Matot puhtaaksi kotona sekä matonpesupaikalla

Kirjoittaja: Taija

Jälleen on aika yhden jokakesäisistä puuhista, nimittäin matonpesun! Näin aikuisiällä olen jopa alkanut nauttimaan mattojen pesusta, sillä puhtaiden mattojen levitys vasta puhdistetuille lattioille tuntuu ihanan mieltäylentävältä.

Halutessasi voit tulla mukaan matonpesupuuhiini videon muodossa. Jos puolestaan luet mielummin, niin alla on pääkohdat myös tekstimuodossa.

Tähän asti olen yleensä hoitanut mattojen pesun joko kotona tai mökillä, mutta viime vuosina olen alkanut hyödyntää myös kaupungin matonpesupaikkoja. Kotona pesen kotimme suurimmat matot: sellaiset, jotka ovat kuivinakin painavat kantaa, mutta märkinä lähes mahdottomat. Etenkin nukkamatto märkänä vaatii sen nostamiseen kaverin. Pienemmät matot tykkään pestä matonpesupaikalla, sillä siellä matot saa kuurata kunnolla ergonomisella korkeudella, sekä mattojen liotus on siellä helpompaa.

Kotona mattojen pesu onnistuu esimerkiksi pressun päällä, terassilla tai pihakivetyksellä. Välineeksi kannattaa ehdottomasti valita varrellinen harja, mikäli peset mattoja maantasalla. Itselläni on käytössä pesuharja, johon olen liittänyt teleskooppivarren.


Tein Sinisankoon valmiiksi pesuaineliuoksen, pesuaineena käytän biohajoavaa ja luonnollista siivoussaippuaa. Levitän pesuaineliuoksen märälle matolle harjan avulla, annan vaikuttaa hetken ja harjaan ja huuhtelen. Huuhteluun käytän vaihdellen painepesuria ja pelkkää vesiletkua. Tämän jälkeen toistan pesun myös maton toiselle puolelle.

Pressun päällä pestessä yksi huono puoli on se, että likavesi ei pääse valumaan maton alta vapaasti pois, vaan mattoa on nosteltava ja huuhdeltava useamman kerran, tai vaihtoehtoisesti nostettava matto huuhtelua varten telineelle roikkumaan. Painavan nukkamaton kanssa operaatio oli muistettua suurempi, eli ensi vuonna nukkamaton pesu tulee tapahtumaan terassilla. Siitä matto on helpompi myös nostaa kuivumaan kaiteelle. Kevyemmät matot voi huuhdella esimerkiksi tuuletustelineen päällä.

Matonpesupaikalla pestessä matot saa puristettua kuivemmaksi mattomankelilla, mutta kotona matto kannattaa kierittää rullalle ja kävellä maton päällä, jotta ylimääräiset vedet valuvat pois. Tämä nopeuttaa maton kuivumisaikaa huomattavasti. Hitaasti kuivuva matto alkaa nimittäin haista helposti pahalle, eli ylimääräisten vesien puristus sekä aurinkoinen ja hieman tuulinen ilma antavat parhaimman kuivatustuloksen.

Kun matot on saatu pestyä ja kuivatettua, on aika viedä ne takaisin sisälle. Tai ainakin meillä matot laitetaan lähestulkoon heti takaisin paikoilleen, sillä koiramme tarvitsee tiettyihin paikkoihin matot liukastelun takia. Ennen mattojen paikoilleen laittamista kannattaa kuitenkin hyödyntää tyhjät lattiat ja mopata ne kunnolla. Itse en ainakaan arjessa siirtele isoimpia mattoja pois moppauksen tieltä, eli nyt on hyvä hetki puhdistaa lattiat monitoimimopilla ja mikrokuituliinalla.

Mitenkäs muilla on matonpesujen laita: kuuluuko matonpesu kesääsi?

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *