Valaisinten puhdistus

Kirjoittaja: Essi

Valaisinten puhdistus

Kevätaurinko on jo pilkahdellut parina päivänä ja se on paljastanut armottomasti kotiin talven aikana kertyneen pölyn ja tomun. Niin ihania kuin auringonsäteet ovatkin, ne ovat jo saaneet pölyhuiskan viuhumaan kotona. Aloitin kevätsiivousta kodin valaisinten puhdistamisella, sillä niistä pahimmat pölyt huomasin ensin. Vaikka normaaleihin siivousrutiineihin kuuluu pölyjen pyyhkiminen myös valaisimista, on valaisimille edes kerran vuodessa hyvä antaa hiukan enemmän huomiota ja puhdistaa ne perusteellisesti.

Valaisinten puhdistus

Olohuoneen valaisimen lasikupu kerää pölyä ylleen ja se on helppo puhdistaa pölyhuiskalla. Mattalasiseen kupuun tulee helposti sormenjälkiä, jos siihen jostakin syystä koskee ja ne lähtevät hyvin pois kun pintaan suihkauttaa ikkunasprayta ja kuivaa ikkunaliinalla. Tällä yhdistelmällä kaikista lasipinnoista saa hohtavat puhtaat.

Valaisinten puhdistus

Valaisinten puhdistus

Makuuhuoneen messinkinen kattokruunu oli kaikista tehokkaamman puhdistamisen tarpeessa. Pölyt sai kyytiä ensin pölyhuiskalla. Pölyhuiskalla tai pölypampulalla pääsee hyvin käsiksi koukeroisen valaisimen jokaiseen kiemuraan. Sen jälkeen pyyhin valaisimen kauttaaltaan pesuainevedellä kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla. Lopuksi vielä kiillotin messinkisen valaisimen staattisella liinalla. Nyt valaisin kiiltää puhtauttaan.

Valaisinten puhdistus

Valaisinten puhdistus

Toinen messinkivalaisin saa saman käsittelyn. Lisäksi tämän seinävalaisimen ja olohuoneen pöytävalaisimen isot lamput puhdistan ikkunaspraylla ja ikkunaliinalla, jotta lasikupu on hohtavan puhdas ja kiiltävä.

Valaisinten puhdistus

Ruokailutilan riippuvalaisin on niin näkyvällä paikalla, että sitä tulee puhdistettua useasti. Nyt vain pyyhin rosteriosasta ja rypylälasisesta lampusta pölyt pois kuivalla mikrokuituliinalla. Tämänkin valaisimen lampun puhdistan huolellisemmin välillä ikkunaspraylla ja ikkunaliinalla.

Valaisinten puhdistus

Eteisessä roikkuu metallinen musta riippuvalaisin, joka on helpoin puhdistaa pölyhuiskalla. Tummasta valaisimen kuvusta pöly näkyy selvästi, joten tätä valaisinta tulee pyyhittyä varsin usein. Myös valaisimen kuvun sisäpintaan kertyy pölyä, joten kupu kannattaa pyyhkiä molemmilta puolilta puhtaaksi. Myös valaisimien lampuista kannattaa pyyhkiä pölyt säännöllisesti.

Nyt on valaisimet niin nätissä kunnossa, että aurinko saa vapaasti paistaa sisälle ja nyt voikin suunnitella lisää kevätsiivouskohteita! Olen muuten huomannut, että tällaisena hiukan pilvisempänä päivänä siivoaminen on  mukavampaa kuin auringon paisteessa. Kirkkaana päivänä  aurinko paljastaa aivan jokaisen pölyhiukkasen ja tahran ja siivoaminen tuntuu aivan loputtomalta työmaalta. Valoisana, mutta pilvisempänä päivänä valo on armollisempaa ja ei paljasta ihan jokaista likaa ja oma työnjälki tuntuu paljon paremmalle.

Millaisia kevätsiivouksia sinä olet jo tehnyt tai suunnitellut?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *