Kierrätys meidän kotona

Kirjoittaja: Taija

Kierrätys on aina ollut itselleni tärkeä asia. Nuoresta lähtien olen pitänyt kotimme lajitteluasiat kunnossa, ensin lapsuudenkodissani ja sen jälkeen omassa kodissani. Kaikille kierrätys ei kuitenkaan ole niin luonnollinen ja helppo asia, ja pelkkä ajatus kierrättämisen aloittamisesta ja kierrätyspisteen järjestämisestä kotiin voi tuntua todella vaikealta. Itse tahdon kannustaa jokaista kierrättämään, niinpä ajattelin jakaa hieman omia ajatuksiani kierrättämisen järjestämisestä sekä meidän kotimme kierrätysasioista.

Aloita jostakin

Neuvoni täysin aloittelijalle on, että aloita edes jostain. Älä tee hommaa liian vaikeaksi heti alkuun, äläkä kaihda kierrättämisen aloittamista sillä, että luulet tarvitsevasi heti kaikki lajitteluastiat. Voit vähentää poltettavan sekajätteen määrää aloittamalla kierrättämisen esimerkiksi muutamilla eniten kerääntyvillä materiaaleilla, kuten vaikkapa kartongilla, paperilla, metallilla ja lasilla.

Kierrätyspisteen paikan valinta

Meillä kierrätys toimii parhaiten keittiössä, sillä siellä syntyy suurin osa roskasta. Kierrätysastioiden sijainti mahdollisimman lähellä tekee niiden käytöstä jouhevampaa. Jos esimerkiksi paperinkeräys sijaitsee kauempana, jäävät paperit helposti seilaamaan tasoille pitkäksi aikaa ja lasi- ja metallipurkit lojumaan tiskipöydälle odottamaan muualle vientiä. Tämä on todettu ihan omassa elämässä ja tästä syystä meillä on päädytty keskittämään kierrätys keittiöön. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, ja mikäli keittiö on kovin pieni, kannattaa miettiä, mitkä lajitteluastioista voisi viedä muualle ja mitkä ovat tärkeintä pitää keittiössä.

Turvallisuus

Kierrättämisessä on otettava huomioon myös turvallisuus esimerkiksi lapsi- ja lemmikkiperheessä. Meillä metalli-, lasi- ja paristonkeräys löytyvät turvallisuuden vuoksi allaskaapista, lapsilukkojen takaa. Samassa kaapissa on myös poltettava sekajäte, muovinkeräys sekä biojäte turvassa innokkaalta koiraltamme.

Tyylikkäät ja käytännölliset kierrätysastiat

Keittiön tason alla puolestaan on meidän paperin- ja kartonginkeräyslaatikkomme. Sinin uudet kierrätysastiat mahtuvat juuri sopivasti tason alle, ja sinne myös taaperon on helppo viedä lehtipino tai tyhjentynyt puuropaketti. Kierrättämistä kannattaa opettaa jo pienestä pitäen.

Näissä kierrätysastioissa on kaksiosainen kansi, mikä mahdollistaa astian käytön myös pinottuna. Itselleni erityisen mieluista astioissa on kantoaukko, sillä kannamme usein astian suoraan taloyhtiömme kierrätyspisteelle tyhjennettäväksi. Kierrätysastiassa on pidikkeet toki myös pusseja varten, mikäli sellaisia haluaa käyttää. Astiaan käyvät esimerkiksi Sinin 40-litraiset pussit tai kaupan tavalliset muovipussit.

Nimeäminen

Kannatan asioiden nimeämistä monessakin asiassa, niin myös kierrätyksessä. Kierrätysastiat on hyvä nimetä tai merkata, jotta lajittelu onnistuisi vain kantta vilkaisemalla, ilman astioihin kurkistelua. Sinin kierrätysastioiden mukana tulee joukko erilaisia tarroja, joilla merkkaaminen onnistuu kätevästi.

Miten teillä on järjestetty kodin kierrätyspiste?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *