Keittiön kevätsiivous käynnistyy ylhäältä – Kaappien päälliset sekä ovet puhtaaksi

Kirjoittaja: Taija

Keväistä auringonpaistetta onkin jo odotettu, ainakin meidän taloudessamme. Se tuo ihanasti uutta energiaa ja hyvää mielialaa pimeän talven jälkeen. Mutta aina keväisin aurinko myös tuo tullessaan tarpeen kevätsiivoukselle – auringonsäteet tuntuvat osoittavan kuin taskulampun valokeila puhdistusta kaipaaviin pintoihin. Niitä ei voi olla huomaamatta.

Itse en yleensä ole varsinaisesti mikään sesonkisiivoaja, vaan siivoan tarpeen mukaan. Keväällä tuo tarve on kuitenkin hyvin huomattava, joten ryhdytään siis keittiön kevätsiivoukseen. Taidan tälläkin kertaa tehdä siivouksen osissa, eli hieman yhtenä päivänä, jatkaen toisena ja kolmantena. Näin homma ei tunnu liian ylitsepääsemättömältä.

Itselläni on tapana aloittaa keittiön keväinen siivous ylhäältä, eli tällä kertaa puhdistetaan kaappien päälliset ja muut yläpölyt sekä kaappien ovet. Siivousvälineiksi valitsen kuivat pikasiivousliinat, pari mikrokuituliinaa, supersienen ja pölymiekan sekä puhdistusaineeksi keittiösuihkeen.

Itse kiikun pöydälle tai jakkaralle, jotta yletyn puhdistamaan keittiön kaappien päälliset. Koska puhdistan ne noin kerran pari vuodessa, on pölyyn usein ehtinyt kertyä rasvaa, mikä ei lähde välttämättä pelkällä pölymiekalla. Niinpä suihkutan kaappien päälle hieman Sinin keittiösuihketta, joka tehoaa hyvin rasvalikaan. Pesuaineen voi levittää pinnalle tasaisemmin esimerkiksi supersienen avulla. Annan puhdistusaineen vaikuttaa hetken, jonka jälkeen kokeilen pyyhkiä liat pois vedellä kostutetulla pikasiivousliinalla.

Toisen kaapin päällä lika on jämäkämmin kiinni, joten otan supersienen avuksi, ja sillä kevyesti pyörittelemällä saan pölyn irtoamaan.

Kävin läpi myös hellan yläpuolella olevat avohyllyt. Nämä ovat kyllä kunnon tavarankerryttäjiä, joten tyhjensin hyllyt kokonaan tyhjiksi ja vein tavarat oikeille paikoilleen. Tämän jälkeen hyllyjen puhdistus pölystä (jota olikin taas kertynyt melkoinen kerros) ja vain muutamat tavarat takaisin hyllyihin.

Myös jääkaapin päällinen kaipasi puhdistusta, vaikka sitä olenkin pitkin vuotta pyyhkinyt. Pölymiekalla irtopöly saa onneksi helposti kyytiä, eikä liinalla pyyhkimiselle ole tarvetta.

Kun kaappien päälliset ovat puhtaat, voidaankin käydä näkyvämpien likojen kimppuun, eli kaapin ovissa oleviin roiskeisiin ja tahroihin. Yläkaapeissa lika on yleensä kahvojen lähettyvillä, mutta alakaapeissa ruokaroiskeita, sormenjälkiä (ja kenties koiran kuolaa?) on vähän siellä sun täällä. Puhdistetaan ovet kauttaaltaan, mutta keskitytään erityisesti likaisimpiin kohtiin.

Ovenkahvojen sekä niiden ympäristön puhdistamiseen käytön mikrokuituliinaa, jonka olen kostuttanut osittain. Kostutetulla kulmalla tahrojen pyyhintä, kuivalla kulmalla kuivaus – näin kaappeihin ei jää pyyhintäjälkiä ja pärjäät mahdollisesti yhdellä liinalla. Jos pyyhittävää on paljon, kannattaa kuitenkin varata pari liinaa, jolloin toisen voi kostuttaa kokonaan.

Kaapinovien uriin kertyy myös likaa, joten kaivan nysvärin avuksi. Olen todennut sen parhaimmaksi tuonne rakoon menevän pölyn sekä muun töhnän puhdistamiseen.

Lopuksi pyyhkäisen vielä tasot puhtaaksi. Nyt on yksi osio kevätsiivouksesta tehtynä 🙂

Aurinkoista kevättä!

-Taija

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *