Kodin kierrätyspiste toimivammaksi

Kirjoittaja: Taija

Kirjoittelin reilu vuosi sitten kierrätyksestä meidän kodissamme – postauksessa kerroin mm. vinkkejä kierrätyksen aloittamiseen omassa kodissa. Tuon postauksen jälkeen perhekokomme on kasvanut ja olemme muuttaneet, joten kotimme kierrätyspisteeseenkin on tullut muutoksia.

Suurin muutos on se, että kierrätyspisteemme sijaitsee keittiön sijaan nykyisin lähes kokonaan kodinhoitohuoneessamme, joka on aivan keittiön vieressä. Tämä mahdollistaa useamman erillisen keräysastian, sillä keittiössä tila on rajallista. Näin omakotitaloon muutettuamme esimerkiksi metallia ja lasia ei tule vietyä niin usein niiden keräyspisteelle mitä aiemmin, joten molemmat vaativat omat astiansa. Keräämme kerralla isomman satsin, jonka käymme sitten viemässä kauppareissun yhteydessä ekopisteelle.

Suurin osa lajiteltavasta roskasta siis tulee keittiöstämme, joten kierrätysastioiden sijanti keittiön lähellä on tärkeää kierrättämisen sujuvuuden kannalta. Kodinhoitohuoneeseen mainoslehtien, tyhjien puuropakkausten sekä lasi- ja metallipurkkien vieminen on nopeaa, eivätkä paketit ja purkit jää lojumaan keittiön tasoille.

Toinen muutos tapahtui hetki sitten, kun otimme käyttöön Sinin uuden L-kokoisen kierrätysastian kartongin- ja paperinkeräysastiaksi. Meillä pahvia, kartonkia ja paperia kertyy melko paljon päivittäin, joten tälle isommalle keräysastialle onkin ollut tarvetta. Lukemani mukaan myös monet muut ovat toivoneet Sinin kierrätysastioihin isompaa (sekä myös pienempää) kokoa, joten nyt toiveisiin on vastattu!  Kierrätysastioita on siis nykyisin saatavilla kolmea eri kokoa. M-koko on jo aiemmin markkinoilla ollut, S-koko ja L-koko ovat uusia. Näistä erikokoisista astioista saa koottua omien tarpeiden mukaisen kierrätyskokonaisuuden.

L-kokoisessa astiassa on kädensijat molemmilla puolilla.
Kierrätysastioista saa koottua omien tarpeiden mukaisen kierrätyskokonaisuuden.

Kodinhoitohuoneessa, pyykkikoneen ja seinän välissä, on kierrätysastioille juuri sopivan kokoinen aukko. Alimpana meillä on siis tuo L-kokoinen astia kartonginkeräystä varten, jotta lapsetkin pystyvät viemään sinne tyhjentyneet paketit. Päällä on kaksi M-kokoista kierrätysastiaa, meillä niissä on metalli ja lasi. Kaksioisaisen kannen ansiosta myös alinta astiaa pystyy käyttämään ilman ylempien nostelua pois tieltä.

S-kokoista kierrätysastiaa säilytämme kodinhoitohuoneemme kaapissa lasten ulottumattomissa, sillä sitä käytämme käytettyjen lamppujen sekä paristojen keräysastiana. Muistathan teipata paristojen päät ennen astiaan laittoa!

Kierrätysastioiden mukana tulee tarrat astioiden merkkaamista varten. Kuvallisien tarrojen avulla lajittelu onnistuu ilman jokaisen astian sisälle kurkkaamista, myös lapselta.

Lisäksi kotoamme löytyy muutama kappale Sinin lajittelukasseja. Yksi kasseista on työhuoneessani, siihen on helppo taitella isot ja pienet pahvilaatikot, joita huoneeseen kertyy aina silloin tällöin. Toinen lajittelukasseista on pulloja varten, pitkien kantokahvojen avulla pullokassin kuljettaminen kauppaan onnistuu näppärästi.

Onko teillä käytössä näitä Sinin kierrätysastioita?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.