Ekologista on 30 vuotta kestävä tuote

SINI-vaihtopäätiskiharja
Yksi myydyimmistä SINI-brändin tuotteista on vaihto-osana myytävä tiskiharjan vaihtopää

Yksi Sinituotteen keskeisistä tavoitteista on vähentää kulutusta ja kulutuksesta syntyvää jätettä. Kun siivousväline kestää kymmeniä vuosia ja siitä voi tarvittaessa vaihtaa vain likaantuvan osan, jätelavoilla on monta tiskiharjaa ja moppia vähemmän.

Yksi myydyimmistä SINI-brändin tuotteista on vaihto-osana myytävä tiskiharjan vaihtopää. Mahdollisuus hankkia tiskiharjaan pelkästään uusi harjaosa säästi vuonna 2020 53 000 kg muovia.

Tuotteessa kiteytyy erinomaisesti Sinituotteen toiminnan ydinajatus: yrityksen keskeisenä tavoitteena on olla myymättä yhtään turhaa tuotetta.

– Uskomme, että kestävästä kulutuksesta lähtevä, mahdollisimman vähän jätettä tuottava kulutustavaroiden tuotanto on ympäristön kannalta kestävin ja vastuullisin ratkaisu, Sinituotteen markkinointipäällikkö Johanna Hamro-Drotz sanoo.

Kodeissa tarvitaan joka tapauksessa siivousvälineitä. Sen sijaan, että ostettaisiin tämän tästä uusi moppi tai tiskiharja, Sinituotteen tuotekehitys lähtee siitä, että uusia tuotteita tarvitsisi ostaa mahdollisimman vähän.

– SINI-tuotteet tehdään parhaista materiaaleista, jotta niiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä. Esimerkiksi SINI Mattopiiskaa on lähes mahdoton saada tampattua rikki. Samoin Rikkasetille uskalsimme 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi helposti luvata jopa 30 vuoden laatutakuun. Kun kerran ostaa laadukkaan ja ajattoman siivousvälineen, sen voi antaa vaikka perinnöksi, Johanna kiteyttää.

SINI-rikkasetti
SINI-tuotteet tehdään parhaista materiaaleista, jotta niiden käyttöikä on mahdollisimman pitkä.

Sama kiinnitysmekanismi säilyy

Tuotteiden pitkään elinkaareen tähtää myös SINI-tuotteiden yhteen sopiva kiinnitysmekanismi ja vaihto-osien myynti. SINI-kiinnityksen ideana on, että kaikkia välinevarsia ja siivousvälineitä voi yhdistää toisiinsa ja myös eri aikakausien tuotteet sopivat edelleen yhteen. Vaikka tuote kehittyy, kiinnitysmekanismia ei muuteta ja mummolan aarteetkin ovat edelleen käyttökelpoisia.

– Se, että tuotteet sopivat ristiin toisiinsa ja niistä voi vaihtaa vain kuluvan tai likaantuvan osan, säästää monen uuden tuotteen hankinnalta. Esimerkiksi tiski- ja vessaharjojen vaihtopäissä muovia on vain pieni osa verrattuna koko harjaan. Myös esimerkiksi ihan alkuperäiseen Sinipiikaan voi edelleen ostaa vain uuden sienen, avaa kehityspäällikkö Rami Peltosaari.

Likaantuvan osan voi vaihtaa kaikista pesimistä ja esimerkiksi teippiharjoista. Samaan SINI-välinevarteen voisi kiinnittää 25 erilaista siivousvälinettä, lattian siivouksesta ikkunanpesuun. Sama ajatus on myös Sinituotteen KUNGS-autonhoitotuotteissa: lumiharjaankin voi vaihtaa vain uuden jääraapan. Keväällä avattu SINI-verkkokauppa helpottaa entisestään vaihto-osien saatavuutta.

– Monet asiakkaat ovat kertoneet, että heillä on käytössä edelleen jopa kymmenen vuotta sitten ostettu tiskiharjan varsi. Varren kun vaan välillä pesee, se ei todella mene miksikään, Johanna naurahtaa.

Muovijätteestä uusia tuotteita

Murskatusta muovirouheesta valmistetaan muun muassa teippiharjojen sisälle tarvittavia muovisia kartioita,

Sinituotteen tehtaalla Kokemäellä kaikki muovituotannossa syntyvä ylijäämä kierrätetään uusiokäyttöön. Polypropeeni pystytään uusiokäyttämään lähes kokonaan omassa tuotannossa. Tekniset muovit toimitetaan yhteistyökumppanien jatkokäyttöön.

Esimerkiksi kaikki valujätteet kerätään ja murskataan. Murskatusta muovirouheesta valmistetaan muun muassa teippiharjojen sisälle tarvittavia muovisia kartioita, kertoo muoviosaston koneenkäyttäjä Teemu Riento.

Kierrätysmuovin osuus 30 prosenttiin

Näin ylijäämämuovista syntyy teippiharjan vaihtorulliin muovikartioita.

Muovi raaka-aineena on ylivoimainen, kun tuotteen on tarkoitus kestää ja se joutuu kosketuksiin veden ja lian kanssa.

Muovituotteet oikein käytettyinä ei ole itsessään ongelma. Ongelma on ihmisten toiminnassa, kun päästetään muovia luontoon. Muovi pitää ehdottomasti saada suljettuun kiertoon, missä sitä voidaan hyödyntää uudelleen ja uudelleen, sanoo muoviosaston työnjohtaja Jarkko Heino.

Jarkon mukaan Sinituote on jo vuosia aktiivisesti testannut ja etsinyt sopivia bio- tai ekomateriaaleja muoviosien valmistukseen. Materiaalien haasteena on ollut löytää teknisiltä ominaisuuksiltaan sopivia laatuja kuluttajille tarkoitettujen kestomuovituotteiden valmistamiseen. Tällä hetkellä parhaimmat sovellukset on löydetty kierrätysmuovien käytöstä. Ala kuitenkin kehittyy kovaa vauhtia ja on tärkeää olla mukana kehityksen kärjessä.

Elokuussa Sinituote toi myyntiin ensimmäiset 100 % kierrätysmuovista valmistetut siivousvälineensä: kaakeliharjan, wc-harjan ja tiskiharjan. Tuotteiden muoviraaka-aine on täysin kotimaista ja peräisin suomalaisten kierrättämistä muovipakkauksista.  Kierrätysmuovista on aiemmin valmistettu jo KUNGSin Green-sarjan lumiharjat.

Johanna näkee, että kierrätyksen tehostamisessa ja muovituotteiden elinkaaren pidentämisessä ollaan oikealla tiellä. Sinituotteen tavoitteena onkin lisätä kierrätysmuovin tai muiden ekologisten materiaalien osuutta 30 prosenttiin kaikesta käytetystä muovista vuoteen 2021 mennessä.

– Muovista elintarvikepakkausta tai kertakäyttöastiaa käytetään hyvässä tapauksessa 15 minuuttia. SINI-tuotteita käytetään 15 vuotta. Haluamme kehittää kotimaista muovin kierrätystä ja olla edelläkävijöitä kierrätysmuovin hyödyntämisessä. Ensimmäiset suomalaisesta kierrätysmuovista valmistetut tuotteemme ovat hyvä esimerkki, että kierrätetystä muovista voi tehdä kestäviä ja hyvännäköisiä tuotteita, eikä niiden edes tarvitse maksaa enempää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *