Siivoa ainakin nämä paikat ennen lomaa

Lomalta on mukavampi palata puhtaaseen kotiin.

Lomalle tekisi mieli kirmata nopeasti, mutta muutama seikka kannattaa ottaa huomioon – jo turvallisuuden takia! Siistiin kotiin on myös mukavampi palata loman jälkeen. Kokosimme vinkit, joiden avulla voit lomailla pidemmän aikaa miettimättä, onko kodissa kaikki kunnossa.

Pakastin

Kaikissa kylmälaitteissa piilee vesivahinkoriski, mitä ei tule ajatelleeksi silloin, kun laitteet toimivat oikein. Toisaalta ajattele, mitä muutamalle litralle jäätelöä, kesän marjoille ja parille kiloa hirvenlihaa tapahtuu, kun ne pääsevät sulamaan vapaasti – niistä irtoaa nestettä, joka pyrkii valumaan alaspäin. Pakastin kerryttää nestettä myös toiminnallaan. Kun nykyaikainen pakastin toimii oikein, sulattaa se normaalista käytöstä aiheutuvat kondenssivedet itse, mutta vain kun se toimii oikein.

Joskus pakastimen virhetilaan riittää, että ovi on laitettu hätäisesti kiinni, ja lämmintä ilmaa pääsee norona pakastimen sisään. Vaikka pakastin jaksaisi pitää itsensä ja sisältönsä pakkasen puolella hetken, alkaa kertyvä jäämäärä lopulta olla laitteelle kuin laitteelle liikaa.

Tee näin: tarkista, ettei jäätä ole kertynyt ja ovi/kansi menee kunnolla kiinni.

Jääkaappi

Jääkaappiin kerääntyy kondensiovettä, mutta toisin kuin pakastimessa, vesi ei (välttämättä) jäädy. Pieni määrä kondensiovettä kuuluu jääkaapin normaaliin toimintaan ja vettä syntyy sitä enemmän mitä useammin ovea avataan. Jääkaapeissa on yleensä kanava vedelle, jotta vesi pääsee turvallisesti jääkaapista pois. Kanava saattaa tukkeutua. Puhdista reikä esimerkiksi vanupuikolla.

Jääkaappi on myös todennäköisesti syöty melko tyhjäksi, jolloin lähtiessä tai kotiin palatessa on helppo pyyhkiä jääkaappi puhtaaksi, kun se ei ole täynnä.

Tee näin: tarkista jääkaappisi käyttöohjeesta, miten kondenssivedenpoisto toimii ja puhdista vesikanava tarvittaessa. Pyyhi tyhjät hyllyt ja lokerot kostealla mikrokuituliinalla ja miedolla puhdistusaineella.

Kylpyhuone

Lomalaista voi olla vastassa ikävä viemärin haju. Tukkeutunut lattiakaivo voi alkaa haista, kun vesi haihtuu hajulukosta.

Tee näin: tarkasta ennen lähtöä, ettei lattiakaivoon ole kertynyt hiuksia, likaa ja roskaa, joka voisi haitata hajulukon toimimista. Puhdista lattiakaivo tarvittaessa ja asenna lattiakaivosuodatin, joka helpottaa lattiakaivon siivousta jatkossa.

Roskat ja tiskit

Etenkin kesäkuumalla roskat alkavat nopeasti haista ja helposti pilaantuvat ruoka-aineet homehtuvat nopeasti. Tiskipöydälle unohtuneisiin tiskaamattomiin ruoka-astioihin voi alkaa muodostua hometta. Liedelle jäänyt rasva ja ruokatahrat houkuttelevat kärpäsiä tai jopa hiiriä.

Tee näin: muista viedä lähtiessäsi roskat kannelliseen roskankeräysastiaan. Tyhjennä myös kahvinkeittimestä suodatinpussi, jotta se ei homehdu. Pese astianpesukone hyvissä ajoin, jotta astiat eivät jää likaisina sinne homehtumaan. Tiskaa viimeisenä käytetyt astiat käsin ja pyyhi keittiön liesi ja tasot.

Lattiat ja yleinen siisteys

Kotiin on mukavampi palata, kun olet imuroinut hiekat ja roskat pois ennen lomalle lähtöä eikä heti tarvitse alkaa siivoamaan. Pakkaaminen on myös helpompaa siistissä kodissa, jolloin näet helposti yhdellä silmäyksellä, mitä tarvitset mukaan lomalle. Matkalaukut on mukavampi ottaa esille puhtaalle lattialle eikä hiekka kulkeudu ympäri kotia.

Tee näin: vie ylimääräiset lehdet paperinkeräykseen ja järjestele tavarat omille paikoilleen. Imuroi ainakin eteinen, jossa on usein eniten hiekkaa – näin se ei kulkeudu matkalaukkujen mukana ympäri kotia.

Kommentit:

  1. Näinhän me aina tehdään. Siistiin kotiin on mukava tulla lomalta ❤️

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *