Näin nopeutat vaatteiden kuivumista ja saat lisää kuivaustilaa

Savu-savustuspussit

 

Oli koti iso tai pieni, kuivaustilaa tuntuu useimmilla olevan aina liian vähän ja kuivaustelineet täynnä. Vähintään pyyhkeet päätyvät lojumaan ovien päälle tai tuolin selkänojalle. Pyykkikori täyttyy, kun telineessä kuivuu vielä edelliset pyykit. Lakanoillekaan ei tahdo löytyä hyvää kuivaustilaa. Monen arjessa joka paikka on täynnä pyykkiä. Nyt voit huokaista. Kokosimme vinkit, joilla saat pyykin kuivauksen hallintaan.

Kuivausteline perheen pyykin mukaan

Toimiva pyykinkuivauskin lähtee omalle taloudelle oikeanlaisen kuivaustelineen valinnasta. Millaista pyykkiä teidän perheessä syntyy? Käytetäänkö paljon kauluspaitoja, paitapuseroita tai mekkoja, joita on hyvä kuivata henkarilla? Tuleeko paljon pikkupyykkiä tai kuivataanko säännöllisesti uimapukuja tai treenivaatteita? Kuivaustelineitä löytyy monenlaisia eri tarpeisiin. Henkarissa kuivattaville paidoille toimii parhaiten teline, jossa on myös ripustustanko tai henkarinpidikkeet. Treenivaatteille ja pyyhkeille puolestaan saa kätevästi lisätilaa oven päälle laitettavasta telineestä. Suurelle pyykkimäärälle kannattaa hankkia kerralla mahdollisimman jämäkkä ja iso teline, kuten SINI Forma, jossa on jopa 18 metriä kuivaustilaa.

Varmista nopea kuivuminen

Pyykit kuivuvat sitä nopeammin mitä paremmin ilma vaihtuu ja kiertää märkien vaatteiden välissä. Mikäli ilma ei pääse kunnolla virtaamaan tai ilmankosteus on liian suuri, kuivuminen on hidasta ja vaatteet saattavat ummehtua. Kuivaustelineen ripustustankojen ja -lankojen paksuus ja etäisyys toisistaan vaikuttaa siihen, paljonko vaatekappaleiden väliin jää ilmaa ja kuinka nopeasti pyykki kuivuu. Kannattaakin suosia paksutankoista, tilavaa kuivaustelinettä, johon on pyykit mahdollista ripustaa riittävän väljästi. Myös hyvä linkous edistää pyykin nopeaa kuivumista. Sisällä pyykkiä kuivatessa tulee aina huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta, eikä pyykkiä kannata kuivata kosteissa tiloissa. Ellei vaatteet kuivu väljästi ripustettuna vuorokaudessa, asunnon ilmanvaihto on hyvä tarkastaa.

Hyödynnä ovien taustat kuivaustilana

Entry-pyykkiteline oveen
SINI Entry -kuivausteline asennetaan oven päälle. Teline ei vaadi kiinteää asennusta, ja paikkaa voi vaihtaa tarpeen mukaan.

Kodin lattiapintaa ja vapaata tilaa ei useinkaan haluaisi täyttää pyykkitelineillä. Sen sijaan ovien takana on usein joutilasta tilaa. Oven päälle nostettavalla Entry-kuivaustelineellä saakin lähes huomaamattomasti lisää tilaa. Vielä kun telineen saa helposti taitettua välillä ylös, lisäkuivaustila treenivaatteiden, pyyhkeiden tai isomman pyykkikoneellisen kuivaukseen on helppo ottaa vain tarvittaessa käyttöön. Korkealta roikkuvaan telineeseen on mukava ripustaa myös tulevan päivän vaatteet valmiiksi suoristumaan. Oven päälle laitettavassa telineessä on tärkeää olla myös pehmusteet suojaamassa ovea.

Vältä rypistyminen ja painaumat

Oikein pestynä ja kuivattuna vaatteet pysyvät siisteinä ja säilyvät kunnossa pidempään. Ryppyjen ja painaumien syntymistä voi ehkäistä kuivattamalla pyykit mahdollisimman nopeasti ja ilmavasti. Paksut ripustustangot varmistavat ettei vaatteisiin jää langoista painaumia. Paksu tanko säästää myös tilaa, kun yhtä vaatetta ei tarvitse levittää useamman langan yli.

Paksut ripustustangot löydät Formasta, Neosta sekä lakana- ja pyyhekuivaimesta.

Rypistymistä voi vähentää ripustamalla pyykit koneesta heti kuivumaan. Vaatteet on hyvä aina ravistaa märkänä muotoonsa ja oikoa ne tangolle tai narulle mahdollisimman ilmavasti auki. Neuleet ja villavaatteet kannattaa aina kuivattaa vaakatasossa, sillä ne voivat venyä roikkumaan tai henkariin ripustettaessa. Useamman kuivaustason teline on vaakakuivauksessa kätevä apu.

Kuivaa lakanat ilmavasti

Lakanoita, pitkiä pöytäliinoja ja isoja pyyhkeitä varten kannattaa olla korkeampi teline, jotta pitkät tekstiilit saa roikkumaan mahdollisimman ilmavasti. Kun lakanaa ei tarvitse kieputella matalaan telineeseen monelle mutkalle, se kuivuu nopeammin ja säilyy raikkaana. Monikäyttöisestä Triple-kuivaustelineestä saa tarvittaessa käännettyä alemmat tasot kiinni, jolloin lakanat ja muut pitkät pyykit pääsevät roikkumaan vapaasti. Lakanoiden ja pyyhkeiden kuivaamiseen löytyy myös erityisesti niille suunniteltu lakana- ja pyyhekuivain.

Kommentit:

  1. Hei, vuosia sitten ostin jostain telineen jossa pystyi kuivaamaan vaakatasossa lattialla. Telineessä oli matalat ‘jalat’ (neulepuseroita ja muita vaatteita jotka vaativat vaakatasossa kuivaamisen). Alle laitoinvain froteepyyhkeen johon vesi imeytyi. Olisiko mahdollista saada vastaavan laisen tuotteen. Omani on jäänyt matkastani jonnekin. Kiitos etukäteen.
    Kaija

  2. Sisältä löytyy kaksi kuivaustelinettä, vaateteline paidoille ja 3 ripustus telinettä pikkupyykkiä varten. Lisäksi ulkona yksi kuivausteline missä kuivataan tarvittaessa ympärivuoden. Ilmavasti kuivattamalla pyykit kuivuvat nopeammin, eikä telineitä tarvitse kauaa pitää “esillä”

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *