SINI Ruuviton -sarjan uudistajan haastattelu

SINI Ruuviton -telineet seinällä
Annukka Svanda halusi yhdistää SINI Ruuvittomissa aikaa kestävän designin arkisiin tuotteisiin.

Muotoilija Annukka Svanda yhdisti uudessa SINI Ruuviton -tuotesarjassa ajattoman designin ja parhaan käytettävyyden.

Millainen hylly olisi paras mahdollinen suomalaiseen kylpyhuoneeseen? Tästä kysymyksestä suunnittelija Annukka Svanda lähti uudistamaan Sinituotteen kosteisiin tiloihin soveltuvien hyllyjen ja telineiden sarjaa. 

Kolmisen vuotta sitten Sinituotteella päätettiin uudistaa valikoimissa olleet pesutiloihin soveltuvat hyllyt. Kromatut kylpyhuonehyllyt olivat teknisesti toimivia, mutta erityisesti niiden muotoilussa uskottiin olevan parannettavaa.

Suunnitteluun lähdettiin yhdessä Aalto-yliopiston teollisen muotoilun opiskelijoiden kanssa.

Opiskelijoiden ideoista löytyikin todellinen helmi. Annukka Svandan suunnittelema kylpyhuonehylly vastasi toiveisiin, ja sen pohjalta lähdettiin uudistamaan lopulta koko SINI Ruuviton -tuotesarja. Erikokoisten ja -mallisten erityisesti märkätilojen säilytykseen tarkoitettujen hyllyjen lisäksi sarjassa on koukkuja ja wc-paperiteline.

Pesuainehylly suomalaiseen kylpyhuoneeseen

Muotoiluprosessissa keskeistä on, että tuote soveltuu parhaalla mahdollisella tavalla käyttöympäristöönsä. Annukka Svanda lähti suunnittelemaan erityisesti suomalaiseen valkoiseen, kaakeloituun kylpyhuoneeseen istuvaa säilytysjärjestelmää. Kylpyhuonetelineen ensisijaisena tarkoituksena hän näki laskutilan tarjoamisen kylpyhuoneessa tarvittaville tavaroille.

– Shampoiden ja pesuaineiden säilytyksessä haasteena on, että hyllyt kastuvat. Hyllyille myös valuu helposti pesuaineita. Kaakeliseinään kiinnitettävän hyllyn pitäisi olla myös helppo kiinnittää eikä sen useinkaan haluaisi erityisesti erottuvan seinästä, Svanda kuvaa jokaisessa kodissa tuttua tilannetta.

Ratkaisuna näihin syntyi tyylikkään valkoinen, tiukoilla imukupeilla seinään kiinnitettävä, alumiinirunkoinen kaksiosainen teline.

Kaikki yksityiskohdat kohdallaan

Svanda mitoitti suunnittelemansa telineen niin, että siihen mahtuu kolme tavallisimman kokoista pesuainepulloa. Hän halusi, että hyllyosa olisi eleetön ja helposti puhdistettavissa.

– Lika ei kerry niin helposti pyöreäkulmaiseen hyllyyn. Iso railot pohjassa varmistavat puolestaan, että vesi pääsee valumaan hyvin pois. Kun hyllyosa on irrotettavissa kehyksestä, sen voi vaihtaa tai halutessaan pestä vaikka tiskikoneessa.

Alumiininen kehys on paitsi tyylikäs, myös kevyt ja eikä ruostu kosteissa tiloissa.

Tyylikästä, mutta käytettävää

980x693 Annukka Svanda Sini Ruuviton Suunnittelija
Aalto-yliopiston opiskelijoiden joukosta Annukka Svanda valikoitui uudistamaan SINI Ruuviton -sarjan.

Teollisessa muotoilussa Annukka Svandaa kiinnostaakin käytettävyyden ja estetiikan yhdistyminen.

– Ulkonäkö on toki tärkeää, mutta muotoiluprosessin ratkaisut perustuvat ensisijassa käytettävyyteen ja yksinkertaisuuteen. Meidän tehtävämme on palvella tuotteiden käyttäjiä. Tätä ajatusta palvelee myös tuotteen monikäyttöisyys ja muunneltavuus.

Designiltaan pelkistettyjä Ruuvittomia telineitä ja koukkuja voikin käyttää moneen tarkoitukseen ja kylpyhuoneen lisäksi monissa muissakin kodin tiloissa – missä vaan missä on tasainen kaakeli- tai lasipinta, johon imukupin saa kiinnitettyä.

– Myös eri kokoversiot lisäävät aina monipuolisuutta. Korkeareunainen hylly sopii pesuaineille, mutta matalampi toimii hyvin vaikkapa hammasmukeille. Itse esimerkiksi säilytän pienimmässä telineessä hiuspampuloita.

Muunnetavuus mahdollistaakin sen, että jokainen voi rakentaa järjestelmästä juuri omaan kotiinsa ja makuunsa soveltuvan kokonaisuuden.

– Irrotettavan hyllyn ansiosta jopa telineen väriä voi joskus vaihtaa, sillä muovisesta hyllystä on mahdollista tehdä tulevaisuudessa myös väriversioita, Svanda kuvaa mahdollisuuksien kirjoa.

Lue myös, miksi Ruuviton-sarja sopii erityisen hyvin vuokra-asuntoon: Älä pilaa vuokra-asunnon kylpyhuonetta.

Kommentit:

  1. Sini tuotteeseen voi aina luottaa.
    Tein reklamaation to 16.7. Sain ystävällisen sähköpostin pe 17.7 ja la 18.7 oli postissa korvaava tuote. Hienoa toimintaa suomalaiselta yritykseltä. Kiitos !

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *