Sinituotteella viihdytään

Sinituotteen palveluksessa viihdytään vuosikymmenestä toiseen. Yhtiö ei ole pitänyt yt-neuvotteluja, ja työsuhteet ovat poikkeuksellisen pitkiä. Leikkisästi voisi sanoa, että Sinituotteella ollaan eläkevirassa. Onkohan Sinituote jopa Suomen hymyilevin työpaikka?

Kaikilla sama maali

Lähettämössä työskentelevä Sirpa Riento on viihtynyt Sinituotteella jo 36 vuotta.

Sirpa Riento on pyöräillyt Sinituotteelle joka arkipäivä jo 36 vuotta. Kertaakaan ei ole tullut mieleen suunnata muualle. Mikä työstä tekee mukavaa?

– Kaikki toimii ja työ on mielekästä. Kaikkea kehitetään koko ajan ja työtä saa tehdä itsenäisesti omalla tavallaan. Täällä on viihtyisä ja mukava olla, Sinituotteen lähettämössä työskentelevä Sirpa Riento tiivistää.

Sirpa tuli Sinituotteelle jo aiemman omistajan aikana 1982, kun tuttava vinkkasi, että tehtaalle haetaan työntekijöitä. Hän aloitti siivousvälineiden kokoonpanossa. 1996 hän siirtyi lähettämöön keräilemään tilattuja tuotteita varastosta lähetettäväksi kauppoihin. Hän tykkää työssä erityisesti monipuolisuudesta: päivät ja tilaukset vaihtelevat ja uutta opittavaa tulee koko ajan lisää.

Sirpa ei löydä valitettavaa edes työkavereista.

– Kaikki on täällä samaa porukkaa, tekee aidosti yhteistyötä ja auttaa. Tuntuu, että kaikilla on sama maali ja voi luottaa siihen, että työkaverit tulevat tarjoamaan tarvittaessa apua.

Kehittämisen tavoitteena paras tapa tehdä

Tuotantojohtaja Jukka Heiska lupaa, etteivät robotit vie Sinituotteen tehtaan työpaikkoja.

Kun Sinituote toukokuussa juhli henkilöstön kesken 30-vuotista matkaansa, kaikki 10, 20 tai 30 vuotta töissä olleet työntekijät palkittiin. Yli puolet juhlaväestä nousi lavalle.

– Meillä voi kyllä ajatella olevansa eläkevirassa, sen verran turvallinen työpaikka tämä on, tuotantojohtaja Jukka Heiska naurahtaa.

– Sinituotteellahan ei ole koskaan ollut esimerkiksi yt-neuvotteluja tai irtisanottu ihmisiä. Suurin osa ihmisistä myös viihtyy niin, etteivät halua vaihtaa muualle. Joten työsuhteet ovat keskimäärin kyllä poikkeuksellisen pitkiä.

Sinituotteen tehtaalla Kokemäellä on viimeisen kymmenen vuoden aikana automatisoitu tuotantoa isoin harppauksin. Tuotannossa käsityötä on korvattu entistä enemmän roboteilla.

– Emme rakenna robotteja siksi, että voisimme tehdä töitä pienemmällä joukolla vaan siksi, että voisimme tehdä enemmän tuotteita tällä porukalla edelleen Suomessa. Ja siksi että työntekijät jaksaisivat paremmin, kun kaikkein raskaimman vaiheet tekeekin robotit, Heiska täsmentää.

Heiskan täsmennys kuvaa hyvin Sinituotteen johtamisfilosofiaa. Ihmisistä ja työntekijöistä halutaan aidosti pitää huolta.

Toisten huomioinen luo yhteishenkeä

Kauko Pruuki on työskennellyt Sinituotteella yli 40 vuotta.

Koko nykymuotoisen Sinituotteen 30-vuotisen matkan nähnyt Sirpa Riento kokee tärkeänä, että työntekijöiden murheet otetaan tosissaan.

– Se merkitsee paljon, että epäkohtiin puututaan heti ja on tunne, että yritetään jatkuvasti kehittää ja parantaa. Hyvä esimerkki on vaikka meille lähettämöön hankitut uusinta tekniikkaa olevat keräilykärryt, joissa on nousevat trukkipiikit. Säästää valtavasti selkää, kun piikit nostavat lavan hyllyn tasolle eikä tarvitse kumarrella. Samoin kelmutusautomaatit, jotka kelmuttaa lavan täysin meidän puolestamme. Välittämisen tunne motivoi itseäkin toimimaan niin, että asiat menisi molemmin puolin parhaalla tavalla, Sirpa sanoo.

Vastuun ottamisessa ja toisten huomioimisessa ollaan monen työntekijän mainitseman Sini-hengen ytimessä. Työnjohtajana toimiva, yli 40 vuotta talossa ollut Kauko Pruuki avaa työpaikan hengen muodostumista mielellään maljakkovertauksella.

– Henki ei synny täällä itsestään, vaan se rakentuu sen mukaan, mitä jokainen tuo aamulla tullessaan. Kuten kukkakimppukin muodostuu maljakkoon sen mukaan, millaisia kukkia siinä kulloinkin on. Jos toivoo, että töissä on iloisia ja hymyileviä työkavereita vastassa, itsenkin pitää jättää huono fiilis oven ulkopuolelle, Kauko kuvaa.

Jokaisessa päivässä jotain uutta

Arttu Maatsola ja Enni Seppälä kumoavat yhteen ääneen väitteen, että tehdastyö olisi yksitoikkoista.

Innokkaasta automatisoinnista huolimatta Sinituotteella tarvitaan jatkuvasti uusia, omalla moottorilla käyviä ihmistekijöitäkin. Yksi tuoreimmista on asentajaksi suoraan ammattikoulusta tullut Arttu Maatsola. Tekniikasta kiinnostunut Arttu sanoo olleensa jopa yllättynyt, kuinka modernien laitteiden kanssa moppitehtaassa pääseekään työskentelemään.

– Jo vuodessa olen saanut olla mukana monessa kiinnostavassa kehitysprojektissa. Esimerkiksi uuden lavausautomaatin räätälöinti erikokoisille laatikoille soveltuvaksi. Siinä oppi ihan uudenlaisesta tekniikasta.

Arttu uskookin, että moni viihtyy juuri siksi, että kokee saavansa tehdä itseä kiinnostavia töitä, halutessa vaihtaa tai opetella uutta ja ylipäänsä vaikuttaa itse siihen, miten työnsä tekee.

Monitoimimoppeja kokoava, 5 vuotta talossa ollut Enni Seppälä komppaa Arttua.

– Täällä on omanlaisensa tekemisen meininki. Tuntuu, että mukavaa uutta tulee koko ajan. Joku voi ajatella, että tehdastyö on yksitoikkoista, mutta mikään päivä ei ole samanlainen, Enni sanoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *