Pianon puhdistaminen

Kirjoittaja: Essi

pianon puhdistaminenMeidän kotiin muutti vasta piano lapsuudenkodistani ja kuljetuksen jälkeen piano oli kunnon puhdistamisen tarpeessa. Koska minulla ei oikein ollut muistikuvia pianon puhdistamisesta muutenkaan (ehkä sen lapsuudessani teki joku muu kuin minä), tutustuin hiukan siihen, miten piano kannattaa puhdistaa, jotta ei epähuomiossa vahingoita herkkää soitinta.

Pölyjen pyyhkiminen pianosta

Aloitin pianon puhdistamisen pölyjen pyyhkimisellä, sillä pölyä oli kertynyt paljon ja mustassa kiiltävässä pinnassa se toki näkyy vähän turhankin hyvin. Käytin pölyjen pyyhkimiseen kuivaa mikrokuituista yleisliinaa, jolla pyyhin pölyt pianosta kauttaaltaan. Tämä olikin erinomainen väline, sillä kaikki pöly tarttui helposti liinaan.

pianon puhdistaminen

Tahrojen pyyhkiminen pianosta

Kuljetuksen aikana pianoon oli tullut paljon sormenjälkiä ja jokunen muukin tahra pianosta löytyi, joten pelkkä pölyjen pyyhkiminen ei riittänyt tällä kertaa pianon puhdistamiseen. Tahrojen puhdistamisessa tulee käyttää vain mietoa puhdistusainetta kuten Sinin yleispuhdistusainetta. Pesuaineen kanssa tulee olla hyvin varovainen ja mielellään kostuttaa vain liinaa puhdistusaineella, jotta pesuainetta ei päädy pianon rakenteisiin. Itse kostutin yleispuhdistusaineella peili-/lasiliinaa ja pyyhin sillä kaikki tahrat ja myös koskettimet, joita ei ollutkaan vähään aikaan puhdistettu. Jos piano on puhtaammassa kunnossa, liinan nihkeyttäminen pelkällä vedellä riittää. Peili- ja lasiliina jättää ihanan kiiltävän ja puhtaan pinnan pianoon.

pianon puhdistaminen

pianon puhdistaminen tahrat

Jos piano on aivan uudenkarhea, kannattaa kaikenlaista hankaamista välttää, jottei pintaan vain tule naarmuja. Vanhankin pianon kanssa käsittelyn kannattaa olla varovaista, mutta kun naarmuja on vuosikymmenten aikana jo tullut pintaan, uskalsin ihan reippaasti kiillottaa kiiltävää pintaa pehmeällä liinalla.

pianon puhdistaminen

Lemmikkiperheestä kun on kyse, nousee eläinten karvat esille myös pianon ollessa kyseessä. Erityisesti pianojakkaran kangasverhoilu on hetkessä täynnä vaaleita karvoja ja ne on tietysti nopein poistaa sohvan puhdistamisessakin käytössä olevalla mattoteippiharjalla.

pianon puhdistaminen pölyt

Lopuksi tein vielä viimeistelyn staattisella liinalla, johon tarttuu erinomaisesti kaikki pienimmätkin pölyhiukkaset. Luulen, että staattinen liina on se väline, jolla jatkossa tulen tekemään pianon pikasiivouksen. Kertakäyttöinen staattinen liina kannattaa hyödyntää vielä ennen roskiin heittämistä jonkin likaisen asian, kuten kenkien, jäteastioiden tai ulkotilojen siivouksessa.

piano siivous

Kyllä nyt kelpaa alkaa palauttelemaan kadoksissa olevaa soittotaitoa puhtaalla pianolla. Olisipa mukava kuulla, onko sinulla hyviä vinkkejä pianon puhdistamiseen!

Aurinkoisia toukokuun päivä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *