Puhdas ikkuna optimoi luonnonvalon

Ikkunat kannattaa pestä kesän jäljiltä, jotta hento talviaurinko pääsee paistamaan mahdollisimman hyvin sisään.

Kesän jäljiltä ikkunoihin kertyy liikenteen pölyä, sadeveden roiskeita, puiden siitepölyä ja hyönteisten tai lintujen jätöksiä. Pimeän vuodenajan lähestyessä kannattaa varmistaa, ettei ikkunaan kertynyt lika plokkaa viimeisiäkin hentoja auringon säteitä ulos. Ikkunat pysyvät kirkkaina kevääseen asti, kun peset ne juuri ennen talvea.

Ikkunoiden pesuun kannattaa valita kirkas syyspäivä, jolloin tahrat on helpoin huomata ikkunasta. Toimeen on hyvä tarttua jo hyvissä ajoin ilmojen viilettyä, jotta ehtii ennen pakkasia. Kokosimme vinkit, joilla syksyinen ikkunanpesu sujuu mukavasti.

Esipyyhintä varmistaa hyvän pesutuloksen

Ikkunanpesu kannattaa aloittaa puhdistamalla ikkunanpuitteet, ikkunalaudat ja ikkunoiden välit pölystä ja mahdollisista hyönteisten jätöksistä mikrokuituliinalla. Näin saat pestessä pidettyä välineet puhtaampana ja nopeutat työtä.

Myös sälekaihtimet kannattaa pyyhkiä ennen ikkunanpesua. Sälekahtimiin kätevä apu on mikrokuituinen pölykinnas. Myös lintujen jätökset ja muut lasipinnoilla näkyvät isommat tahrat kannattaa pyyhkiä pois liinalla ennen varsinaista pesua. Jos ikkunoissa on sitkeitä likatahroja, ne saa parhaiten pois puhdistusterällä.

Toimiva pesin ja kuivain sujuvoittavat työtä

Nainen pesee ikkunoita
Hyvä ikkunankuivain varmistaa, ettei lasiin jää talviauringossa sihtaavia raitoja.

Sujuvimmin ikkunoiden pesu onnistuu hyvillä ja puhtailla välineillä. Lasipinnan puhdistamisessa tehokkain on Tripla-ikkunanpesin. Pesimessä on kolme pesupintaa, mikä nopeuttaa työskentelyä: kun yksi pinta likaantuu, voi vaan vaihtaa puhtaan pinnan, eikä pesintä tarvitse välissä huuhtoa. Tripla-ikkunanpesin myös kääntyy lähes 360 astetta, jolloin se on aina hyvässä kulmassa pestävää ikkunaa vasten. Kääntyvä varsi helpottaa erityisesti korkeiden ikkunoiden pesua.

Hyvä ikkunankuivain varmistaa, ettei lasiin jää talviauringossa sihtaavia raitoja. Vaivattomimmin kuivaus sujuu, kun valitsee juuri oman kodin ikkunoille optimaalisen levyisen ikkunalastan. Pienten ruutujen ja tuuletusikkunoiden kuivausta helpottaa kapea ruutukuivain.

Oikeanlainen sanko ja pesuvesi helpottaa

Sangon reunassa on myös erillinen teline ikkunanpesuvälineille.

Sinisanko on suunniteltu avuksi juuri ikkunanpesuun. Suorakaiteen mallisessa sangossa ikkunanpesimen mahtuu kastelemaan kerralla. Sangon reunassa on myös erillinen teline ikkunanpesuvälineille. Välineet on kätevä laskea telineelle ja kuljettaa siinä ikkunalta toiselle.

Mikrokuituisella pesimellä ikkunat saa puhtaaksi jopa pelkällä vedellä. Jos laseissa on rasvaisia sormenjälkiä tai esimerkiksi puista tullut tahmaa, voi veteen lisätä muutaman tipan astianpesuainetta. Pesuainetta ei saa laittaa liikaa, sillä se jättää lasin pintaan likaa keräävän kalvon. Pesuveteen voi halutessaan lisätä myös hieman etikkaa, joka kirkastaa lasipinnat. Pesimestä kannattaa puristaa ylimääräinen vesi hyvin pois, ettei vesi valu puitteisiin tai lattialle. Lattia ikkunan alta onkin hyvä suojata liinalla.

Vältä raidat oikealla tekniikalla

Pesu kannattaa aloittaa uloimmasta ikkunasta, jotta pesutulosta on helpompi tarkkailla työn edetessä. Korkeiden ikkunoiden pesussa hyvä apu on jatkovarsi, teleskooppivarrella yltää jopa 3 metrin korkeuteen.

Ikkunan kuivaaminen sujuu parhaiten rauhallisilla, yhdensuuntaisilla vedoilla. Kuivaimen on hyvä antaa liukua kevyesti lasipinnalla painamatta sitä. Ikkunakuivain tulee myös kuivata jokaisen vedon jälkeen liinalla, jottei siitä valu vettä seuraavaan vetoon.

Työn voi viimeistellä ikkunaliinalla

Erityisesti syksyllä kosteiden pintojen on hyvä antaa kuivahtaa hetki rauhassa, jottei ikkunoiden väliin ei synny huurua. Ikkunoiden reunat ja nurkat on hyvä vielä kuivata mikrokuituisella ikkunaliinalla. Paksu liina imee hyvin reunalle valuneen veden. Ikkunaliinalla saa siististi viimeisteltyä myös mahdolliset lasiin jääneet tahrat tai valumajäljet.

Kommentit:

  1. Olen joskus aikoinaan nähnyt erillisen kumihuulen lisätarvikkeena ikkunankuivaimeen. Onko sitä enää saatavilla?. Tyhmää ostaa koko kuivan, kun vain kumiosa kulunut…

    1. Hei Irmeli, valitettavasti Sinituotteella ei ole ollut koskaan valikoimassa pelkkää vaihtokumia. Ikkunakuivaimemme kumi painetaan koneellisesti kiinni tuotteeseen, joten sitä ei ole tarkoitettu vaihdettavaksi. Kerron kuitenkin tuoteideanne eteenpäin tuotekehityksellemme.

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *