Raikkaampaa tuuletusilmaa

Kirjoittaja: Essi

Kun kelit vähitellen lämpenevät, tulee kotona tuuletettua aiempaa enemmän. Meillä aurinko lämmittää kotia sen verran hyvin, että tuuletusikkunat ovat usein lämpimällä ilmalla auki, kesällä lähes koko ajan. Huoneilmaan kulkeutuu tuulettamisen myötä kuitenkin katupölyä ja siitepölyä erityisesti nyt keväällä  ja siksipä asensinkin tuuletusikkunaan ikkunasuodattimen, joka pitää pölyt ja hyönteiset loitolla, mutta läpäisee raikkaan ilman hyvin.

Koska tuuletusikkuna oli talven jäljiltä varsin pölyisessä ja likaisessa kunnossa, pölyt sai kyytiä pölyhuiskalla ja pahimmat tahrat pyyhin kostealla pikasiivousliinalla. Lattiakaan ei säästynyt tuuletusluukkua puhdistaessa, joten Piilo rikkasetti tuli tarpeeseen tässä(kin) projektissa. Ennen ikkunasuodattimen asentamista onkin tärkeää puhdistaa tuuletusluukun reunat huolella pölystä, jotta asennusteippi tarttuu tuuletusluukun karmeihin hyvin.

Leikkasin suodatinkankaasta sopivan kokoisen palan tuuletusluukkua varten. Voit mitata luukun ja leikata pari senttiä suuremman palan tai arvioida koon, sillä suodatin saa olla hiukan reilumpi kuin tuuletusluukku on, jotta sen saa helposti paikoilleen. Ikkunansuodattimen mukana tulee rulla hyvin tarttuvaa ohutta kaksipuolista teippiä, jolla suodatin asennetaan ikkunaan eli käytännössä vain painetaan näppärästi paikoilleen teippiin kiinni.

Kuten näistä kuvista ehkä voi nähdäkin, suodatinkangas on todella ohutta ja ilmaa hyvin läpäisevää, joten se toimii hyvin myös talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto, kuten meillä on. Kun ikkunasuodatin on paikoillaan, sitä tuskin erottaa tuuletusluukusta, varsinkin kun luukku on valkoinen kuten kangas on ja se läpäisee myös valoa hyvin. Kyllä nyt kelpaa tuulettaa ilman, että siitepöly, kärpäset ja katupöly pääsevät sisälle huoneilmaan!

Tänä vuonna pääsin muuten varsin helpolla ikkunanpesu-urakassa, sillä yksi perheen teineistä kiinnostui puuhasta kuultuaan, minkä kokoisen palkkion olen valmis maksamaan hänelle, joka pesee koko kodin kaikki ikkunat puhtaaksi. Ensimmäinen ikkuna käytiin läpi yhdessä: opeteltiin tarvittavien välineiden käyttöä ja annoin parhaat vinkkini pesu-urakkaan. Sen jälkeen lähdin ulos nauttimaan kauniista kevätsäästä ja palasin kotiin ihailemaan hohtavan puhtaita ikkunoita. Toivottavasti opit ei mene hukkaan vaan teini aikanaan sitten omassakin kodissa pesee ikkunat ihan itse loistavien tuotteiden ja hyvien vinkkien avulla!

Aurinkoisia ja iloisia kevätpäiviä sinulle!

Kommentit:

  1. Miten tuo toimii ikkunan kanssa jossa ei ole ritilää vaan kaksi aukeavaa lasia?

Näytä kaikki kommentit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *