunan siivoaminen saattaa unohtua, kun ei mielletä, että suihkun jälkeenkin iho on vielä likainen saunaan mentäessä. Sauna suositellaan pestävän niin monta kertaa vuodessa, kuin viikoittaisia saunomiskertojakin kertyy. Viikoittain kannattaa ainakin imuroida tai lakaista lattiat, jotta estetään roskien kulkeutuminen lauteille. Pieneen tilaan mahtuva kannellinen rikkasetti on näppärä säilytettävä saunan läheisyydessä ja roskat pysyvät kannen alla piilossa. Aloita saunan siivous pölyjen ja roskien pyyhkimisellä, jotta roskat ja hiekanjyvät eivät naarmuta harjatessa lauteisiin ikäviä jälkiä.

Pöpöt muhivat pesemättömissä lauteissa

Lauteiden väliin jää helposti ihosta irronnutta likaa, jossa bakteerit viihtyvät. Päästessään pinttymään lika saa lauteet tummumaan. Kertynyt likakerros myös estää laudepuun kuivumisen, mikä taas nopeuttaa lauteiden lahoamista. Pesemättömässä saunassa ei ole hygieenisesti mukava käydä, ja vaikka oma silmä turtuisi näkymään niin etenkään saunavieraan silmään sauna ei näytä viihtyisältä eikä tuoksu miellyttävältä. Aloita saunan pesu kastelemalla puupinnat ensin lämpimällä vedellä, jolloin puun huokoset aukeavat. Älä käytä kovaa harjaa, koska se nostaa puun syyt ylös. Pesemällä liian karkealla harjalla tai puun syiden vastaisesti voit pilata lauteiden pinnan. Lauteiden pesu onnistuu turvallisesti laudepesurilla. Laudepesuri on paras väline puhdistamaan muhivan lian myös laudelautojen välistä, jonne harjalla on vaikea päästä. Pese lauteet molemmin puolin. Käytä pesuaineena neutraalia pesuainetta kuten Mäntysuopaa. Vältä klooripitoista pesuainetta, sillä alhaisissa lämpötiloissa höyrystyvä kloori on terveydelle haitallista. Huuhtele pinnat lopuksi kylmällä vedellä, jotta puun syyt sulkeutuvat. Näin lauteet pysyvät puhtaina pidempään, eikä lauteet jää tikkuisiksi.

Älä unohda kiuasta

Kiuaskivet kannattaa tarvittaessa pestä vedellä. Älä koskaan heitä kiukaalle muuta kuin vettä, äläkä käytä pesuaineita kiviin tai kiukaan sisäosiin. Kiuaskivet on hyvä latoa uudelleen säännöllisesti, ja myös vaihtaa aika ajoin. Kiukaan ulkopuolen voi pyyhkiä mikrokuituisella kylppäriliinalla, joka irrottaa tehokkaasti kalkkisaostumia ja myös kuivaa kiukaan pinnan pisarattomaksi. Kiukaan lasiluukkuun pinttynyt noki puhdistuu kostutetulla ihmesienellä. Älä koskaan hankaa lasiluukkua esim. karhunkielellä tai teräsharjalla, jotka voisivat vahingoittaa pintaa.

SINI-tuplajynssäri
SINI-tuplajynssärillä on helppo pestä lattia lauteiden ja kylppärikalusteiden jalkojen ympäriltä.

Muista lattianpesun yhteydessä lattiakaivo

Pese lattia varrellisella pesuharjalla. Mikäli lauteissa on jalat, pääset tuplajynssärillä helposti pesemään jokaisen jalan ympäryksen kumartelematta.

Pese lattianpesun yhteydessä myös lattiakaivo. Kapealla lattiakaivoharjalla puhdistat tarkasti kaivon kaikki koloset. Asenna puhdistuksen jälkeen lattiakaivoon lattiakaivosuodatin. Vaikka mökkisaunassa ei olisi pesutilaa erikseen, niin suodatin kerää saunankin lattiakaivosta muun muassa kiukaasta irtoavat kivenmuruset ja puunroskat.

Älä unohda kuivausta!

Kuivata ja tuuleta sauna hyvin pesun jälkeen. Teräväkuivaimella voi vetää enimmät vedet lauteiltakin, jolloin ne kuivuvat nopeammin.

Laudeliinat käyttöön

Käy mökkisaunallakin ensin uimassa tai peseytymässä. Sauna säilyy pidempään puhtaana, kun käytät laudeliinoja. Saunaa ei kannata suihkuttaa vedellä jokaisen käyttökerran jälkeen, koska jatkuva kastelu rasittaa puuta, jolloin se halkeaa helpommin. Lauteille jäävä kosteus luo myös mikrobeille suotuisat olosuhteet.

Vinkki juhannussaunaan: jos et halua käyttää saunavihtaa, voit kuitenkin tuoda löylyhuoneeseen koivunoksia esimerkiksi maljakossa. Saat ihanan kesän tuoksun saunaan.

Kommentit:

  1. Hyvä ohje. Taloyhtiön saunoja ei pestä koskaan. Huoltoyhtiöstä vastasivat, ettei niitä nykyohjeiden mukaan tarvitse pestä. Riittää muutaman kerran vuodessa kostealla pyyhkiminen. Lauteet ovat kuitenkin ihan ilmaiset. Pesemme nyt asukkaiden kanssa ne porukalla tämän ohjeen mukaan muutaman kerran vuodessa vähän ennen saunan käyttöä, jotta sauna ehtii kuivaa.

  2. Kiitos hyvistä ohjeista ja välineistä. Käytänkin joitain ja pitää hankkia lisää.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *